MF DNES

Kdo je sexy jako socialismu­s

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Komunisti řeší pozoruhodn­ý skandálek. Ve veřejném prostoru se totiž objevil plakát mladé ženy v rudé šále s nápisem „Být komunistou je in“. Krátce poté se však partě soudruha Filipa ozval nizozemský autor fotografie z fotobanky, na které je pětatřicet­iletá Němka, jež nechce mít s komunisty nic společného. S tím, že žádá o její odstranění z kampaně. Komunisti plakát raději stáhli a některé mladé soudružky si začaly stěžovat, proč nebyly o snímek požádány ony. Naproti tomu šéf komunistů z Kutné Hory Jan Klán na nic nečekal. Na jeho Facebooku je k vidění hned několik jeho fotek v podobném duchu, které doplňují slogany typu: „Být komunistou je in“či „Socialismu­s je sexy“. Pro ty s horší pamětí: Jan Klán je bývalý poslanec KSČM, který nejvíc „proslul“hned po nástupu do Sněmovny v roce 2010. Tehdy bulvár přinesl podrobnost­i o jeho inzerátu na jedné ze seznamek, kam Klán kromě jiného napsal: „Jsem kluk jako buk. Velikost mužství nad 17 cm. Pohlaví mám částečně vyholené. Oblíbené polohy zezadu, na koníčka a vlastně skoro všechno...“Uznejte, že to bylo sexy asi jako socialismu­s.

● Zcela jiný pohled na svoji osobu nabízí šéf ODS Petr Fiala. Respektive lidé z Institutu Petra Fialy na twitterový­ch stránkách Pravý břeh. Před pár dny tam zveřejnili fotku z mládí dnešního šéfa občanských demokratů a připsali k ní. „Výchova Petra Fialy měla liberální řád. Byla založena na důvěře a současně se celý jeho rodinný život řídil jasnými pravidly. O víkendu se u nich doma podávalo jídlo přesně ve dvanáct hodin, když zazvonily zvony. Kafe se vařilo ve tři odpoledne a všechno mělo přesný čas a místo.“Pokud by to ještě někomu nebylo jasné, dozvěděl se o Fialovi tamtéž leccos z jeho vlastního citátu. „Otec mi říkal, že gentleman se pozná podle toho, že si prostře, i když ho nikdo nevidí. Občas se dnes třeba někdo diví, když mě vidí ve fotce v saku, jak ve volném čase něco dělám. Myslí si, že to hraju. Jenže já sako nosím rád.“Díky za tu informaci! Je to sexy... Skoro jako socialismu­s.

● Hnutí Trikolóra nejspíš vznikalo hlavně s tím, že to nandá občanským demokratům. Jenže zatím se spíš zdá, že se Václav Klaus mladší tahá o voliče SPD s Tomiem Okamurou. Už jsme tu měli vzájemné osobní urážky. Dále přestřelku o to, čí partaj víc kámoší s kapelou Ortel. Následoval­a (pro Klause vítězná) bitka o poslankyni Terezu Hyťhovou, jež „proslula“poznámkou, že chápe, když lidé na internetu posílají malé tmavé děti do plynu. No, a v neděli 2. srpna, na Památný den romského holokaustu, to na sebe vzal přímo Klaus. Na Facebook vyvěsil vtip. Na prvním obrázku se učitelka ptá dětí ve třídě: „Dnešní téma je fotosyntéz­a. Kdo mi poví, co je to fotosyntéz­a?“Na druhém obrázku je pak romský mladík, který říká: „Fotosyntéz­a je dnešní téma.“Klaus k tomu připsal: „Pozdrav učitelům – 1. září je za dveřmi“a přidal smajlíka. Až po kritice přidal další věty. „Píší tady dobráci, že je to prý rasistický vtip??? Mně to přišlo jako učitelský vtip, kluka jsem bral jako žáka a vůbec mě nenapadlo rasisticky zkoumat, jestli má náběh na tmavší knírek nebo co. Kdyby to říkala zrzavá holka – tak by to byl dobrý vtip, a takhle ne, nebo co? Fakt to nebudu mazat, kde to žijeme??“Tak určitě, Václave. Ten vtip byl sexy. Téměř jako socialismu­s. Národní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia