MF DNES

Slabé žáky doučí vysokoškol­áci

Dětem s mezerami ve vzdělání kvůli koronaviru mají začít pomáhat vysokoškol­ští studenti

- — Kristína Paulenková

Počátkem příštího týdne mají školy obdržet manuál s hygienický­mi předpisy pro nový školní rok. Společně s tím by k ředitelům měla z ministerst­va školství dorazit nabídka doučování pro děti, které budou kvůli výpadku výuky během koronakriz­e zaostávat za spolužáky. Dětí, kteří se na jaře vůbec nezapojily do výuky na dálku, bylo podle České školní inspekce 9,5 tisíce. Mnoho dalších se sice zapojit pokoušelo, ale rodiče jim nebyli schopni s novou látkou pomáhat nebo jim chyběla technika.

V současné době vzniká iniciativa, která by měla žákům pomoci znalosti alespoň částečně dorovnat. Doučovat děti budou studenti pedagogick­ých fakult v rámci své praxe. Na iniciativě se podílí Národní pedagogick­ý institut ČR, společnost Člověk v tísni, ministerst­vo školství a pedagogick­é fakulty. „Už teď víme, že o tyto praxe bude zájem a že naši studenti se do doučování zapojí,“říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák. A podobná slova znějí i z dalších pedagogick­ých fakult.

„Pro studenty magistersk­ého studia učitelství na 1. st. ZŠ a pro studenty učitelství na 2. st. ZŠ a SŠ byl vytvořen a zařazen do studijního programu nový předmět – Individuál­ní a skupinová podpora žáků s překážkami ve vzdělávání, za který studenti získají kredity, tak jak je tomu u ostatních předmětů,“uvedla Lucie Maršálková ze Střediska pedagogick­é praxe Univerzity Karlovy.

Obecně má novinka fungovat tak, že ředitelé budou moci vyplnit online formulář, o jaké doučování a pro kolik dětí mají zájem. Studenti vysokých nebo vyšších odborných škol pak začnou po vyučování docházet buď přímo do škol, nebo děti, které by zůstávaly ve škole, doučovat na dálku.

„Ideálně jednou týdně na dvě hodiny by měli přijít studenti do školy a tam doučovat jedno i více dětí ze stejné třídy. Doufáme, že by díru ve znalostech z období koronakriz­e mohlo toto pravidelné doučování alespoň částečně pokrýt,“říká Rút Veselá z organizace Člověk v tísni.

Největší zájem čeká o matematiku, češtinu a anglický jazyk.

„V kolika případech takto dovedou fakulty pomoci, je obtížné nyní přesně odhadnout, závisí to na kapacitě studentů i poptávce základních škol. Pozitivní je, že zapojeny jsou téměř všechny pedagogick­é fakulty. Řádově tedy tisíce studentů,“přibližuje Tomáš Machalík z Národního pedagogick­ého institutu ČR. Jaký bude zájem přímo ze základních škol, je ale těžké předvídat, zatím totiž nemají o chystané spolupráci bližší informace.

„Každou iniciativu vítáme, nicméně konkrétněj­ší informace budeme znát až v září,“řekl třeba zástupce ředitelky na ZŠ Cimburkova v Praze Richard Šťastný.

Nalákat studenty by prý neměl být problém. „Od studentů i od fakult a odborníků dlouhodobě zaznívá, že praxe je na fakultách připravují­cích učitele nedostatek,“říká učitel a člen organizace Otevřeno Daniel Pražák. I dvě hodiny týdně podle něj dětem, které vypadly z výuky, mohou pomoci.

„Ideálně jednou týdně na dvě hodiny by měli přijít studenti do školy a doučovat jedno i více dětí."

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia