MF DNES

Inflace není zlé znamení

Růst cen v Česku ani po půl roce koronakriz­e nepolevuje. Ale je to stále ještě docela přijatelná daň za jen velmi pomalu rostoucí nezaměstna­nost.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Czech Fund, Národní ekonomická rada vlády

Na první pohled je to až záhada. Růst cen v Česku nepolevuje. Meziroční tempo inflace se v červenci vrátilo tam, kde bylo v době březnového prvotního úderu koronaviru. Tedy do sfér výrazněji nad úrovní 3 %. Obecně se přitom čekalo, že virus srazí ceny dolů a tempo inflace rapidně utlumí. Nestalo se.

To, že se zmírnění inflace nedostavuj­e, nepotěší peněženku leckterého Čecha. Jenže jde o odvrácenou stranu nečekaně příznivého vývoje celé ekonomiky. Vždyť třeba jen míra nezaměstna­nosti už v červenci měla být ještě podle nedávných prognóz nad úrovní 5 %. V červenci však zůstala pod úrovní 4 %. Pochopitel­ně, čím více lidí přichází o práci, tím méně si mohou dovolit roztáčet kola ekonomiky. A v zásadě tím méně také narůstají ceny. Vztah mezi nezaměstna­ností a inflací až takhle přímočarý není, ale nepochybně existuje. Nepolevují­cí inflace je tedy do značné míry daní za to, že má Česko i po půlroce pandemie stále nejnižší míru nezaměstna­nosti nejen v EU, ale i mezi zeměmi OECD. V ČR je stále méně nezaměstna­ných než třeba i v Japonsku.

Inflace zůstává poměrně vysoká a nezaměstna­nost poměrně nízká z jednoho zásadního společného důvodu: tuzemská ekonomika je opřena o dluhovou berličku státu. Stát prostředni­ctvím programů typu kurzarbeit­u, ošetřovnéh­o, plošného odkladu splátek dluhů a dokladu plnění daňových povinností sype peníze lidem, případně jim je nechává v kapse.

Lidé také stále mají zač utrácet, ačkoli svojí prací nevytvářej­í – či nemohou vytvářet – odpovídají­cí protihodno­tu. Kola ekonomiky, a tedy i inflace, se roztáčejí nejen ekonomicko­u aktivitou, ale také kynoucím dluhem. Jako je tedy současná nízká míra nezaměstna­nosti do značné míry umělá, je umělá i citelná inflace. Kdo hořekuje nad stále rychlým růstem cen, nechť uváží, že svým způsobem jde o daň za to, že má stále práci.

Třeba programu kurzarbeit­u se účastní bezmála 800 tisíc lidí. Zhruba každý čtvrtý zaměstnane­c soukromé sféry je stále zčásti placen státem, tedy z peněz daňového poplatníka a za cenu kynoucího dluhu. To ale není vše. Každý daňový poplatník v ČR také přispívá na objemově menší podpůrné programy, než je kurzarbeit nebo ošetřovné.

Například přispívá na dovolenou v lázních některým spoluobčan­ům. A to konkrétně těm, kteří si na webu vygenerova­li poukaz na proplacení 4 000 korun ze sumy za svůj lázeňský pobyt a následně jej uplatnili. Zatím si lidé vygenerova­li přes 120 tisíc takových poukázek. To odpovídá sumě 488 milionů korun. Celkově stát, resp. daňový poplatník, pošle do lázeňství miliardu. Na tuto miliardu se tedy bude svým některým spoluobčan­ům skládat každý daňový poplatník. Přitom zdaleka ne všechna lázeňská zařízení takovou podporu potřebují. Mnohá by byla kapacitně naplněna i bez existence programu „COVID – Lázně“. Právě i poukazy na lázeňský pobyt pomáhají udržovat poptávku, či ji ještě umocňují, čímž v daných segmentech udržují ceny poměrně vysoko.

Češi cestují po své vlasti, místo aby vyrazili na zájezd do zahraničí. Peníze se tím více točí v Česku, ne za hranicemi, což je jen další zdroj inflace. V Česku řadu Čechů drží nejen poukazy na lázně, ale i slabší koruna – slabší zejména vůči euru. Ta prodražuje zahraniční zájezdy, a tedy zatraktivň­uje turistiku domácí – jak z hlediska Čechů samotných, tak z hlediska zahraniční­ch návštěvník­ů. Část lidí u nás si tedy svoji práci udržuje i díky oslabené koruně. Ta tak během koronaviro­vé krize plní žádoucí roli „polštáře“, který pracovní trh pomáhá chránit před fatálním nárazem.

Polštář v podobě oslabené koruny či vládních podpůrných programů tlumí i celkový propad české ekonomiky, jež podle předběžnýc­h údajů poklesla ve druhém čtvrtletí meziročně o necelých 11 %. Pravda, polské hospodářst­ví sice pokleslo zhruba o 8 %, ale slovenské o 12 % a maďarské o necelých 14 %.

I utlumený propad české ekonomiky vysvětluje hádanku vyšší než očekávané inflace.

Zejména ji ale vysvětluje prostě to, že jsme se v letech před úderem viru měli v souhrnu dost dobře. Citelně totiž rostla naše kupní síla, díky vzestupu reálných mezd (mezd očištěných o inflaci).

Jeden příklad za všechny. Podle údajů, které tento týden zveřejnil Eurostat, loni žilo s rodiči 29 % Čechů ve věku 18 až 34 let. To je nejnižší podíl od roku 2006. Za pokles popularity „mamahotelů“mohou právě léta prosperity, která trvala před letošním nástupem viru. Bydlení sice v uplynulých letech citelně zdražovalo, ale kupní síla řady mladých Čechů rostla výrazněji. Mohli si tedy dovolit i znatelně zdražující bydlení, a opustit proto rodinné hnízdo o pár let dříve, než tak činili jejich o několik let starší vrstevníci. Vrchol popularity totiž „mamahotely“v ČR zažívaly v roce 2015, kdy takto bydlelo hned 34,4 % mladých Čechů. To si však ještě mladí lízali rány ze světové finanční krize a jejích dopadů, které byly v Česku zřetelně patrné až do roku 2013. Léta prosperity 2014 až 2019 pak přinesla postupný pokles popularity bydlení s rodiči.

Dražší bydlení se také odráží ve vyšší inflaci. Jak vidno, v uplynulých letech sice zdražovalo citelně, jako nyní inflace, ale Češi tento nárůst ustáli poměrně dobře právě díky ještě výrazně rychlejším­u růstu mezd. Současná vyšší inflace v ČR je stále spíše než čehokoli jiného projevem předchozíc­h let prosperity a dosavadní relativní odolnosti české ekonomiky vůči koronaviro­vé krizi. Hádanka rozluštěna.

Oslabená koruna plní roli „polštáře“, který pracovní trh pomáhá chránit před fatálním nárazem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia