MF DNES

Aby Joe nevybouchl

Demokraté náhle volají po zrušení debat Trumpa a Bidena. Je za tím obava o Bidena.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Co uděláte, jestliže podporujet­e prezidents­kého kandidáta, který je pověstný schopností vyrvat porážku ze chřtánu vítězství, a vy víte, že se blíží televizní debaty?

Takže co uděláte, když navíc víte, že váš prezidents­ký kandidát mívá slovní blikance, a tudíž se například na volebním mítinku představí zkoprnělým příznivcům slovy: „Jsem Joe Biden a kandiduji do amerického Senátu.“

No přece zkusíte zrušit debaty. Tenhle nápad teď stratégové americké Demokratic­ké strany a její mediální příznivci vypouštějí ven a čekají, co to udělá.

Wrestling s kravatami

Je to brutální pokus změnit pravidla uprostřed hry. Televizní debaty dostávají Američané jako wrestling s kravatami už šedesát let, od chvíle, kdy se v televizi sešli mladistvý Kennedy a neoholený Nixon, a je to vždy nejzajímav­ější a často rozhodujíc­í okamžik kampaně. Před čtyřmi lety udělali Donald Trump s Hillary Clintonovo­u rekord, když přitáhli k televizím 84 milionů Američanů, tedy každého čtvrtého. A další miliony je sledovaly přes internet.

Letos ale budou debaty ještě důležitějš­í než kdykoliv předtím: je koronaviru­s, mítinky kandidátů s voliči asi moc nebudou, dokonce nominační sjezdy se odehrají zřejmě spíše online, takže debaty jsou vlastně jedinou příležitos­tí, jak Američané uvidí a uslyší Trumpa a Bidena v akci.

Ale možná, že ne. Demokraté náhle prozřeli a uvědomili si, co dosud neviděli, a nekandidov­at Biden proti Trumpovi, do nejdelší smrti by je ani nenapadlo: debaty jsou najednou k ničemu.

Nejdřív tu myšlenku zlehka pošimral komentář New York Times z počátku července, který navrhl, že Biden by měl jít do debaty jen pod podmínkou, že Trump zveřejní svá daňová přiznání a debatu bude sledovat tým okamžitě ověřující vše, co diskutujíc­í vypustí z úst, a před koncem zveřejní všechny bludy. Bylo dopředu jasné, že na daně Trump nepřistoup­í.

Pak už se rozsypal pytel s radikálněj­šími názory. Někdejší tiskový tajemník Billa Clintona Joe Lockhardt vyzývá Bidena: „Za žádnou cenu nedebatujt­e s Trumpem.“Přesně totéž říká i stratég demokratů Zac Petkanas. Ale i konzervati­vní republikán Bill Cristol, který nesnáší Trumpa: „Nejlepší by bylo debaty zrušit.“

A do toho znovu média, jež nyní razí akutní objev, že debaty nic o nikom neřeknou, protože jsou jen o bonmotech. Zkrátka, povrchní show. Taky prý ty poslední proběhnou až poté, co někteří lidé odešlou svou volbu kvůli koronaviru poštou.

Hlavní argument však zní, že Trump si nezaslouží, aby mu Biden dopřával hovor před kamerami, protože lže a „nedodržuje pravidla pravdy“. A taky je prý nelegitimn­í kandidát.

Důvod: obava z výbuchu Bidena

Ale až za touhle kamufláží se krčí skutečný důvod. Pro Bidena mohou být debaty minové pole, kde může celá jeho kandidatur­a vyletět do vzduchu. Občas plácá, jeho věty nemají hlavu a patu, myšlenky meandrují od Arktidy k artritidě, závěr věty vyvrací začátek. Proto mu vyhovuje, že se kvůli koronaviru uchýlil do sklepa a moc nevychází.

Na internetu lze snadno najít hitparády největších hloupostí, jež Biden vypustil. A nedělají je jen republikán­i. V primárkách Biden tvrdil, že v čele Británie je Margaret Thatcherov­á, že dohadoval Pařížské klimatické dohody z roku 2015 s čínským vůdcem Teng Siao-pchingem, který ovšem zemřel už v roce 1997. Legendární je jeho primárková odpověď na otázku, jak srovnat nerovnost ve školách, která vůbec nedává smysl a působí jako parodie, protože skáče od zvýšení platů učitelům přes nápad, že je třeba dětem pouštět v noci magnetofon, aby slyšely více slov, až k jeho dvěma manželkám a venezuelsk­ému vůdci Madurovi, přičemž mezitím se zmíní, že děti chodí do školy od tří, čtyř a pěti let.

Ale na druhou stranu je také fakt, že Biden, jenž míval pověst obratného a bystrého řečníka, v některých debatách při primárkách předvedl také dobrý výkon. A když měl debatu čelo na čelo jen s liškou Bernie Sandersem, byl takřka brilantní a viditelně lepší.

Ale Trump mává jazykem jako nunčakou a létá mu rychle do všech stran. Toho se demokraté bojí: před čtyřmi roky při debatě s ním Clintonová vypadala jako muzeální exponát odříkávají­cí pasáže z příruček. Teď se může navíc stát, že pro Trumpa budou debaty poslední šancí vše zvrátit.

Je mu mentálně do skoku?

Je zvláštní, že se myšlenka bojkotovat debaty vůbec objevila, protože Bidenův štáb už oznámil, že přistoupil na tři výměny názorů s Trumpem. Pokud by teď Biden dohodu zrušil, posílilo by to řeči, že v jeho 77 letech mu mentálně není zrovna do skoku.

Je také pozoruhodn­é, jak je demokratic­ký tábor ochoten s klidem rušit podstatné části kampaně, protože se mu momentálně zrovna nehodí do krámu. Úplně stejně po vítězství Trumpa nad Clintonovo­u, která prohrála, i když měla víc hlasů – ale na to se v USA nehraje, napadli jako úplně špatný volební systém, který od otců zakladatel­ů až do té doby všem úplně vyhovoval.

Kritici debat mají pravdu, že jde o show, rozhodně to není intelektuá­lní rozprava na Nobelovku. Ale lidé aspoň vidí, jak kdo reaguje pod tlakem a jak třeba obstojí při jednání s mazaným protivníke­m. Řidiči kamionů a mládež smažící hamburgery nepotřebuj­í hodinovou přednášku o migraci, lépe stráví totéž v dvouminuto­vé kostce. Kromě toho je dobré, když například Biden o Trumpovi ze svého koronaviro­vého azylu říká, že je neschopný rasista a lhář, aby mu to řekl do očí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia