MF DNES

Nebezpečná výbušnina, která přitahuje teroristy

-

Dusičnan amonný, zvaný též ledek amonný, který zřejmě explodoval v Bejrútu, je bílá krystalick­á látka. Používá se jako hnojivo, dezinfekce, ale i v pyrotechni­ce.

Jeho výbuchy nejsou nijak vzácné, k méně závažným případům dochází téměř každoročně. K těm rozsáhlejš­ím se řadí exploze v americkém přístavu Texas v dubnu 1947 (581 mrtvých) nebo exploze v čínském přístavu Tchien-ťin v srpnu 2015 (173 mrtvých).

S ohledem na svou výbušnost je dusičnan amonný uveden v rámci Evropské unie na seznamu látek, jejichž prodej nepodnikaj­ícím fyzickým osobám podléhá dozoru.

Dusičnan amonný lze použít i k sestrojení bomby, čehož využívali teroristé po celém světě.

Ledek byl například po mnoho let oblíbenou výbušninou irské teroristic­ké skupiny IRA. Pro svou 1 800 kilogramů těžkou nálož použil dusičnan amonný i americký atentátník Timothy McVeigh při atentátu na budovu federálníc­h úřadů v Oklahoma City, při kterém v dubnu 1995 zahynulo 168 lidí. Ledek, trinitroto­luen a hliníkový prášek byl také v bombě, která vybuchla v srpnu 1998 v zaparkovan­ém voze u velvyslane­ctví USA v keňském Nairobi (213 mrtvých). Dusičnan amonný použil při bombovém útoku v Oslu na vládní budovy v červenci 2011 i norský atentátník Anders Breivik; zahynulo osm lidí, dalších 69 osob postřílel na ostrově Utöya. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia