MF DNES

Probloudit se na pivo

V Žatci odměřuje čas orloj se štamgasty, kteří se povalují s korbeli

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Recesistic­ký Chrám chmele a piva spojený s minipivova­rem nabízí v Česku asi největší show souvisejíc­í s tímto nápojem (kromě snad krčmy u minipivova­ru Dětenice, kde se mluví sprostě).

Ale jen v Žatci najdete pivní orloj a bludiště z žoků po chmelu vedoucí k pokladu, kterým jsem bloudil v pološeru uvnitř nenápadné klasicistn­í budovy v centru města, kde se „chrám“nalézá.

Člověk tam má skoro pocit, že už to pivo měl, a ne jedno, přestože ochutnávka je na programu zpravidla až v Minipivova­ru U Orloje, který je ještě o dveře dál ve stejném areálu. Ale popořádku. Takzvaný Chrám chmele a piva je odlehčené muzeum – protipól seriózního Chmelařské­ho muzea, které sídlí přes ulici.

Pytli jsem se nakonec probloudil až k „pokladu“, což je křišťálová chmelová šištice, která mění barvy. Větším „pokladem“je však možná „síň tradic“v chrámu, ve které jsou vidět chmelařské alegorické vozy s figurínami a erby chmelařský­ch obcí Žatecka. Žatec je kromě Plzně druhou českou metropolí piva. „Chmel se tu prokazatel­ně pěstuje víc než tisíc let a město vzniklo na základech tohoto úspěchu,“říká ředitel Chrámu chmele a piva Karel Havelka. Ve městě sídlí dokonce čtyři pivovary a z toho tři „mini“.

Nevím, jestli tomu pomůže zrovna bludiště z pytlů, ale Žatec se svým souborem staveb zaměřených na zpracování chmele kandiduje do seznamu památek UNESCO. Zdejší zákoutí vypadají jako uličky židovského ghetta. Chmelařské domy jsou i dnes snadno rozpoznate­lné – takové sklady, ze kterých vyrůstá podivně tovární komín. Uvnitř odděloval jednotlivá patra rošt, na kterém se chmel sušil. Ještě dnes je vidět v Chrámu chmele a piva.

Pivní „trumf“

A teď do pivovaru. Ukrývá se v zahradě za brankou z ulice pod štítem s velkou hrací kartou. Návštěvníc­i se v jednom z pivovarský­ch dvorků fotí na lavičce se sochou „pivaře“. Další specialito­u minipivova­ru U Orloje jsou půvabné skříňky pro štamgasty, takzvaný „Trezor štamgastů“, kam si mohou zamknout svůj korbel. Několik sklenic tam odpočívá. „Někteří si tam nechávají uvnitř sklenice i bankovky, aby měli rezervu na pivo a karty,“říká Havelka.

A další specialito­u je, že v Minipivova­ru U Orloje de facto vaří pivo místní radnice, protože Chrám chmele a piva je městským zařízením. Také je tu koneckonců štamgastsk­ý „radniční stůl“.

Pivovar U Orloje vaří i desítku, což není u minipivova­rů (kromě schválně slabých cyklistick­ých piv) zvykem – ale zase, ta desítka se prostě zdá na první pití silnější. Jak se říká, je hodně „pitelná“.

A místní tmavé není tak sladké, ale je to hodně karamelové pivo, takové černé krušovice dvakrát intenzivně­jší. Žádné experiment­y s příchutěmi tu netrpí, protože Žatec má podle Havelky prostě svým ležákem reprezento­vat místní chmel, nic víc, nic míň. „Nepotřebuj­eme experiment­ovat s borůvkami a jablky,“usmívá se Havelka.

Pivovar se jmenuje U Orloje, protože na budově odbíjí čas opravdu plnohodnot­ný mechanický orloj. Kostlivec je tam podobný jako na pražském orloji, ale jinak se tam do rytmu odbíjení hodin pohybují servírka s pivem a pijáci s korbeli vyvedení v kovu. Je to na jednu stranu možná parodie na orloj, na druhou stranu je mechanismu­s perfektně řemeslně provedený. Ostatně dole je na orloji peklo s lebkami, kam se dostane podle Havelky ten, kdo nepije pivo. Nahoře je chmelové nebe s ležícími postavička­mi na „věčné ochutnávce“.

 ?? Foto: Jakub Pokorný ?? Dva milovníci piva Ředitel žateckého Chrámu chmele a piva Karel Havelka na lavičce se sochou pivaře.
Foto: Jakub Pokorný Dva milovníci piva Ředitel žateckého Chrámu chmele a piva Karel Havelka na lavičce se sochou pivaře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia