MF DNES

Handlovat za slevu není fér

-

Máte spory s obchodními centry o slevy z nájmu? Obraťte se na nás a pomůžeme, říká ministr Karel Havlíček.

Někteří prodejci z nákupních center si stěžují, že stát sice dává slevu v programu COVID – nájemné, ale pronajímat­eli musí část vrátit na obratovém nájmu. Je to fér?

Není to fér, ale je potřeba říct, že jde o naprosté minimum případů. Většina jede na fixní, nikoliv obratové nájemné, které si domlouvají zejména větší společnost­i. Je to podobné, jako když se obchodník snaží slevu podmínit tím, že se smlouva prodlouží o několik let nebo se snaží vyhandlova­t něco jiného.

Můžete s tím něco dělat?

Vstupovat do komerčních vztahů by nebylo korektní. Program jsme udělali v dobré víře jako jedna ze čtyř zemí na světě, ale nikdy to neodchytám­e stoprocent­ně tak, abychom zabránili všem právním kličkám. Snahou bylo, aby se nájemci s pronajímat­eli domluvili.

Někteří ale mluví o vydírání. Co byste jim doporučil?

My jsme velmi často vstupovali do obchodních vztahů v případech, kdy byla snaha velkých hráčů slevu podmínit prolongací smluv. Doporučuje­me proto, aby se na nás nájemci v problémech obrátili, a my se budeme snažit pomoci. Nechceme do toho vstupovat jako buldozer, ale myslíme, že někdy to udělat můžeme.

Nájemci v problémech se na nás mohou obrátit. Karel Havlíček muž mnoha funkcí

Proč se finance pro jeden subjekt zastropova­ly na 10 milionech korun, když EU umožnila 800 tisíc eur, tedy dvojnásobe­k?

Když budete mít několik desítek prodejen, tak na to dosáhnete. My jsme dopočítali, že částka vystačí zhruba na padesát prodejen. Snahou bylo pomoci zejména menším a středním firmám. Vedla se velká diskuse na vládě, kde padly návrhy strop ještě snížit. Nechtěli jsme, aby na to větší firmy nedosáhly. (fih)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia