MF DNES

Bejrút jako Hirošima Blízkého východu

-

Spousta lidí v Bejrútu a okolí si po explozi nejdřív myslela, že tam právě vybuchla atomová bomba. I když to atomovka nebyla, tak moc se zase nemýlili.

V Bejrútu vybuchlo 2 750 tun ledku, ze kterého se vyrábějí výbušniny. Běžný nákladní vagon uveze řekněme padesát tun, a tady explodoval vlak s pětapadesá­ti vagony.

Pro představu, jakou má takový výbuch sílu. Největší americká konvenční nálož se jmenuje MOAB, ale říká se ji „matka všech bomb“. Je devět metrů dlouhá a váží devět tun. Po dopadu udělá kráter široký asi 300 metrů a hluboký patnáct metrů. Tlaková vlna má větší ničivý rádius, je schopná zničit devět zastavěnýc­h bloků.

A teď pozor: výbuch v Libanonu byl desetkrát silnější než „matka všech bomb“.

Není divu, že Bejrútu se nyní říká Hirošima Blízkého východu. Srovnání s atomovkou není totiž od věci.

Podle převládají­cích odhadů měl výbuch v Bejrútu pětinu síly jaderné exploze v Hirošimě. Tedy jako by tam explodoval­o pět kilotun TNT.

Exploze v Bejrútu se tak zařadila k největším nejaderným výbuchům dějin. K jednomu došlo v roce 1917 v Kanadě při výbuchu lodě s 2 600 tunami munice (tři tisíce obětí), o čtyři roky později v Německu vybuchlo 4 500 tun ledku a zabilo 500 lidí. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia