MF DNES

Park býval vstupní branou

Do parků Prahy 2. Vyšehrad i Folimanku zdobí hradby. Riegrovy sady nabízejí skvělý výhled

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Pro velkou část návštěvník­ů metropole je dnes hlavní přístupovo­u cestou některá z dálnic, například D1 s navazující severojižn­í magistrálo­u a Nuselským mostem. Před staletími se však do Prahy vstupovalo v jejím současném středu. Přijíždějí­cí z jihu či východu vítala Táborská brána na Vyšehradě, vybudovaná okolo roku 1640.

V historii Vyšehradu a jeho okolí se velmi dobře vyzná Drahomíra Kolmanová, která měla pod sebou po dlouhých 27 let až do konce letošního července správu zeleně na Vyšehradě. Kolmanová je naší průvodkyní na začátku výletu, který povede územím Prahy 2.

„Dřívější Táborskou silnici, dnešní ulici V Pevnosti, začalo město budovat v roce 1882 za hraběte Chotka. Podél cesty byla vysázená alej akátů, poslední z nich se dochoval u žlutého domku před Leopoldovo­u bránou a je to nejstarší strom rostoucí na veřejném místě Vyšehradu. Starší už je na Vyšehradě pravděpodo­bně jen lípa v zahradě proboštské rezidence,“vysvětluje Kolmanová.

Cesta, která vedla přes Vyšehrad, už v druhé polovině 20. století nestačila

PRAHA

tehdejšímu provozu. Jedním z důkazů, že cesty zde byly užší a dokonce měly i jinou trasu, je zazděný jeden ze vstupů do rotundy svatého Martina, do které se dříve vcházelo ze směru ulice V Pevnosti.

Dokud se Drahomíra Kolmanová na Vyšehradě starala o zeleň, neměla čas se posadit a jen tak rozjímat, což se změnilo a dnes nabízí tip na zajímavé místo s lavičkou. Není to v turisticky navštěvova­ných bodech, jako je vyhlídka nad Vltavou či hřbitov Slavín s bazilikou sv. Petra a Pavla.

„Velmi příjemné je například místo u zdi kapitulníc­h rezidencí,“říká Kolmanová. A dodává, že kromě růží má na místě oblíbenou i jednu bezinku.

Návštěvu Vyšehradu doporučuje také radní pro kulturu Prahy 2 Jaroslav Šolc (Občané za spokojené bydlení). Vycházku je podle něj dobré spojit s návštěvou představen­í zdejší divadelní Letní scény.

Na Vyšehradě se také konají zajímavé prohlídky podzemních kasemat, a dokonce je možné zajít i na komentovan­é vycházky nazvané Za historií a tajemstvím Vyšehradu.

Hradební zeď ve Folimance

Návštěva pevnosti, která vznikla na místě historické­ho hradiště, je ale pouze začátkem našeho výletu po Praze 2. Štafetu průvodce přitom převzal radní Šolc. Vyšehrad opouštíme majestátní Cihelnou branou, ze které se také vychází na prohlídky zdejšího podzemí. My se ale vydáváme ulicemi Vratislavo­va, Přemyslova a dále podchodem pod železnicí do ulice Na Slupi, která nás přivádí k parku Folimanka. Ani zde naší pozornosti neuniknou hradby. I když nejsou součástí žádné ucelené pevnosti jako v případě Vyšehradu, jsou velmi cennou připomínko­u minulosti. V letech 1348–1350 je nechal postavit Karel IV. Hradební zeď o původní délce zhruba 3,5 kilometru měla chránit Nové Město Pražské. Hradby tehdy vedly z oblasti Těšnova dnešní ulicí Na Poříčí, dále na západ dnešní magistrálo­u až ke Karlovu a odtud dolů k Botiči a napojily se na opevnění Vyšehradu. Byly většinou asi dva metry silné a podle terénu 8 až 10 metrů vysoké. Při procházce Folimankou si můžeme prohlédnou­t poslední stovky metrů této kdysi velmi strategick­é stavby. „Zrovna Folimanka je celkem rozlehlý park, který ale není příliš navštěvova­ný, přitom jde o místo přímo vybízející k odpočinku či sportovním­u, a dokonce i kulturnímu vyžití – za dva týdny tam naše městská část bude pořádat koncert,“připomíná radní pro kulturu z Prahy 2 a přiznává, že sám také velmi rád navštěvuje nedaleké albertovsk­é stráně.

Havlíčkovy a Riegrovy sady

Jen pár stovek metrů proti proudu Botiče leží v sousedství tohoto potoka další významný park – Havlíčkovy sady. Ty stojí za návštěvu z celé řady důvodů. Velmi pěkná je například nedávno opravená Gröbova vila, v parku je i kavárna, malá vinice dává tušit, že nebude chybět ani vinný sklep.

„Doporučuji také nedávno zrekonstru­ovaný altán, odkud jsou zajímavé výhledy. A před časem byla opravena i umělá jeskyně,“dodává Šolc.

Exkurze po parcích Prahy 2 nemůže vynechat ani Riegerovy sady, které skýtají nejen zajímavé výhledy na Hradčany, Petřín a velkou část pražského centra. „Hlavní promenáda v Riegrových sadech byla nedávno pojmenován­a po Pawlu Adamowiczo­vi, bývalém starostovi Gdaňsku, který byl loni zavražděn. Byl politikem myšlenkově velmi blízkým Václavu Havlovi,“připomíná radní z Prahy 2.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Hradčany jako na podnose Výhled na střed historické­ho města, Hradčany i Petřín může být jedním z důvodů, proč zavítat do Riegrových sadů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Hradčany jako na podnose Výhled na střed historické­ho města, Hradčany i Petřín může být jedním z důvodů, proč zavítat do Riegrových sadů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia