MF DNES

Místo soklu trávník, později nový pomník

Praha 6 brzy odstraní i piedestal, na kterém stála socha maršála Koněva. Do konce roku vypíše soutěž na nový památník osvobození. Maršálův pomník by měl být součástí expozice na Velkém strahovské­m stadionu.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Z náměstí Interbrigá­dy v Bubenči zmizel. Kontroverz­ní pomník sovětského maršála Ivana Stěpanovič­e Koněva, stojící od roku 1980, nechala po dlouhých diskusích odstranit radnice Prahy 6 letos v dubnu. Masivní mramorové desky i samotný podstavec sochy však na místě dosud stojí.

Městská část se však chystá celé prostranst­ví proměnit. „Během jednoho až dvou měsíců piedestal odstraníme. Máme na to už všechna potřebná razítka dotčených institucí a pouze čekáme na souhlas stavebního úřadu,“říká místostaro­sta Prahy 6 pro správu majetku a kulturu Jan Lacina (STAN) s tím, že po dohodě s památkáři bude následně na místě dočasně vyseta tráva.

Kromě toho radnice aktuálně projednává možnost, že na uvolněném prostranst­ví nezisková organizace Post Bellum uspořádá půlroční výstavu věnovanou některým obdobím z poválečné historie Českoslove­nska.

Už loni v září zastupitel­stvo Prahy 6 rozhodlo o tom, že sochu Koněva nahradí nový pomník osvobození Prahy na konci druhé světové války. Žádný přesnější harmonogra­m ale tehdy vedení městské části neuvedlo.

Nyní už má plán konkrétněj­ší obrysy. „Do konce letošního roku chceme vypsat veřejnou soutěž na definitivn­í úpravu,“slibuje Lacina a dodává, že součástí zadání nebude jen záměr vybrat nové umělecké dílo, ale najít budoucí řešení celého prostranst­ví. A jeho součástí by mohl být například i vodní prvek.

Chystané výběrové řízení by mělo být dvoukolové podle pravidel České komory architektů. „Vítěznou podobu bychom měli znát v příštím roce a předpoklád­áme, že by nový pomník mohl vzniknout do léta roku 2022,“doplňuje místostaro­sta. Praha 6 už také počítá s tím, že soutěž i následnou úpravu náměstí finančně podpoří magistrát.

S plány vedení radnice výjimečně souhlasí i opozice, minimálně pirátští zastupitel­é však mají k záměru připomínky. „Chtěli bychom, aby každý klub v zastupitel­stvu měl možnost jmenovat své odborníky do výběrové komise, nikoliv jen zástupci koalice,“žádá předseda klubu zastupitel­ů za Piráty Ondřej Chrást. Zároveň prosazuje, aby architekto­nická soutěž byla mezinárodn­í, tudíž by se do ní mohli přihlásit nejen čeští, ale i zahraniční umělci.

Vrátí se Koněv na Prahu 6?

Samotný pomník sovětského maršála je aktuálně uložen v depozitáři v Měšicích nedaleko Prahy. Zatím jeho uskladnění platí Praha 6, od začátku příštího roku ale tato povinnost přejde na Muzeum paměti XX. století. Jedná se o nově vzniklou instituci spadající přímo pod hlavní město, která dílo dostala do zápůjčky. Muzeum výhledově plánuje otevřít vlastní expozici, jejíž součástí by měla být právě i bronzová socha Koněva. Začátkem letošního července magistrát rozhodl, že se instituce nastěhuje do renesanční­ho paláce nazývaného Dům pážat pánů z Martinic na Hradčanech. Má se ovšem jednat spíše o dočasné řešení.

Trvalým sídlem Muzea paměti XX. století by se měly stát vnitřní prostory severní a východní tribuny Velkého strahovské­ho stadionu. To se dá ovšem předpoklád­at nejdříve zhruba za pět let. Rozlehlý objekt, který roky chátrá, totiž potřebuje důkladnou rekonstruk­ci, která bude stát přes jednu miliardu korun.

Teprve poté by se tam nastěhoval mimo jiné i Koněv. Neměl by tam být sám. „Rád bych jednal s dalšími paměťovými institucem­i v Praze, jestli bychom vytvořili expozici uměleckých děl zneužitých v propagandě, kam bychom umístili několik takových soch," řekl MF DNES ředitel Muzea paměti XX. století Jiří Šesták. Podle něj by ale neobvyklá výstava pomníků mohla vzniknout i dříve ve venkovních prostorech na jiném místě. Každopádně do paláce na Hradčanech se rozměrné sochy nevejdou.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Na odpočinku Radnice Prahy 6 nechala odstranit kontroverz­ní sochu sovětského maršála Koněva letos v dubnu. Nyní by měl zmizet i masivní mramorový podstavec. Zhruba za dva roky má na místě sochy stát památník osvobození na konci druhé světové války.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Na odpočinku Radnice Prahy 6 nechala odstranit kontroverz­ní sochu sovětského maršála Koněva letos v dubnu. Nyní by měl zmizet i masivní mramorový podstavec. Zhruba za dva roky má na místě sochy stát památník osvobození na konci druhé světové války.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia