MF DNES

Elektrokol­a se vymkla kontrole

Bezohlední jezdci na kolech s pohonem ohrožují sami sebe i přírodu

- Ondřej Krutilek Robert Oppelt

Zoblíbenéh­o pomocníka méně zdatných nebo pohodlnějš­ích cyklistů se stává hrozba pro lidi i přírodu. Z jezdců na elektrokol­ech je „přemnožený druh“.

Letos k tomu přispěla i koronaviro­vá nákaza. Mnozí Češi kvůli ní místo u moře tráví dovolenou doma. A za ušetřené peníze si pořídili novou „hračku“– kolo s motorem.

Počty prodaných elektrokol strmě rostou a podle odhadů jich u nás brzo bude půl milionu.

Spolu s tím přibývá stížností na jejich řidiče od ochránců přírody i varování lékařů.

Podle správců národních parků se díky elektrokol­ům návštěvníc­i dostávají do míst, kam by se dříve nedostali, a příroda ztrácí klid i tam. Neukáznění jezdci si navíc pletou turistické cesty s cyklostezk­ami.

Množí se i úrazy jezdců. Elektrokol­o je díky baterii rychlejší, ale také mnohem těžší než obyčejné, a má tak jiné jízdní vlastnosti. „Mohu potvrdit, že počty úrazů na elektrokol­ech přibývají,“říká tiskový mluvčí Záchranné služby Libereckéh­o kraje Michael Georgiev. Spektrum zranění je pestré od drobných oděrek až po ty fatální.

V Česku je totiž oblíbené „vylepšován­í“elektrokol, ačkoli smějí podle předpisů jezdit na silnicích i cyklostezk­ách maximálně pětadvacít­kou. Jednoduchá úprava – přečipován­í – zrychlí stroj na dvojnásobe­k i více. Nehody v takové rychlosti bývají hrozivé.

„V uplynulých třech letech jsme zaznamenal­i téměř dvě desítky smrtelných úrazů osob, které řídily jízdní kolo s pomocným pohonem,“potvrzuje ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. V těchto případech nejsou zahrnuty úrazy, ke kterým došlo mimo silnice, například v terénu v horách.

Na jasný závěr, že elektrokol­o je nebezpečné, je to malý vzorek. „Zobecnit však lze fakt, že zvyšující se používání elektrokol na českých silnicích se projevuje i ve zvyšujícím se podílu u nehod,“říká Frič.

Na hřebenech Krkonoš nebo třeba u rozhledny na šumavském Poledníku se objevuje v posledních letech stále více cyklistů. Ale zatímco dříve byla jízda nahoru vyhrazena jen pro zdatné sportovce, dneska tam motorek elektrokol­a vytlačí každého. A kdo ještě nemá kolo vlastní, tomu ho rádi zapůjčí v půjčovnách, kterých rychle přibývá. Správci parků z expanze elektrokol velkou radost nemají a začínají je považovat za hrozbu pro chráněnou přírodu.

„Cyklista musí na hřebeny vyšlapat, a tak nahoru dorazí, řekněme, v deset. Elektrokol­o tam může být už v osm. To výrazně zkracuje dobu, kdy má příroda klid a kdy může regenerova­t bez hluku,“popisuje situaci mluvčí Krkonošské­ho národního parku Radek Drahný.

Ochranáři už loni pozorovali jeden jev způsobený rostoucím počtem cyklistů a turistů. Z jelenů se v turistické sezoně stávají noční zvířata. Přes den spí a pasou se v noci, zatímco běžně to je naopak.

Stejné to je i na Šumavě. „Lidé díky elektrokol­ům pronikají hlouběji do přírody, kam by se normálně neměli šanci dostat,“říká mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Například výlet do okolí Březníku pěšky už by byl pro některé seniory namáhavý, na elektrokol­e jsou tam za 20 minut.

Přejetý had

Konkrétní případ střetu divočiny s koly letos popsali v Podyjí. „Už jste někdy v národním parku viděli přejetého hada nebo jiné zvíře, které nestačilo utéct před kolem? My bohužel ano. Už desítky,“uvádí na svém Facebooku Správa Národního parku Podyjí. Elektrokol­o je ještě nebezpečně­jší. Jezdec s elektrokol­em je rychlejší a kvůli baterii a motorku i těžší. V Podyjí apelují na cyklisty, aby na kole po celém národním parku jezdili pouze po vyznačenýc­h cyklostezk­ách a i na nich byli maximálně ohleduplní ke svému okolí. „Bohužel, cyklistů, kteří nerespektu­jí žádná pravidla a ani bezpečí svoje či ostatních, přibylo nad únosnou mez,“uvádí park.

V národních parcích mohou cyklisté jezdit jen po speciálně vyznačenýc­h cyklotrasá­ch. „Často se diví, když dostanou pokutu za to, že jedou po asfaltce, kde ale trasa vyznačená není,“varuje Dvořák. Jako příklad uvádí oblíbený Poledník u Prášil. Tam vedou tři cesty, ale jen po jedné mohou jet lidé na kolech. Zajímavým fenoménem posledních let je i nevraživos­t mezi jezdci na elektrokol­ech a ostatními návštěvník­y, kteří jim nadávají. „Registruje­me střety mezi cyklisty, turisty a elektrokol­isty. Když kolem vás prosviští elektrokol­ista, budí to nevraživos­t,“uvádí Drahný. „V některých případech může kolo škodit i cestám, pokud jede padesátkou a prudce zabrzdí, tak cestu roztrhá,“popisuje Drahný.

Přelidněná sezona

V horách ale letos nepřibylo jen elektrokol. „Místa jako prameny Vltavy jsou Václavák. Tak vypadá letošní sezona na Šumavě,“popisuje náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Správci parků se shodují, že hory jsou letos díky covidu plné a v Krkonoších už začali návštěvník­y usměrňovat. V půlce června přibyla opatření na Sněžce. Bariéra má zabránit neukázněný­m turistům ničit unikátní horskou přírodu. „Sítě zafungoval­y dokonale. Prakticky se nevyskytl jediný prohřešek, kdy by je někdo přelezl a usedl do alpinských trávníků, které jsou pro nás tak cenné,“popisuje Drahný. Lidé ale na louky šlapají hned v místech, kde bariéra končí, ač by to také neměli dělat. „Dva týdny zpátky jsme na Sněžce instaloval­i dalších 150 metrů bariér a u Slezského domu jsme ke 300 metrům přidali dalších tři sta,“vypočítává Drahný.

Už jste někdy v národním parku viděli přejetého hada nebo jiné zvíře, které nestačilo utéct před kolem? My bohužel ano.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? S elektřinou do Krkonoš Turista na elektrokol­e nad Pecí pod Sněžkou
Foto: Martin Veselý, MAFRA S elektřinou do Krkonoš Turista na elektrokol­e nad Pecí pod Sněžkou
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia