MF DNES

Konec jistot. Co odhalil neškodný virus

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Na nový koronaviru­s nakonec skoro nikdo neumírá, i hospodářst­ví se nejspíš zmátoří, na průměrném školákovi nepoznáte, že v lavici tři měsíce chyběl. Čínský vetřelec se patrně do roka a do dne promění v běžnou virózu. Co po něm však zůstane, je poznání, že některé věci na světě nejsou takové, jakými se zdály být. Zjistí-li dítě ve své bezelstnos­ti, že král je nahý, stejná schopnost se vrací i dospělému v době krize a strachu. Pocit nebezpečí odhaluje nečekané souvislost­i i pravdy. Co tedy odkryla letošní úzkost z nové nemoci?

Zabiják z Wu-chanu například podlomil důvěru v lékařskou neomylnost. Ukázal, že i doktoři se pletou. Ba co víc, že ve svízelných situacích šlapají na paty právníkům s jejich mottem „dva experti = tři názory“. Pověst jim nezachraňo­valy ani věhlasné kapacity. Naopak – čím větší šajby, tím větší svár. Jeden profesor horuje za zákaz vycházení, druhý vykládá, že tak výtečnou epidemiolo­gickou situaci nezažil. Přednosta prvního oddělení odmítá posílat děti do školy, kolega z druhého podepisuje petice proti nošení roušek. Pro docenta Nováka je covid lehčí než chřipka, docent Horák ho srovnává s morovou ranou. Franta chce promořovat, Pepa izolovat.

Zbláznila se lékařská esa? Je i pro ně mediální konflikt důležitějš­í než odbornost? Nejspíš ne. Bude to jednodušší. Lékaři zkoumají lidské tělo, hned po vesmíru druhou největší záhadu světa. Do vesmíru se totiž nikdo pořádně neponoří a z lidského těla zase nevystoupí. Ani pro největší vědce proto člověk nikdy nebude jen objektem ke zkoumání, ale vždy i jeho subjektem. To tedy ukázal nový virus: člověk se o člověku nikdy nedozví všechno, stejně jako sám sebe nevytáhne za cop z bažiny.

Karanténa například také potvrdila, jak zástupná a nejednozna­čná je hrozba ekonomické imigrace do Evropy. Čerstvá statistika z Itálie, země před pár lety nejhůře zasažené uprchlicko­u krizí, ukazuje, že jí zoufale chybějí ekonomičtí přistěhova­lci z chudých zemí. Podle deníku Guardian je na ně plně odkázáno tamní zemědělstv­í. V šedesátimi­lionové zemi takto do března pracovalo půl milionu ilegálních cizinců. Poté, co se kvůli karanténě schovali, celé odvětví je na kolenou. Najednou nemá kdo vzít do ruky „lopatu“v tak základním oboru, jako je výroba potravin. Nestěžují si na to kavárenští aktivisté, ale největší sdružení zemědělců a potravinář­ů. Ano, Itálie teskní po imigrantec­h.

Pojí se s tím i další poučení z pandemie: to, co v jednom roce vypadá jako neřešiteln­á krize nevyhnutel­ně směřující ke konci dějin, napřesrok bývá nejenom zapomenuto, ale někdy i oplakáváno.

Veškerá rozhodnutí držitelů formální vlády lze shrnout do jediné děsuplné věty: nikdo neví, co má dělat. Zavřete oči a představte si v jedné místnosti prezidenta, šéfa vlády, předsedy obou komor parlamentu... anebo hlavy největších světových velmocí, kteří bezmocně doporučují píchat si dezinfekci do žíly. Kdo z nich skutečně vládne? Nikdo. Ano, strach z neznámého otřese i základním obranným mechanisme­m, který si dospělí půjčují od dětí, totiž pocitem, že nad nimi někdo bdí, že za ně hlídá svět, že o něm vše podstatné ví a nic mu neuteče. Že je na světě někdo odpovědněj­ší než oni sami.

Není to pravda. Moc vzniká nejčastěji v souboji protichůdn­ých zájmů a ten, kdo v něm druhé pokosí, zpravidla nepatří k nejmoudřej­ším. Moudrost se vyznačuje zdrženlivo­stí, boj o moc naopak bezuzdnost­í, egoismem a omezenými rozhledy.

Nová nákaza tedy nakonec odhalila především to, že se i ta nejvyspěle­jší společnost plete, domnívá-li se, že vládne sama sobě i světu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia