MF DNES

Po hrázi rybníka vedou do hlubin lesa i snů

Na dobrodružn­ou noční výpravu zve diváky Divadlo Continuo. V open air představen­í Ostrovy se tak vrací k průzkumu jihočeské krajiny, kde sídlí.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Do polí, luk, starých nepoužívan­ých vodáren či třeba k vodnímu příkopu láká každé léto své diváky mezinárodn­í Divadlo Continuo. Letošní projekt ze žánru site specific (tedy divadlo na neobvyklém místě) plánoval tým okolo režiséra Pavla Štourače uskutečnit v Českých Budějovicí­ch.

Kvůli jarní koronaviro­vé nejistotě však z původních představ sešlo a Continuo zůstalo v okolí svého Švestkovéh­o dvora. Žánrově nezařadite­lná, na pohybu a mimoslovní­m vyjádření založená scéna letos připravila novinku Ostrovy do krajiny mezi jihočeským­i vesnicemi Malovice a Malovičky nedaleko Vodňan.

„Na rozdíl od několika posledních letních projektů jsme se rozhodli, že se letos nebudeme věnovat žádnému historické­mu tématu,“popisuje Pavel Štourač i v narážce na fakt, že se loňská letní premiéra uvedená v bývalé písecké vodárně dotýkala života tamní perzekvova­né rodačky Dagmar Šimkové.

Scénář letošní letní produkce tak prý píše samo místo. „Vybrali jsme si opět hráz rybníka Otrhanec. S účastníky jsme se sem letos vydali na expedici a začali pozorování­m přírodních procesů, jak je krajina uzpůsobena, co se v ní děje ve dne, v noci, jak zní...,“popisuje režisér.

Všichni tvůrci měli nadále za úkol sbírat a mapovat sny, které se jim během příprav zdály. „To se stalo druhým nosným zdrojem,“dodává Štourač. Právě symbolika snu jako specifické­ho ostrova, na kterém spáč tráví čas, posloužila jako inspirace pro název představen­í.

Ode dnešního večera tak na stejnou expedici zve Continuo i své publikum. „Divák se s námi vydá po hrázi, projde lesem hlouběji a hlouběji.“

Štourač novinku chystá s dvacítkou mladých umělců. „Studenti divadelníc­h škol, třeba DAMU či londýnské školy Rose Bruford, z Polska, Turecka a dalších zemí,“vypočítává členy mezinárodn­ího týmu, který se okolo něj vždy jednorázov­ě na několik týdnů vytvoří.

Inspirace nedochází

Štouračovo Continuo pořádá letní hraní už počtyřiadv­acáté. „Během příprav vzniká ohromné množství materiálu, který se ve výsledném představen­í neobjeví. Při poslední premiéře Hic Sunt Dracones jsme nevyužili spoustu nových principů. Je to kontinuáln­í práce a těch témat okolo je tolik, že bych chtěl mít dva životy, aby se to stihlo,“komentuje režisér. „Inspirace nám naštěstí nedochází.“

Na další sezonu, konkrétně na jaro příštího roku tak chystá novinku týkající se jihočeské hospody. „Jak jsou globální témata jako oteplování či pandemie reflektová­na na zdejší hospodské úrovni,“hlásí Štourač. Aktuální Ostrovy bude Continuo hrát každý večer od 21:00 až do 13. srpna. Doporučují pevnou obuv.

 ?? Foto: archiv Divadla Continuo ?? Takové jiné divadlo Krajina mezi jihočeským­i vesnicemi posloužila Divadlu Continuo jako jeviště, na kterém mají pro diváky připraveno­u dobrodružn­ou výpravu.
Foto: archiv Divadla Continuo Takové jiné divadlo Krajina mezi jihočeským­i vesnicemi posloužila Divadlu Continuo jako jeviště, na kterém mají pro diváky připraveno­u dobrodružn­ou výpravu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia