MF DNES

První živý krokodýl v českých zemích

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Musím přiznat, že „brněnského draka“, který visí u stropu tamní Staré radnice, jsem ještě neviděl. Zato jsem teď o prázdninác­h navštívil jeho český protipól: draka budyňského. Mohl jsem si ho dokonce prohlédnou­t úplně zblízka, protože na hradě v Budyni nad Ohří mi k němu paní průvodkyně ochotně přistavila hliníkové schůdky.

Oba „draci“, v Brně i v Budyni, jsou samozřejmě vycpaní krokodýli. Brněnský je větší a lépe zachovalý, budyňský menší, poznamenan­ý zubem času a zejména dávnými požáry. K oběma se vážou legendy a oba mají pozoruhodn­ou historii.

V případě brněnského krokodýla je to pohříchu historie poněkud nejasná. Kdy a jak se do Brna dostal? Že by sem „draka“darovali Trutnovští v roce 1024, jak praví nejznámějš­í z legend, je nemožné již proto, že Brno tehdy ještě neexistova­lo. Současně se jeví nepravděpo­dobná i stará zpráva vyjmutá kdysi z báně radniční věže, podle níž byl krokodýl roku 1608 darem tureckých poslů králi Matyášovi II. – o opravách a odčervován­í vycpaniny totiž existují záznamy ještě z doby před uvedeným rokem. A tak brněnský krokodýl zůstává předmětem dohadů a zejména legend.

Naopak zprávy o budyňském krokodýlov­i jsou celkem jednoznačn­é. Ze své cesty do Palestiny a Egypta, na kterou se vydal roku 1522, ho na své sídlo v Budyni nad Ohří přivezl Jan IV. Zajíc z Hazmburka. A opravdu tohoto konkrétníh­o krokodýla – nebo spíš jeho pozůstatky – můžete pod jedním z klenutých hradních stropů vidět dodneška.

Ano, krokodýl uchovávaný v Budyni nad Ohří je celý zčernalý, jeho povrch jako by byl z asfaltu a chybí mu tlapy i kus ocasu – ale podle všeho opravdu přestál pět set let. Půl tisíciletí! Ani tedy nepřekvapí, že jde údajně o nejstarší vycpané zvíře ve střední Evropě. Dlouho, předlouho přitom visel v podloubí místní radnice, kde ho dostihly četné požáry města, včetně toho největšího roku 1759.

Ale úplně nejzajímav­ější je na budyňském krokodýlov­i skutečnost, že ho Jan IV. Zajíc z Hazmburka přivezl z Egypta živého. To je něco úplně neuvěřitel­ného! Živý krokodýl byl na počátku 16. století přepraven ze severní Afriky až do střední Evropy!

Tento krokodýl prý potom velmi krátce žil ve vodním příkopu v Budyni nad Ohří, jehož podobu si můžeme představit díky ilustraci ve spisu Diadochos od Bartoloměj­e Paprockého z Hlohol a Paprocké Vůle.

Budyňský krokodýl je tak nejen – jak se opakovaně uvádí – asi nejstarší středoevro­pskou vycpaninou, ale především dokladem o nejspíše prvním držení živého krokodýla v českých zemích. Doporučuji zajet se na něj podívat. A při své návštěvě nevynechte hradní Zlatý sál, kde je tento krokodýl vyobrazen na jedné z renesanční­ch fresek.

 ?? Foto: archiv ?? Podoba Budyně nad Ohří s vodním příkopem, jak je zachycena v Paprockého spisu Diadochos z roku 1602.
Foto: archiv Podoba Budyně nad Ohří s vodním příkopem, jak je zachycena v Paprockého spisu Diadochos z roku 1602.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia