MF DNES

Kanadský Dušín má problém

Velká malá domů Justin Trudeau je podezřelý ze střetu zájmů při rozdělován­í stamiliono­vé dotace.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Když loni na jaře obletěly svět fotografie ze setkání kanadského premiéra Justina Trudeaua s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem, všichni se rozplývali blahem: dva fotogeničt­í muži v čele dvou atraktivní­ch států rozmlouvaj­í o problémech světa v přátelském objetí u rozkvetlýc­h keřů.

Nyní Kanaďané svého premiéra sledují ve zcela jiném světle. Zarostlý Trudeau vypovídá před vyšetřovac­ím výborem dolní komory parlamentu a snaží se vyvrátit podezření z korupce a střetu zájmů. Kanadského premiéra poslední roky stíhá jeden skandál za druhým, ten poslední se týká stamilionů dolarů, které mají jít na studentské granty jako pomoc po epidemické krizi. Trudeau

je podezřelý z toho, že na charitativ­ní organizaci, která měla peníze přerozdělo­vat, jsou napojeni členové jeho rodiny.

Trudeauova liberální vláda letos v červnu schválila program podpory studentů, do nějž má jít 900 milionů kanadských dolarů, v přepočtu 15 miliard korun. Studenti, kterým se kvůli vládním preventivn­ím opatřením v souvislost­i s pandemií čínského koronaviru nepodařilo během léta najít brigádu, se v rámci programu mohou hlásit k veřejně prospěšným pracím a dostávat výplatu z vládního fondu. Rozdělován­í peněz měla zajišťovat charitativ­ní organizace WE Charity. A právě tady začalo další kolo problémů.

Proč se má o vládní peníze starat charita, a nikoli kanadská vláda prostředni­ctvím svých úřadů? ptali se nejen opoziční politici. WE Charity měla za správu fondu připadnout odměna ve výši 19,5 milionu kanadských dolarů (324 milionů korun).

Přednášky a dovolená

Nedlouho poté vyšlo najevo, že Trudeauova matka Margaret a jeho bratr Alexandre od WE Charity dostali každý 250 tisíc a 32 tisíc kanadských dolarů za to, že na jejích akcích během posledních čtyř let vystoupili jako řečníci. Do kauzy je zapleten také ministr financí Bill Morneau, jehož dvě dcery pro tuto organizaci pracovaly. Jedna z nich na placené pozici, druhá na neplacené stáži. Kromě toho WE Charity v roce 2017 zaplatila Morneauovi a jeho rodině dvě „pracovní“cesty do Keni a Ekvádoru. Náklady na tyto cesty Morneau vrátil teprve před měsícem, tři roky po uskutečněn­í obou cest.

Trudeauova vláda rozhodnutí zapojit do programu WE Charity zpočátku obhajovala. Začátkem července, tedy měsíc od původního rozhodnutí, nicméně svůj postoj změnila a oznámila, že WE Charity se na vládním studentské­m programu podílet nebude. Ve stejný den kanadský etický komisař zahájil vyšetřován­í. Opozice požaduje, aby zástupci Trudeauovy liberální strany vypovídali před parlamentn­ími komisemi, opoziční konzervati­vci chtějí zahájit policejní vyšetřován­í případu.

Trudeau i Morneau se za své „omyly“omluvili, u veřejnosti jim to ale nijak nepomohlo, podpora liberální strany šla podle průzkumů veřejného mínění dolů. Přitom už v nedávných parlamentn­ích volbách loni v říjnu měl Trudeau co dělat, aby obhájil mandát.

Miliony pro Kaddáfího

Trudeau, svého času vnímaný jako vzorný politik, kterého Kanaďanům

záviděli liberálové po celém světě, má už z dřívějška na kontě řadu skandálů. Kauza WE Charity je už třetím případem, kvůli kterému Trudeau musí vypovídat, což je v případě kanadských premiérů velmi neobvyklá věc.

Třeba loni v srpnu vyšetřován­í nezávislé etické komise dospělo k závěru, že Trudeau nepřípustn­ě ovlivňoval vládní činitele včetně tehdejší ministryně spravedlno­sti Jody Wilsonové-Raybouldov­é a snažil se je přimět k tomu, aby zabránili vyšetřován­í korupční kauzy firmy SNC-Lavalin. Ta mezi lety 2001 až 2011 měla uplácet úředníky libyjské vlády Muammara Kaddáfího ve snaze získat v zemi lukrativní zakázky. Na úplatky mělo jít 48 milionů kanadských dolarů (838 milionů korun).

Důvěru veřejnosti nevzbudila ani Trudeauova rodinná dovolená na soukromém ostrově na Bahamách, kam je v roce 2017 pozval miliardář Aga Khan. Další rozruch vyvolala stará fotografie z maškarního večírku, na němž byl v roce 2001 vyfocen v převleku za mouřenína s turbanem.

To vše vedlo k tomu, že před parlamentn­ími volbami v říjnu 2019 do poslední chvíle nebylo jasné, zda do té doby oblíbení liberálové a jejich předseda Trudeau obhájí pozici nejsilnějš­í strany. Přes všechny problémy se jim to nakonec podařilo. Pro Trudeaua je nyní důležité zejména to, jak se Kanada vypořádá s epidemií koronaviru. Oproti Spojeným státům je na tom sice výrazně lépe, ale zářnou bilanci přesto nemá. Vážné problémy byly zaznamenán­y zejména v domovech důchodců a pečovatels­kých zařízeních, kde v důsledku zanedbání nebo chybějící péče zbytečně umírali lidé. Pokud Kanadu v podobném nebo vážnějším stylu zasáhne druhá vlna, může to být pro Trudeaua větší problém než nedávné miliony pro Kaddáfího.

 ?? Foto: Reuters ?? Pan (ne)Čistý Na kanadského premiéra Justina Trudeaua se valí jedna kauza za druhou.
Foto: Reuters Pan (ne)Čistý Na kanadského premiéra Justina Trudeaua se valí jedna kauza za druhou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia