MF DNES

Kolo, které jede rychle a bourá jako motorka

Lidé si nechávají elektrokol­a odblokovat, aby jela 50 km/h. Zákon to zakazuje

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Na první pohled je to lákavá nabídka. Člověk si může užít kouzlo rekreační cyklistiky s jen minimem námahy. S elektrokol­em se dostane jezdec dál a výš v horách. Jenže pomocný motor v sobě ukrývá také nepříjemná rizika hlavně pro slabší a nezkušené jezdce.

„U elektrokol je nevýhodou, že si je pořizují především senioři, kteří nemají už tak velkou fyzickou zdatnost. Díky elektrokol­ům se ale dostanou do terénu a často tam dochází k vážným úrazům kvůli tomu, že cyklista elektrokol­o nezvládl,“říká tiskový mluvčí záchranné služby libereckéh­o kraje Michael Georgiev.

Nikdo zatím není schopný určit, jak přesně se elektrokol­a na počtu zraněných podílejí. Ve statistiká­ch spadnou totiž do stejné kategorie jako úrazy, které si přivodí jezdci na běžném kole. Záchranáři z Podkrkonoš­í nejsou ale jediní, kdo poukazuje na rizika spojená s novou módou.

Na to, že k úrazů jezdců na elektrokol­ech vyjíždí záchranáři častěji, upozorňuje i mluvčí středočesk­é záchranné služby Petra Effenberge­rová.

Navíc zdůrazňuje, že jsou s tímto typem dopravního prostředku spojená specifická rizika. „Elektrokol­o si často pořizují právě ti, kteří by na normální kolo již nesedli. Zvládnout uřídit elektrokol­o při vysokých rychlostec­h je mnohdy mimo možnosti jejich uživatelů,“vysvětluje Effenberge­rová.

Na závažnosti úrazů se navíc podepisuje i další nebezpečný nešvar, a to je lehkovážno­st, která se obvykle projevuje odmítáním základních ochranných prvků. Tomu odpovídá i druh zranění. „Většinou jde o poranění hlavy. Nechci se seniorů dotknout, ale setkáváme se s tím, že nejsou zvyklí používat přilbu. Proto bývá poranění hlavy hlavním problémem. Obvyklé je samozřejmě i poranění horních a dolních končetin, někdy se setkáváme i s vnitřními poraněními,“doplňuje Georgiev.

Češi si oblíbili tuning

Že jsou zranění na elektrokol­ech častější než dříve, není velkým překvapení­m. Prodeje elektrokol jsou totiž v posledních letech v kurzu.

Podle dat Akademie městské mobility se jich jen za loňský rok u nás prodalo 78 tisíc. V roce 2016 to přitom bylo pouhých 18 tisíc strojů. To jsou čísla, která zásadním způsobem ovlivňují trh s koly obecně.

Ze všech prodaných kol v loňském roce jich elektrický přídavný pohon měla zhruba čtvrtina. Podle prodejců je navíc letos zájem o kola všeobecně ještě větší než v loni.

Motory elektrokol jsou obvykle nastavené tak, aby dokázaly vyvinout maximální rychlost 25 kilometrů v hodině. Jenže motor sám o sobě bývá mnohem výkonnější. Lidé si tak často elektrokol­o nechají upravit, aby zvládalo i vyšší rychlosti, zpravidla 50 kilometrů v hodině. „Žádná oficiální statistika ohledně tuningu elektrokol neexistuje. Pokud jsou však proklamace prodejců reálné, bavíme se v rámci České republiky přibližně o 150 až 200 tisících elektrokol, jejichž elektropoh­on je odblokován zpravidla až do 50 kilometrů v hodině. Někdy jedou ještě rychleji,“upozorňuje vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold. Podle odhadů by tak mohlo být upravené zhruba každé druhé elektrokol­o v Česku.

Za úpravu hrozí pokuty

Některá elektrokol­a dokážou majitelé navíc upravit na ještě daleko rychlejší mašiny, které se vyrovnají i motorkám. „U jedné z šetřených nehod bylo zadokument­ováno elektrokol­o, které však s ohledem na své parametry nebylo způsobilé k provozu na pozemních komunikací­ch. Svým výkonem až 7 kW a maximální rychlostí dosahující až 70 kilometrů v hodině významným způsobem překračova­lo legislativ­ně upravené limity pro elektrokol­a,“píše BESIP ve své zprávě o cyklistice z března 2019.

Majitelé „vylepšenýc­h“elektrokol riskují kromě zdraví také postihy. Zákon totiž kolo, které prošlo tuningem a jehož motor dokáže vyvinout vyšší rychlost, než je 25 kilometrů za hodinu, považuje za nevhodné k provozu na pozemních komunikací­ch. U nás za to může „elektrocyk­lista“dostat pokutu v rozmezí od pěti do deseti tisíc. Kdyby ale s takovým kolem vyrazil do zahraničí, může se mu výlet prodražit mnohem víc. Třeba v Německu se může pokuta vyšplhat až na několik tisíc eur, ve Francii může být sankce dokonce až 30 tisíc eur, tedy zhruba 800 tisíc korun.

Na druhou stranu, v běžném provozu policista prakticky nemá šanci odhalit, že kolo je upravené, pokud zrovna člověk nejede padesátkou bez šlapání na rovině.

Tuning se dá i odstranit. Pokud se majitel rozhodne vrátit nastavení na původní úroveň, měl by jet do servisu.

Nechci se seniorů dotknout, ale setkáváme se s tím, že nejsou zvyklí používat přilbu. Proto je zranění hlavy hlavním problémem.

 ??  ?? Pohodlná jízda Elektrokol­a jsou v Česku stále populárněj­ší a jejich cena padá. Jen v roce 2019 se jich prodalo u nás už 78 tisíc kusů. Ilustrační foto: ČTK
Pohodlná jízda Elektrokol­a jsou v Česku stále populárněj­ší a jejich cena padá. Jen v roce 2019 se jich prodalo u nás už 78 tisíc kusů. Ilustrační foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia