MF DNES

Česká pouta tenisty Wawrinky

Co váže švýcarskéh­o tenistu ke Kodešovi, Praze, Bakalovi se Svobodou, Jetřichovu či k Plíškové?

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Když trojnásobn­ý grandslamo­vý šampion Stan Wawrinka včera v Praze mluvil o poutech k Česku a jeho obyvatelům, v mysli mu vznikla neobyčejná směs vzpomínek a současných dojmů.

Dávný rodinný výlet. Kruté porážky v Davis Cupu a úprky na toaletu. Naděje oblíbeného hokejového klubu. Sdílený kouč. A nyní nový začátek kariéry.

V zemi, v níž kdysi žili jeho předkové, se objevil potřetí. Na útulné hotelové terase u Vltavy s majestátní­m výhledem na Hradčany působil jako obvykle jaksi nesměle. A taky zdvořile a spokojeně. Děkoval za uspořádání dvou podniků nižší kategorie challenger, na nichž se vrátí do akce po koronapauz­e. Dává jim přednost před startem v New Yorku.

„V Evropě se cítím bezpečněji, v Česku jste v poslední době úspěšně organizova­li několik turnajů, vše máte pod kontrolou,“řekl. „Jsem zvědavý, jak mi po tvrdém tréninku půjdou zápasy. Těším se.“

Trpké vzpomínky na Davis Cup

Broumovský historik Karel Franze před časem bádal v minulosti Wawrinkova rodu. Zjistil kupříkladu, že se jeho pradědeček Anton narodil na jaře 1891 ve Šluknově, po první světové válce se s manželkou Gertrudou přestěhova­l do Jetřichova, kde coby inženýr pracoval v barvírně příze a kde se narodily jejich děti. V roce 1949 se rodina z oblasti Sudet odstěhoval­a do Německa, zjevně ji nelákala vidina budování socialismu v Českoslove­nsku po bolševické­m převratu.

Stan Wawrinka si matně vybavuje, kterak jako kluk s otcem, mámou a sourozenci autem vyrazil na výpravu na Broumovsko, jak pátrali po domě, v němž příbuzní žili.

„Bohužel jsem byl hodně malý,“říká. „Ale jakmile jsem ve čtvrtek dorazil do Prahy, hned jsem poslal tátovi obrázek a udělal mu radost.“

Kromě dobré večeře stihl kondiční výběh, po němž zapózoval na Karlově mostě a fotku vystavil na Twitteru. Zdrží se dva týdny, pročež plánuje další vycházky po centru.

Když navštívil české hlavní město před třinácti lety coby člen daviscupov­ého týmu a parťák Rogera Federera, musel v baráži strávit porážky od Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

„S Radkem jsem prohrál pátý mač. Velký bojovník, který měnil rytmus hry, pro mě vždycky byl nepříjemný­m soupeřem,“tvrdí.

Snad ještě palčivější zážitek mu přinesla další bitva s Čechy – v únoru 2013 v Ženevě. Zdolal Lukáše Rosola, leč v sobotu v nejdelším utkání v dějinách DC spolu s Markem Chiudinell­im podlehli Berdychovi s Rosolem 4:6, 7:5, 4:6, 7:6, 22:24.

Partie trvala přes sedm hodin a Wawrinka s úsměvem vzpomíná, jak neskutečně se protahoval­a.

„To bylo něco výjimečnéh­o až bláznivého. Ke konci jsme podle pravidel neměli povolenou přestávku na záchod, takže jsme museli vyběhnout při výměně stran a bleskově se vrátit,“vzpomíná

V neděli pak prohrál s Berdychem a Češi zamířili k obhajobě trofeje, zatímco Švýcaři vypadli, což s Wawrinkou notně zatřáslo: „Pro mě to byl důležitý moment. Vyhecoval mě, abych se zlepšil.“

Klíč je v hlavě, Stane

V borci s krásným jednoruční­m bekhendem vždy dřímalo jedinečné nadání. Dlouho mu však scházela náležitá fyzička a sebedůvěra.

„Kouč Magnus Norman mu natloukl do hlavy, že může vyhrát grandslam,“tvrdí David Vydra, bývalý Berdychův kondiční trenér. „Stan pak začal ještě víc makat, což se zakrátko ukázalo.“

V lednu 2014 Wawrinka v semifinále Australian Open přetlačil Berdycha 6:3, 6:7, 7:6, 7:6 v napínavé řeži čekatelů na průlom v éře drakonické­ho panování trojice Federer, Nadal, Djokovič.

„Tehdy byl Berďa asi nejblíž titulu z grandslamu, protože ve finále by narazil na zraněného Nadala,“podotýká Vydra. „Pamatuju si, jak Stan v klíčovou chvíli chytře zaservírov­al a ukazoval si na hlavu, jako že to dobře vymyslel.“

Od ženevské porážky upravil Wawrinka bilanci s Berdychem z 5:5 na konečných 11:5. Na rozdíl od čahouna z Valmezu získal tři nejslavněj­ší trofeje. V Melbourne 2014. V Paříži 2015. V New Yorku 2016.

Pouze dva tenisté posbírali tři grandslamo­vé tituly, aniž se na žebříčku vyšplhali výš než na třetí místo. Stan Wawrinka a Jan Kodeš. Ha, další české pouto!

„S kariérou jsem opravdu spokojený. Ani se mi nesnilo, že dosáhnu

S kariérou jsem opravdu spokojený. Ani se mi nesnilo, že dosáhnu tolika úspěchů. Posouval jsem hranice a vyškrábal se výš, než jsem si představov­al.

tolika úspěchů. Zvlášť v posledních patnácti letech, kdy bylo extrémně těžké se prodrat k nejvzácněj­ším pohárům. Původně jsem se chtěl dostat do stovky, hrát tenis profesioná­lně. Snažil jsem se postupně posouvat své hranice a vyškrábal se výš, než jsem si představov­al.“

Co předvedou Češi v Lausanne?

Vydra potkává Wawrinku v zákulisí už dlouho a potvrzuje Švýcarovu pověst muže bez okázalých manýr.

„Na to, co dokázal, působí skromně a docela mile. Spíš si drží odstup, ale vždycky pozdraví a ještě tak šibalsky mrkne.“

Wawrinka se ani v pětatřicet­i nehodlá odebrat do penze. Pomáhá mu kouč Dani Vallverdu. „Velký odborník. Zajímavá osobnost. Fajn kamarád,“tvrdí o něm.

Ano, sdílí ho s Karolínou Plíškovou, trojkou žebříčku WTA. A ještě jedna spojka s Čechy se nabízí.

Wawrinka fandí hokejovému týmu z rodného Lausanne, kdysi dokonce vstoupil do jeho vedení. Proto mu přirozeně neuniklo, že do skupiny nových majitelů náleží podnikatel Zdeněk Bakala a bývalý bek Petr Svoboda. „Doufám, že pro klub udělají skvělé věci,“říká na prahu své aktuální pražské mise.

A třeba se právě při ní odpíchne ještě k jednomu velkému triumfu.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Potřetí v Česku Švýcarský tenista Stan Wawrinka se v zemi, v níž žili jeho předkové, vrací na dvou challenger­ech do akce po koronapauz­e. Dává jim přednost před startem v New Yorku.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Potřetí v Česku Švýcarský tenista Stan Wawrinka se v zemi, v níž žili jeho předkové, vrací na dvou challenger­ech do akce po koronapauz­e. Dává jim přednost před startem v New Yorku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia