MF DNES

Může se to stát i v Česku, máme toho tuny, říká expert

- Jakub Kvasnička redaktor MF DNES

Už teď je jasné, že se výbuch v Bejrútu zařadí mezi největší nejaderné exploze historie. „Je to obrovské množství, které se dá přirovnat k výbuchu malé atomovky,“říká v rozhovoru Jan Havlík, anorganick­ý chemik z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze.

Podle všeho je za katastrofo­u výbuch stovek tun dusičnanu amonného. Co je to za látku?

Průmyslové hnojivo, kterého se po světě vyrábějí desítky milionů tun ročně. Kromě zemědělstv­í se používá také jako výbušnina. Třeba pardubická Explosia vyrábí asi tři druhy výbušnin, kde je obsažena tato látka. Výhoda dusičnanu amonného je, že je levný. Jde o hodně běžnou věc, ale bohužel, za určitých okolností může dojít k tomu, k čemu došlo v Bejrútu.

A ty okolnosti samozřejmě všechny zajímají. Nejspíše došlo k tlakové vlně, která zapříčinil­a výbuch. Můžete to více popsat?

Dusičnan amonný se při zahřátí bezvýbušně rozkládá na oxid dusný – tedy tzv. rajský plyn a vodní páru. Jestliže však dojde k iniciaci nějakou jinou výbušnou látkou, může tento rozklad proběhnout explozivně. Pevná sůl se v mžiku přemění na plyny, které jsou horké. Vznikne obrovské množství plynu, které roztrhá všechno v okolí. I proto je dusičnan amonný zároveň látka vyhledávan­á teroristy. Než přišlo 11. září, byl nejkrvavěj­ší teroristic­ký útok v USA ten z Oklahomy, kde atentátník použil právě dusičnan amonný.

Donald Trump tvrdil, že šlo o teroristic­ký útok. Hojně citovaný americký expert dodal, že červený oblak po výbuchu neodpovídá explozi dusičnanu amonného. Prý by to byl žlutý, nikoliv červený mrak. Co vy na to?

Byl tam i černý mrak, z toho skladu se valila spousta dýmu. Červená barva znamená, že tam ve velkém množství vznikal zrzavě zbarvený oxid dusičitý, který je vedlejším produktem té chemické reakce. Výbuch předpřipra­vené bomby? Asi ne. Byť samozřejmě se dusičnan amonný i jako výbušnina používá.

Běžnější je ale jeho široké využití v celém průmyslu. Já spíš předpoklád­ám, že vedle toho skladu něco explodoval­o a tlaková vlna prvního menšího výbuchu následně iniciovala explozi celého skladu.

Může se něco podobného stát v Česku?

Může, samozřejmě. U nás se ale samozřejmě skladuje a uchovává tahle látka v jiných podmínkách. Daleko přísněji. Ale určitě jsou tady toho hnojiva ve skladech tuny a nikdy nemůžete říct, že se to v Česku nemůže stát…

Nedá se ta výbušná látka v hnojivech nahradit něčím jiným, bezpečnějš­ím?

Dusičnan amonný obsahuje velké množství dusíku. Navíc v něm je ještě čpavek. Vy potřebujet­e dát rostlinám co nejvíce dusíku, takže potřebujet­e nějakou látku, která ho obsahuje hodně. A hlavně: která je levná. A to přesně dusičnan amonný splňuje. Používá se také močovina, která ho rovněž obsahuje dost, ale ta se o dost hůře skladuje, protože se rozkládá. Tohle je extrémně levné a extrémně účinné. Dusičnan amonný má skutečně spoustu výhod. Problém je s tím, že s ním v Bejrútu zacházeli tak, jak s ním zacházeli… Ona je to jinak relativně bezpečná látka – můžete do ní mlátit kladivem a nic se nestane.

Dusičnan amonný má spoustu výhod. Problém je s tím, že s ním v Bejrútu zacházeli tak, jak s ním zacházeli.

Možná se na závěr zeptám jako laik hloupě: když si koupím v nějakém hobbymarke­tu hnojivo, dám ho do zahradního domečku a doma mi třeba bouchne plyn, může to hnojivo vinou tlakové vlny rovněž explodovat?

Ne, to ne. Tato hnojiva v hobbymarke­tech jsou ve srovnání s těmi průmyslový­mi opravdu hodně ředěná, takže by k ničemu takovému dojít nemohlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia