MF DNES

Úkol zdánlivě prostý: dostat lidi z trosek

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Pražští hasiči ze speciálníh­o USAR týmu vyrazili na pomoc do výbuchem zničeného Bejrútu.

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES

Hasiči z pražského USAR týmu včera odletěli pomáhat se záchranným­i pracemi do výbuchem zničeného libanonské­ho Bejrútu. Přípravy na cestu a práci specializo­vané jednotky v rozhovoru podrobněji představil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

RUZYNĚ Co USAR tým je a k čemu vlastně slouží?

Česká republika disponuje dvěma USAR týmy, jedním v Moravskosl­ezském kraji a druhým v Praze. Jsou složené z hasičů, kteří obyčejně zasahují u běžných požárů a případů. Ti jsou navíc ještě vycvičeni k tomu, aby dokázali vyhledávat osoby zavalené pod zřícenou budovou. Tým musí mít certifikac­i, kterou si jednou za pět let při cvičení obnovuje a řídí se pravidly mezinárodn­í zastřešují­cí organizace.

Jak vypadá mobilizace USAR týmu a jeho vyslání na misi?

Ministerst­vo vnitra přes ministerst­vo zahraničí nabídne pomoc zasažené zemi. Žádost probíhá diplomatic­kou cestou. Při aktivaci, respektive nabídce, už tým USAR předpoklád­á, že by mohl být vyzván, a připravuje se na odjezd. Ve chvíli, kdy libanonská strana přijala naši nabídku, jsme už byli připraveni do několika hodin vyrazit. S dopravou nám pomáhají ministerst­va zahraničí a vnitra, která zajišťují leteckou přepravu.

Jak vybíráte hasiče, kteří vyjedou? Tým je větší, ale na misi nyní jede „jen“třicet šest lidí.

Všem přijde zpráva, aby se okamžitě ozvali. Volní hasiči dají vědět: „Jsem připraven,“a velitel jednotky si zvolí lidi podle toho, co umějí. Výběr je na veliteli, ale je potřeba, aby někteří lidé byli v záloze.

Je tým pražských hasičů namíchaný i s týmem z Moravskosl­ezského kraje?

Týmy se střídají v pohotovost­i. Teď to vyšlo na Prahu, takže jedou pražští hasiči. Samozřejmě pokud by se stalo něco většího, tak se týmy mohou spojit.

Mají ale posilu i z jiných krajů. Kynologové letící do Libanonu jsou například z Pardubic nebo z Liberce.

Jasně, to není jenom Praha. Nejlepší kynologové jsou z Pardubic. Je tam i lékař z Úrazové nemocnice v Brně a statik. Čistě pražských hasičů jede asi dvacet osm.

Co bude tým dělat, až přistane? Jak se zapojí do záchrannýc­h prací?

Po příjezdu je potřeba se nahlásit a zajistit si skrz libanonsko­u stranu dopravu na místo neštěstí. Tým se rozdělí do tří skupin, aby se hasiči mohli střídat v osmihodino­vých intervalec­h. Pak v podstatě bez přestávky pracují na nějakém sektoru. Mohou pátrat současně třeba na dvou třech místech. Mají v uvozovkách „jednoduchý“úkol. Vyhledávat osoby, třeba pomocí psa nebo pomocí echolokáto­rů, a dostat je bezpečně do rukou záchranářů. Specifické na této práci jsou zřícené budovy. To znamená, že hasiči musí překonávat sutiny, chovat se zodpovědně a soustředit se, aby budova nespadla na ně ani na zasahující kolegy.

Mají pro to nějaké speciální vybavení?

Disponují echolokáto­ry, které slyší zvuk. Pak mají na tyči nasazené štěrbinové kamery, které strčí do sutiny a mohou se dívat, jestli mezi zřícenými kusy něco není. Přístroje hasiči potřebují, aby věděli, co je na druhé straně, a nezpůsobil­i tam třeba ještě větší škodu. A hlavně mají psy, kteří umějí docela dobře vyhledávat osoby pod sutinami.

Kdo se stará o duševní stav hasičů, mají s sebou psychologa? Souvisí s jejich duševní pohodou i to, že jsme při přípravách mohli vidět, jak si nakládají brambůrky a sladkosti?

Psychologa nemají, ale kdyby někdo potřeboval pomoc, tak se o něj postará náš hasičský psycholog.

Ale oni se na misi těší, chtějí tam jet. Berou si s sebou i jídlo, které mají rádi, aby si trochu vylepšili stravu, protože si vezou jen provizorní pokrmy.

Jak vypadají procedury po návratu? Bude USAR tým testován na koronaviru­s?

Stoprocent­ně. Prošli rychlotest­em už při odletu. Až se vrátí, testováni budou také a stráví minimálně tři dny v karanténě. Psi procházejí rychlou veterinárn­í prohlídkou.

Jak se dopravují záchranářš­tí psi, je na to potřeba nějaký speciální právní či logistický proces?

Týmy mají speciální status a psi mezinárodn­í očkovací průkazy. Logisticky náročné to není, nejsou to obrovská zvířata. Jsou mezi nimi samozřejmě vlčáci, ale máme i menší psy. Přepravují se v typických plastových kotcích, jednoduše se naloží do auta.

Tohle je první větší zahraniční mise USAR týmu po dlouhé době, je to tak?

Byli v Nepálu, ale to už je hodně dlouho. V podstatě po spoustě let je to taková větší mise a tvrdý, opravdový zásah. Jinak samozřejmě každý rok se jezdí na mezinárodn­í cvičení.

 ??  ?? 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Před odletem Speciální jednotka hasičů a odborníků USAR po několika letech vyráží na velkou zahraniční misi.
2x foto: Petr Topič, MAFRA Před odletem Speciální jednotka hasičů a odborníků USAR po několika letech vyráží na velkou zahraniční misi.
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Tým se na práci těší „Chtějí tam jet,“říká o USAR týmu Martin Kavka, mluvčí HZS Praha a vyšetřovat­el požárů.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Tým se na práci těší „Chtějí tam jet,“říká o USAR týmu Martin Kavka, mluvčí HZS Praha a vyšetřovat­el požárů.
 ??  ?? Muži a psi Do Libanonu letí i pět kynologů se svými psy. Zvířata jsou speciálně vycvičená na vyhledáván­í osob zavalených pod sutinami.
Muži a psi Do Libanonu letí i pět kynologů se svými psy. Zvířata jsou speciálně vycvičená na vyhledáván­í osob zavalených pod sutinami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia