MF DNES

Svatý muž na konci. Anebo na začátku?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Hádanka jen pro vás! Narodil se 20. května. Do míče kope levačkou. Celý fotbalový život strávil v brance, nasbíral famózní statistiky a spoustu trofejí. Ale Petr Čech to není.

Kdo je to?

Ještě jeden světový gólman do úvodní charakteri­stiky přesně zapadá, pouze je o rok starší než česká legenda. Říkají mu Svatý Iker. Iker Casillas. Jako jeden z výjimečné množiny hráčů odehrál přes tisíc profesioná­lních zápasů a rovněž drží světový rekord v počtu vychytanýc­h nul. 439 a konec!

„To rozhodnutí bylo jedno z nejtěžších v mé kariéře. Dlouho jsem se rozmýšlel,“oznámil španělský fenomén ve svých devětatřic­eti.

Upřímně, ono se vlastně nic jiného ani nečekalo. Loni na jaře Casillas, to už nechytal v milovaném Realu Madrid, nýbrž v Portu, prodělal při tréninku infarkt.

Když ho po dvou dnech propustili z nemocnice, řekl: „Nevím, co bude dál. Musím promyslet budoucnost, abych příliš neriskoval.“

A dva měsíce poté už stál v brance. Sice jen při tréninku, ale přece. Do soutěžního utkání od té doby nezasáhl už ani jednou, spíš se pozvolna ohlížel, co dělat v následujíc­í životní etapě.

Sotva mezi fotbalisty najdete větší personu. Casillas je kapitán mistrů světa, dvojnásobn­ý mistr Evropy, trojnásobn­ý vítěz Ligy mistrů, pětinásobn­ý vítěz španělské ligy...

Že by kandidoval na šéfa Španělskéh­o svazu? „Možnost to je, ale necítím se na to.“

Co začít trénovat? „Spíš ne, to je příliš stresu.“

Stát se poradcem? „Dost možná ideální varianta.“

A tak se brankářský šampion vrací do Realu Madrid v roli jakéhosi ambasadora, který bude při ruce klubovému prezidento­vi Pérezovi a poradí, když bude potřeba.

Jen v Lize mistrů působil Casillas dvacet sezon po sobě, což je působivý rekord. Ani 177 zápasů v milionářsk­é soutěži nezvládl nikdo jiný, Cristiano Ronaldo jich ztrácí osm.

„Snad můžu říct, že se řadím k nejlepším, ale jen pro svou mámu budu navždycky číslo jedna,“usmíval se, když jsme spolu před třinácti lety seděli tváří v tvář. Vyprávěl, jak kdysi jezdil na tréninky Realu metrem, protože neměl řidičák. Říkal, jak se mu zamlouvá fotbal vedle Zidane, Figa nebo Beckhama. Taky jak si zakládá na sbírce dresů, které zatím strká do krabic, než si doma zařídí privátní síň slávy.

A jak mu imponuje kariéra kolegy Čecha. Říkal mu Pétr Seč: „Neznám ho osobně, ale vypadá seriózní, soustředěn­ý, profesioná­lní a chladný.“

Přesně takový býval i Svatý Iker, než v úterý oznámil, že končí.

Ještě předtím stačil s Portem oslavit portugalsk­ý titul. Byť se o něj nezaslouži­l jediným zákrokem, patřil hlavně jemu.

Gracias Iker!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia