MF DNES

„To bych se musel hodně naštvat, abych šel do politiky“

- — Eliška Floriánová

Evropskou unii přirovnal k „bolševíčko­vi“. Zpěvák Dan Landa poskytl včera moderátoro­vi pořadu iDNES.cz Rozstřel trochu netradiční rozhovor o politice.

Nelíbí se mu mimo jiné koronaviro­vá opatření a zákazy. Trasování osob hygieniky považuje za fízlování. Do politiky však zatím vstupovat nechce. Věří, že u lidí zapůsobí se svou peticí Blanický manifest za svobodu 2020.

Ve včerejším Rozstřelu Landa řekl, že nouzový stav sice využil k psaní nových písniček, ale politice se v poslední době věnuje více. Vylučuje však svoje působení v nějakém politickém uskupení. „Musel bych se ale hodně naštvat, abych vstoupil do politiky,“řekl Landa. Přiznal, že ho současná politická situace nutí se vyjádřit. „Já moc ovlivňovat veřejné dění nechci ani jsem nechtěl. Až teď mám touhu se zeptat, jestli mám tento divnopocit sám,“řekl hudebník. I tento Landův „divnopocit“ho vedl k vytvoření Blanického manifestu. Zpěvák doufá, že se díky němu vytvoří myšlenková platforma, kde budou lidé sdílet své problémy a nesouhlasy s politiky a českým státem.

„S obavou hledíme na zbrklé, nepromyšle­né a neodborné příkazy a zákazy z pera úředníků, které dopadají na naše hlavy a ovlivňují naše životy. Znepokojen­i sledujeme, jak se pojem svoboda doslova ztenčuje před očima a absolutní dominanci přebírá pojem kontrola,“píše se na začátku Landova Blanického manifestu. V něm autor vystupuje například proti omezení shromažďov­acího práva. Nelíbí se mu ale třeba ani zákaz kouření v restaurací­ch. „Jsou to stovky zásahů do života,“popsal včera v Rozstřelu Landa. Zpěvák se dotkl i hnutí Black Lives Matter. Podle něj je rasistické. „All Lives Matter by bylo lepší. Hnutí by mělo zůstat v Americe,“řekl.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Zpěvák Dan Landa ve včerejším Rozstřelu
Foto: David Neff, MAFRA Zpěvák Dan Landa ve včerejším Rozstřelu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia