MF DNES

Kniha: jak prý Trump podváděl ve volbách

Bývalý právník amerického prezidenta Michael Cohen slibuje odhalit machinace ve spolupráci s Ruskem

-

Bývalý osobní právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen slibuje, že v nové knize odhalí, jak Trump v roce 2016 s ruskou pomocí podváděl v prezidents­kých volbách. Memoáry muže, který si odpykává trest za porušení zákona o financován­í volební kampaně, mají vyjít 8. září, tedy ve žhavé fázi kampaně před příštími prezidents­kými volbami.

„Trump s tichým souhlasem Ruska podváděl ve volbách, jak zjistíte na těchto stranách, protože udělat cokoliv – a já mám na mysli opravdu cokoliv – aby‚vyhrál‘, bylo vždy jeho obchodním modelem a způsobem života,“píše Cohen v předmluvě, která byla ve čtvrtek zveřejněna na internetu. „Prezident chtěl, abych byl mrtvý. Nebo abych to řekl tak, jak by to řekl Donald Trump: Nevadilo by mu, kdybych byl mrtvý,“píše Cohen v úvodu předmluvy.

Smutný a zoufalý muž

Podle agentury Reuters ale předmluva nic nového o vměšování Ruska do amerických prezidents­kých voleb z roku 2016 neodhaluje a není ani jasné, zda se něco nového čtenáři dozvědí v samotné knize. Ta ponese název Disloyal – A Memoir (Neloajální – Paměti).

Podle nakladatel­ství Skyhorse Publishing bude kniha „nejničivěj­ším obchodním a politickým hororem století“. Mluvčí Bílého domu označil Cohena za nedůvěryho­dného. „Nemá problém přiznat, že běžně lže, ale očekává, že mu teď budou lidé věřit, když může na prodeji knihy vydělat. Je nešťastné, že média využívají tohoto smutného a zoufalého muže k útokům na prezidenta,“ uvedl mluvčí. Samotný prezident v minulosti svého bývalého důvěrníka označil za krysu a lháře.

Odsouzen za lhaní Kongresu

Někdejší osobní právník Donalda Trumpa se v srpnu 2018 přiznal k porušení zákonů v osmi bodech včetně porušení zákona o financován­í volební kampaně. Jedním z provinění bylo zaplacení úplatku za mlčení dvěma ženám, pornohereč­ce Stormy Daniels a modelce Karen McDouhalov­é, s nimiž měl údajně ženatý Trump sexuální poměr. Prezident tato obvinění odmítá. Třiapadesá­tiletý Cohen byl rovněž odsouzen za lhaní Kongresu, daňové úniky a bankovní podvody. Z tříletého trestu si odseděl zatím něco přes rok. V květnu se Cohen dostal kvůli nebezpečí nákazy koronavire­m z věznice do domácího vězení, později byl ale opět uvězněn. Podle soudu byla důvodem jeho opětovného uvěznění snaha zabránit mu ve zveřejnění chystané knihy o Trumpovi. Od konce července je Cohen opět v domácím vězení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia