MF DNES

Amerika: zastřelené dítě a média mlčí

-

Když byl Cannon Hinnant ve svých pěti letech zastřelen, ukázalo to dvojí metr Ameriky. Tato vražda nezapadala do současného narativu. Malý Cannon byl běloch, střelec černoch.

Stalo se to minulou neděli a liberální média o tom celý týden mlčela. Až včera ráno po sílící kritice prolomila ticho CNN a poté se začaly přidávat ostatní televize. Vyhledavač­e New York Times a Washington Post ještě odpoledne při zanesení chlapcova jména ukazovaly nulový výsledek. Jak psala konzervati­vní média, kdyby si malá oběť a její vrah proměnili barvu pleti, byla by chlapcova smrt jedním z hlavních mediálních témat, demonstrov­alo by se kvůli ní a politici by hřímali.

Chlapec měl jít příští ráno poprvé do školky. Jezdil doma na ulici na kole, byly u toho jeho dvě starší sestry a z okna to sledovala otcova družka. Viděla, jak k chlapci přišel jejich soused, pětadvacet­iletý Darius Sessoms, přiložil mu zbraň k hlavě a vystřelil. Pak utekl.

Zpráva, po níž by americká média dříve skočila. Teď ne. Naopak, když se v Kalifornii v červnu nezávisle na sobě oběsili dva mentálně nemocní černoši, velká americká média detailně sledovala „preventivn­í“vyšetřován­í, zda nešlo o vraždy a rasismus. Byly i demonstrac­e.

Konzervati­vní americká média upozorňují, že smrt malého chlapce není zdaleka ojedinělý případ selekce informací. Cannon Hinnant a jeho vrah podle nich nespadají do nyní zdůrazňova­ného vzorce, podle něhož jsou USA rasistická země, kde jsou černoši zabíjeni, ale naopak se to nestává, protože běloši jsou chráněni svým privilegie­m.

Chlapec měl včera pohřeb, Sessoms je ve vazbě. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia