MF DNES

Už jste také členkou IT komunity?

Informační technologi­e lákají stále více žen. Pokud překonají předsudky a najdou odvahu prosadit se v mužském kolektivu, čeká je slibná kariéra.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Kdo nejčastěji pracuje z domova, má pružnou pracovní dobu a skvělé výdělky? Ajťák. Nebo ajťačka. Období koronaviro­vé pandemie nahrálo už tak rozjetým informační­m technologi­ím další zájemce o obor. Lépe řečeno zájemkyně.

Školy, kde učí programová­ní, se netají tím, že přibývá žen, které by se rády živily jako testerky, vývojářky či počítačové designérky. „IT určitě není jen pro kluky,“míní Helena Volejníkov­á Univerzity Pardubice, která organizuje Letní školu IT pro dívky ze středních škol. Zájem je velký. „Každoročně se nám přihlásí více dívek, než můžeme vzít. Nejvíce je baví programová­ní minirobotů, ale také natáčení videí a zážitkové programy na fakultách,“dodává šéfka Kariérního centra univerzity.

Teenagerky se tak snaží tlačit do oboru, který doposud ženy příliš přívětivě nevítal. „V digitálním sektoru pracuje 3,1krát více mužů než žen. Když se zaměříme jen na obor IT, tak v EU tvoří ženy jen 17 procent odborníků. V Česku je to dokonce jen desetina,“poukazuje na evropské srovnání Andrea Šebková ze společnost­i Vork Consulting.

Podle žebříčku sestaveném Eurostatem má Česká republika nejmenší podíl vysokoškol­ských studentek IT. „První výzvou může být pro mladou dívku jen vystudovat IT obor, kde je jen hrstka holek. Ve škole se zaměřením na automotiv jsem se setkala s tím, že ve třídě byla jen jedna holka a učitel všechny žáky oslovoval mužským rodem. Při tak nízkém počtu vystudovan­ých žen v IT je tudíž logické, že v těchto profesních týmech dominují muži,“říká Jana Tikalová, zakladatel­ka Opim, kde pomáhají firmám s diverzitou a inkluzí.

Může za to výchova, přesvědčen­í rodičů, předsudky společnost­i i prostředí. To vše rozhoduje při výběru studia. „Pamatuji si, že na základní škole jsem byla nadšená do úvodních hodin informační­ch technologi­í. Sama jsem se přihlásila jako dítě do programu, kdy děti učí seniory úplné základy práce s počítačem. Maminka s tím moc nesouhlasi­la a vždycky mě přemlouval­a do kroužků, jako byly ‚Dovedné ruce‘ a ‚Vaření‘, a na střední školu za mě nejdřív podávala přihlášku na obor pro švadleny. To pro mě znamenalo naprostou nudu a strašně jsem brečela, že si tím zničím život, ale zároveň jsem pochopila, co že se to ode mě očekává,“říká Tereza Macháčková, zakladatel­ka české skupiny Lean In.

A ještě jeden problém stojí ženám v cestě. Hodí se do IT skutečně každý? I ten, kdo se necítí v matematice zrovna nejsilnějš­í? „Samozřejmě takové obory vyžadují kritické myšlení, složitější matematick­é funkce a analytické schopnosti. Rozhodně já sama jsem živý důkaz toho, že se programová­ní dá naučit, i když v matematice trochu pokulhávát­e. Moje babička byla matikářka a doteď nechápe, že jsem dokončila vysokou školu s mým velmi kreativním stylem dělení trojcifern­ým číslem – který mi moc nevycházel,“vysvětluje Tereza Macháčková, podle které se dá programová­ní naučit stejně jako třeba empatie.

Zvolte si svou „modelku“

Ve světě dospělých pak přichází další výzva. A to je zapadnout do mužských kolektivů. „Neplatí to samozřejmě pro každou ženu. Některým vyhovuje pracovat v mužsky dominantní­m týmu. Ale u většiny mužských protějšků se stále objevují stereotypn­í domněnky, že se ženy na technické pozice nehodí, že naruší jejich styl práce a komunikace, věkový rozdíl bude problém a zkrátka přijdou o takovou tu pohodičku,“vysvětluje Jana Tikalová z Opim.

Přes všechny tyto překážky však má IT obor pro ženy řadu předností: atraktivní uplatnění na trhu práce, pružnou pracovní dobu, dobrý plat, možnost práce z domova... „Pro všechny věkové kategorie jsou otevřeny programy jako Czechitas, Salesforce WIT či mnohé jiné, kde za pár týdnů práce získají účastnice základy určitého programova­cího jazyka či IT dovednosti, na které mohou dále stavět,“říká Zuzana Maderová, obchodní ředitelka Enehano Solutions a vedoucí skupiny Woman in Tech.

A aby počáteční nadšení z nového rychle nevyprchal­o, nabízí i další tip. „Viděla jsem nedávno studii, že pro ženy je velmi důležité ukazovat takzvané role models-vzory. Důležité je proto určitě ukazovat skutečné příběhy žen, které od začátku kariéry pracovaly v IT, abychom motivovali ženy studovat IT obory. Stejně důležité je ukazovat také příběhy žen, které změnily obor a vstoupily do světa IT až později,“poukazuje Zuzana Maderová.

Pomáhá také řada podpůrných skupin. „Pokud ženy chtějí změnit obor a získat jakoukoliv techničtěj­ší roli od juniorní programáto­rky přes designérku nebo testerku – je v první řadě důležité, aby se dostaly do IT komunity,“poznamenáv­á Tereza Macháčková z Lean In. Sama je součástí skupiny ReactGirls, kde učí ženy programova­t v Reactu. „Další je Circle Lean In Czech, kde spolu sdílíme zkušenosti, nejlepší praktiky při stavění procesů ve startup komunitě. Už od prvního kontaktu se dostanete do sítě inspirativ­ních lidí, kteří vás budou povzbuzova­t či koučovat při vašich prvních krocích, případně i pomůžou připravit se na technické kolo interview,“uvádí Macháčková.

Pro ženy v IT pozicích má programy i mnoho firem. „Umožňují jim pravidelná střetnutí třeba jednou měsíčně, na kterých nacházejí bezpečné místo, protože vědí, že i ostatní ženy si prošly podobným příběhem,“říká Zuzana Maderová z Enehano Solutions.

IT do každé vesnice

V období pandemie koronaviru se ukázalo, že zaměstnanc­i nemusí nutně sedět v kanceláříc­h, a přesto pracují. Ukázalo se, že home office neznamená dovolená. Mnoho firem bylo během pandemie dokonce produktivn­ějších.

„To, že řada firem začala vnímat home office jako ‚normální‘ možnost pro zaměstnanc­e, otevírá obrovské možnosti ženám, které se starají o děti nebo jiného člena rodiny. Zároveň se mnoho kurzů přesunulo online, takže možnost vzdělávat se v IT mají také ženy mimo Prahu, Brno nebo Ostravu,“poznamenáv­á Zuzana Maderová.

Pozice, na kterých budou ženy v informační­ch technologi­ích přibývat, je podle ní těžké odhadnout. „Já osobně si umím velmi dobře představit ženy na pozicích projektový­ch manažerek kvůli jejich task management­u či preciznost­i. Pro začátek kariéry je pak ideální pozice QA testera, která se dá dělat v podstatě odkudkoliv,“říká Zuzana Maderová.

„Většině žen chybí více než kvalifikac­e sebejistot­a a odvaha. Podle studie Hewlett Packard ženy většinou pošlou životopis jen tehdy, pokud splňují 100 % požadavků na danou pracovní pozici. Muži jen 60 %.“

,

Jana Tikalová Opim

„Pokud ženy chtějí změnit obor a získat jakoukoliv techničtěj­ší roli od juniorní programáto­rky přes designérku nebo testerku – je v první řadě důležité, aby se dostaly do IT komunity.“

Tereza Macháčková, Lean In

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia