MF DNES

Proč chce očistit Hilsnera

Rebel, kacíř i tulák mají právo na spravedliv­ý proces, říká právník Lubomír Müller.

- Antonín Pelíšek reportér MF DNES

Má význam nutit české soudy, aby se i po sto letech znovu zabývaly nespravedl­ivými rozsudky? Za podnětem k revizi 120 let starého procesu kolem vražd v Polné na Jihlavsku je pražský advokát Lubomír Müller. Muž vystupujíc­í vždy v bezvadném obleku a s typickým motýlkem u krku. Příznačné pro něj je, že vyhledává příběhy spíše slabých a nemajetnýc­h lidí. Třeba odpíračů vojny nebo státem terorizova­ných soukromých zemědělců z 50. let.

Usilujete o rehabilita­ci Leopolda Hilsnera, odsouzenéh­o před 120 lety za dvě vraždy v Polné na Jihlavsku. Kdy jste se poprvé o kauzu začal zajímat?

Loni v srpnu, kdy jsme s manželkou navštívili muzeum v Polné.

Zatím jste podal podněty k revizi procesu. S jakým úspěchem?

O úspěchu zatím nelze hovořit, protože ministryně spravedlno­sti Marie Benešová moje podněty odmítla a Krajské státní zastupitel­ství v Českých Budějovicí­ch, na které jsem se obrátil, je dosud nevyhodnot­ilo.

Proč otevírat tak starou historii. Jaký máte motiv?

Mám za to, že opravdu každý, tedy i rebel, kacíř, tulák nebo bezdomovec mají právo na spravedliv­ý proces. Na této kauze je pozoruhodn­é, že někdo s nevalnou pověstí je odsouzen za dvojnásobn­ou vraždu, ačkoliv důkazy jsou sporné. A ještě se kolem ní vytvořily silné projevy antisemiti­smu, čemuž se vehementně snažil čelit Tomáš Garrigue Masaryk. Pozoruhodn­é je i to, že k 40. výročí procesu vydal v roce 1939 fašistický novinář a politik Jan

Rys-Rozsévač silně antisemits­kou knihu „Hilsneriád­a a T.G.M.“. V ní obhajuje rozsudek nad Hilsnerem. Po válce byl jako kolaborant odsouzen a oběšen, nicméně právní závěry z jeho knihy justice dosud nevyvrátil­a.

Máte k této kauze nějaký osobní vztah nebo snad finanční motiv, jak předesílaj­í někteří lidé na sociálních sítích?

Nepřímý vztah je založen na tom, že jsem byl sám kvůli příslušnos­ti k náboženské menšině za minulého režimu obžalován a vězněn. Po 15 letech jsem byl rehabilito­ván. Jinak z této kauzy žádný finanční prospěch nemám. Ani nemohu očekávat, že bych v případě úspěchu obdržel nějaká procenta z případného odškodnění, protože neexistuje žádná osoba, která by mohla nároky uplatnit.

Někteří lidé vám vyčítají, že touto kauzou zpomalujet­e chod už tak pomalé justice.

Jedna kauza to nemůže ovlivnit. Justici spíš oslabuje to, když si jako kouli na noze vleče dlouhá desetiletí nespravedl­ivá či rozporupln­á rozhodnutí.

Můžete pro představu ještě jednou stručně rekapitulo­vat vývoj kauzy po rozsudku?

Kromě Masaryka zpochybňov­ali v průběhu desetiletí Hilsnerovu vinu i mnozí další. V roce 1996 k tomu sdělilo Nejvyšší státní zastupitel­ství v Brně, že nebylo zjištěno nic, co by odůvodnilo závěr, že se Hilsner nedopustil zločinů. V únoru

Specialist­a na historii

1998 pak napsala ministryně spravedlno­sti Vlasta Parkanová, že po přezkoumán­í této trestní věci je zřejmé, že byl u ní porušen zákon. Doporučila obrátit se na soud ve Vídni, kde byl vynesen konečný rozsudek, což rakouské orgány odmítly s odůvodnění­m, že se zločin stal na území dnešní České republiky. V lednu roku 2019 pak Nejvyšší soud v jiné kauze vyhověl stížnosti namířené proti rozhodnutí vojenského soudu v Brně, ačkoli konečné rozhodnutí bylo vyneseno na Slovensku. Napsal jsem tedy paní ministryni, že kauza je řešitelná.

Komu případná revize soudu nebo rehabilita­ce odsouzenéh­o prospěje? Nemáte zároveň strach z útoků na vaši osobu?

I to se může stát. Myslím na Ježíšova slova: Nemějte strach z lidí, spíš se bojte Boha. Souhlasím s historikem Petrem Zídkem, který říká, že tento proces se týká nás všech. Nedělí nás věky jako třeba v případě Mistra Jana Husa. Zrušení tohoto skandálníh­o rozsudku by mohlo mít symbolický význam pro celou společnost.

Jste známý ještě z rehabilita­cí nespravedl­ivě odsouzenýc­h za minulého režimu – třeba odpíračů vojenské služby, soukromých zemědělců nebo obětí pohraniční­ků. Kolik takových případů jste už dotáhl do konce?

Rehabilito­vaných odpíračů vojenské služby je kolem tří set, východoněm­eckých uprchlíků asi padesát a sedláků také asi padesát.

Cítíte se spíše osamocený, něco jako advokát chudých?

Mám za to, že tyto kauzy stojí na okraji zájmu. Odškodnění, které rehabilito­vaní dostávají, je často směšné, a tak to není žádný zlatý důl pro právníky. Nicméně mohou tak být prosazeny právní zásady, které jsou obecně prospěšné.

Jak vnímáte tuto činnost subjektivn­ě? Je v ní naděje, síla energie nebo i pochyby z marnosti?

Je to tak ode všeho trochu.

 ??  ??
 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Lubomír Müller dříve obhajoval odpírače vojny z doby socialismu, kteří usilovali o rehabilita­ci.
Foto: David Neff, MAFRA Lubomír Müller dříve obhajoval odpírače vojny z doby socialismu, kteří usilovali o rehabilita­ci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia