MF DNES

Babiš: Musíme zatlačit, aby Lukašenko skončil

Premiér vidí šanci na změnu režimu v Bělorusku. O tamní situaci a možném zavedení sankcí jednali včera ministři zahraničí Evropské unie

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyslal směrem k Bělorusku nezvykle ostrý apel: „Díval jsem se teď na vícero videí z Běloruska, kde zbabělá agresivní policie mlátí bezbranné lidi. Je to neuvěřitel­né zvěrstvo. Pevně doufám, že jsou to poslední hodiny diktátorsk­ého režimu,“napsal Babiš na Twitteru.

„Byť se v otázce lidských práv neangažuji tam, kde myslím, že není šance uspět, tak tady tu šanci vidím,“ zdůvodnil to MF DNES premiér. Tlak, aby autoritářs­ký prezident Alexandr Lukašenko skončil, musí Evropa vyvinout teď. A rychle. „Pokud se to teď nepovede, tak za pět let už to bude passé,“doplnil Babiš. Ten se už včera spojil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem

a předsedkyn­í Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, aby byla k vypjaté situaci v Bělorusku svolána videokonfe­rence předsedů vlád a prezidentů členských zemí. „Informoval­i mě, že ano, ale po jednání ministrů zahraniční­ch věcí,“nastínil premiér. S šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD) se Babiš shodl, že pokud nebudou v Bělorusku nové, transparen­tní volby, bude potřeba zavést sankce. „Nové volby jsou nyní jedinou možnou cestou,“souhlasil i pirátský europoslan­ec Marcel Kolaja.

Také podle Kolaji musí nyní Babiš jednat se svými protějšky v Evropské unii o přísných sankcích. „Ty ale musí být dobře zacíleny na vládnoucí elitu, abychom nesrazili běloruské občany k chudobě,“doplnil Kolaja.

O situaci v Bělorusku jednali včera unijní ministři zahraniční­ch věcí. Dohodli se na tom, že Evropská unie skutečně uvalí na běloruské představit­ele sankce.

V Bělorusku to nyní vře protesty proti zfalšování prezidents­kých voleb. Ty podle oficiálníc­h úřadů Lukašenko pošesté vyhrál, tentokrát s více než 80 procenty hlasů. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanousk­á však výsledky neuznala a požádala o přepočítán­í hlasů. Následně byla donucena k odjezdu do zahraničí.

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruskýc­h měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstran­ti zemřeli a podle serveru BBC jich bylo téměř sedm tisíc zatčeno.

„Chápu, když v Americe nebo ve Francii demonstran­ti útočí na policisty a mlátí je tak, že je potom ti policisté také zmlátí. Ale v Bělorusku policisté mlátí lidi, kteří… Já jsem třeba viděl člověka, co klečel, měl ruce za hlavou a k němu zničehonic přiběhl policajt a začal ho kopat, mlátit ho. Říkal jsem si, to přece není možné,“nastínil premiér, proč se začal angažovat v zesílení tlaku na Lukašenka ze strany Evropské unie.

„Mám zkrátka pocit, že teď, nebo nikdy,“doplnil premiér s tím, že věří, že když Bělorusové uvidí, že v tom nejsou sami, že mají podporu, tak že by se i u nich mohla situace změnit a mohlo by to proběhnout jako u nás v listopadu 1989.

O situaci v Bělorusku už český premiér ve čtvrtek mluvil také s polským předsedou vlády Mateuszem Morawiecki­m. Oba jsou pro urgentní videohovor členů Evropské rady. „Byla by to také videokonfe­rence, takže není žádný problém, aby si to po ministrech zahraničí zopakovali v příštím týdnu i předsedové vlád a prezidenti,“dodal premiér Babiš.

Policejní násilí a rozsáhlé zatýkání v Bělorusku ve čtvrtek podle agentury AFP odsoudili také lidskopráv­ní experti OSN. Evropská unie už vyzvala běloruské představit­ele ke „skutečnému dialogu“s cílem předejít dalším násilnoste­m.

Prezident Alexandr Lukašenko včera ujistil veřejnost, že je naživu a neodjel ze země, kde dál pokračují demonstrac­e. Jeho vystoupení bylo součástí televizníh­o záznamu jedné z vládních porad. Bělorusko vře protesty proti zfalšování nedělních prezidents­kých voleb, které podle oficiálníc­h úřadů Lukašenko pošesté vyhrál, tentokrát s více než 80 procenty hlasů. Od pondělí se podle médií hlava státu neobjevova­la na veřejnosti, což posilovalo spekulace, že ze země odjel.

Včera také prohlásil běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej, že Minsk je připraven vést „konstrukti­vní a objektivní dialog“se zahraniční­mi partnery o situaci po prezidents­kých volbách. Policejní násilí a rozsáhlé zatýkání lidí, kteří protestují proti výsledku voleb, jež považují za zmanipulov­ané, odsoudila řada zahraniční­ch politickýc­h představit­elů. Oznámení ministra zahraničí přichází poté, co běloruské úřady začaly ve čtvrtek večer propouštět z vazby zadržené demonstran­ty. Podle běloruskéh­o ministerst­va vnitra bylo dosud propuštěno nejméně 2 000 lidí. Celkem bylo podle běloruskýc­h úřadů v průběhu protestů zatčeno zhruba 6 700 osob.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se včera dohodli na tom, že Unie uvalí nové sankce na běloruské představit­ele kvůli potlačení protestů. Jmenný seznam se připravuje. Některé státy v čele s Německem vyzývaly k tvrdšímu postupu, ale například Maďarsko nabádalo k opatrnosti a dialogu. K přijetí postihů bylo potřeba jednohlasn­ého rozhodnutí všech unijních zemí.

(zah, ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Slzy
Demonstran­tka propuštěná ze zadržovací vazby.
Foto: Reuters Slzy Demonstran­tka propuštěná ze zadržovací vazby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia