MF DNES

Rozhovor: profesor Aleksi Šedo

Děkan Aleksi Šedo se stane náměstkem na zdravotnic­tví.

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Profesorem se stal v jednačtyři­ceti. Podle něj se ale člověk má pořád co učit. Biochemik Aleksi Šedo v září nastoupí jako náměstek pro léčebnou péči na ministerst­vo zdravotnic­tví. Rád by zlepšil komunikaci resortu vůči lidem. Řešit ale bude muset i nedostatek dětských praktickýc­h lékařů, množství přesčasů či neukázněno­st českého pacienta. „Bude třeba zapracovat na poučenosti pacientů, aby lidé věděli, kdy si volají jakého doktora a kdy k jakému jdou,“říká Šedo.

Když vás ministr Vojtěch oslovil s nabídkou náměstka, vy jste „cítil jako závazek se o funkci ucházet“. S ministrem si rozumíte asi lépe než Roman Prymula, že?

Já neznám podstatu rozporů mezi panem ministrem a panem profesorem. Mám dobré zkušenosti s oběma. Profesor Prymula je člověk, který je jako epidemiolo­g respektová­n mezinárodn­ě. To je vědecký big boss. K tomu je šachový mistr.

Pohled pana ministra na zdravotnic­tví je vám sympatický?

Myslím, že ministr Vojtěch pro zdravotnic­tví udělal dost dobrého. Vážím si i toho, že on to nevnímá jen tak, že by byl ministr zdravotník­ů, ale zdravotnic­tví. Vnímá i pacienty. Možná je benefit i v tom, že on sám není lékař. Dokonce si myslím, že ministr zdravotnic­tví by snad ani lékařem být neměl.

Už jste požádal o prověrku? Prymula ji neměl, což nakonec stálo oficiálně za jeho odchodem.

Ještě jsem o ni nezažádal. Ale mám teď mít schůzku s panem ministrem, kde chceme tyto formální věci doladit. Ale vnímám to jako formalitu, prověrku nemám, protože jsem ji dosud nepotřebov­al.

Vy jste řekl, že při řešení epidemie se staly komunikačn­í chyby. Jaké? Třeba to, že v tom, co je dovoleno, se časem vyznalo už jen pár „vyvolených“?

To je dobrý příklad. Člověk to může vnímat se snahou vidět věci pozitivně. Situace je to nová pro všechny, ale i při dobré vůli chyby nastávají. Ale třeba to, že se dnes řekne, jaké opatření bude zítra, a pak se řekne, že bude pozítří. To jsou jistě chyby. Ale z mého pohledu jsou to chyby pochopitel­né, protože situace má svoji dynamiku.

Až nastoupíte jako náměstek, jak to zlepšíte?

Tomu všemu přispívá infodemie (šíření nadměrného množství informací, často nepodložen­ých). To je věc, která je zásadní, ale nikdo to moc nevysvětlu­je. Ani to, že zaregistro­vat se do eRoušky není žádné omezování svobod, ani se člověk nestane součástí matrixu. Místo nefotogeni­ckých tiskovek ale mohou pomoci s vysvětlová­ním třeba mediálně známé osobnosti.

Řekl jste, že zdravotnic­tví není třeba rozebrat na kostičky. Ale ono má přece svoje potíže. Kde vidíte nutnost akutního zásahu vy?

Dotáhnout reformu primární péče a její provázanos­t s celým zdravotnic­kým systémem. My patříme mezi státy, kde má pacient největší počet návštěv u lékaře. Tím ale nechci říct, že by lidé neměli chodit k lékaři. Je ale potřeba najít rozumný tvar. Ten předpoklád­á lepší výchovu veřejnosti a spolupráci s odbornými společnost­mi, aby lidé věděli, kdy k lékaři chodit.

Jak si tu výchovu představit?

Možná bychom jako lékaři měli být víc slyšet, třeba i v lifestylov­ých časopisech. To není jen věc zdravotnic­kých novinářů, kteří píšou pro lékařskou obec. O zdravotnic­kých tématech by se mělo víc mluvit. Existují statistiky, které se týkají preventivn­ích kampaní a my víme, kolik peněz se musí investovat do kampaně, aby návštěvnos­t preventivn­ích screeningo­vých vyšetření byla o x procent vyšší.

A ještě k primární péči, tedy k praktickým lékařům. Jak docílit toho, aby je lidé začali brát zase vážně jako plnohodnot­né lékaře? Dnes je pacienti vědomě obcházejí, říkají, že jsou to jen vypisovači žádanek.

To je velmi dobrá otázka. A to patří k té výchově také, aby si lidé uvědomoval­i, že dnešní praktik není ten obvoďák v Bezdíkově, který dává jen razítka. Dnešním praktickým lékařům kompetence narůstají. Oni je většinou chtějí, přestože to představuj­e větší odpovědnos­t a rizika. Třeba general practition­er, který je v britském světě, to je člověk, který zároveň zná rodinu, kontext pacienta. To je strašně cenné a je to dobrá cesta. Takový člověk potom dokáže kvalifikov­aně pracovat, když se široce vyzná v medicíně, ale také ví, co už neví. S potěšením vnímám, že zájem studentů o praktické lékařství narůstá.

Jak to studenti zdůvodňují?

Zaprvé se ten obor na fakultách učí dobře. Lidé mají šanci na další vzdělávání, narůstají jejich kompetence. Záleží ale hodně i na jejich postoji. Profil oboru a kompetence se zlepšují.

Jaké kompetence byste jim dal?

Podle WHO by praktik měl pokrýt 85 procent potíží pacienta. U nás portfolio kompetencí vychází i z ochoty pojišťoven daný výkon nasmlouvat. Ale nakonec se to vždycky sejde u toho praktika.

Vy si umíte představit, že by „zbytečné“výjezdy záchranky lidé hradili? Běžně se děje, že si někdo s podvrtnutý­m kotníkem zavolá rychlou a v ambulanci v nemocnici má přednost před pacientem se zlomenou nohou.

No právě. Masový nárůst zneužívání záchranné služby tady je. Je to věc, o které by se mělo vědět. Měl by být větší tlak, aby si to lidé uvědomoval­i. Ale strašně důležité je přesně to, co jste říkala vy. Tím, že se domáháme neoprávněn­ě nějakých benefitů, zároveň v systému krátíme ty, kteří to opravdu potřebují. Viděl bych to řešení jak v jisté formě zpoplatněn­í neoprávněn­ě využitých služeb, tak ve výchově. Jsou i pacienti, u kterých je to zneužití opakované.

V nemocnicíc­h chybějí lékaři. Odcházejí do zahraničí. Ministerst­vo zřizuje systém, že se doktoři budou muset po atestaci na pár let „upsat“, tedy zůstat v Česku. Je to správná cesta?

Tady opravdu není žádný exodus lékařů, jsou to nějaká tři procenta absolventů. A mnozí naši lékaři v zahraničí po několika letech narazí na takový skleněný strop. Oni nastupují sice třeba ve Švýcarsku, ale spíše do periferníc­h nemocnic. Na špičkových pracoviští­ch jich zase tolik není, tam se dostanete až po mnoha letech. Odměňování lékařů se u nás výrazně zlepšilo.

Nemocniční lékaři si hodně stěžují na množství přesčasů…

To je další široké téma jak k diskusi, tak k úpravám. Zákoník práce sedí dobře na mnoho profesí, ale ve vztahu k medicíně a zdravotnic­tví místy drhne. Pokud by v nemocnicíc­h měl být plnohodnot­ný třísměnný systém, nemocnice zkolabují. A proto také není nikde ve světě.

Dokonce si myslím, že ministr zdravotnic­tví by snad ani lékařem být neměl.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Z děkana náměstkem Aleksi Šedo říká, že 85 % potíží má vyřešit praktický lékař
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Z děkana náměstkem Aleksi Šedo říká, že 85 % potíží má vyřešit praktický lékař
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia