MF DNES

Američan v Plzni s půllitrem, dnes a kdysi

Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

-

Už v úterý to běželo šeptandou. Prý nebylo nic snadného přesvědčit lidi kolem amerického ministra zahraniční­ch věcí Mikea Pompea, aby si před branou Plzeňského Prazdroje přiťukl půllitrem piva s hostiteli. Že prý je něco takového jako fotka s alkoholem v ruce u nich doma v Americe naprosto vyloučená věc. Nakonec to pochopili. Přijali to zřejmě tak, že necinknout si žejdlíkem by byla mimořádná urážka domorodců. Zřejmě něco jako odmítnutí čaje s jačím máslem nebo lahůdky z vnitřností. Jsou z toho nakonec krásné lidské fotky, ministři i s manželkami se u půllitru zlatavé plzně smějí a sálá z nich pohoda.

Ale doma to ministr schytal okamžitě. V médiích a na sociálních sítích mu hned vyčetli, že neměl roušku, pil pivo na veřejnosti, což je na mnoha místech USA zakázané, a podivili se nad pěnou, které je u nás na pivu víc, než je zvykem u nich. Snad nás tohle mudrování nikdy nepotká, stejně jako debaty o dvaadvacát­ém pohlaví. To pivo je symbol města, které navštívil, symbol tradice a pohody. Společný přípitek není výzva k distribuci nákazy, likvidaci mozkových buněk a tvrdnutí jater. Kdo to tak vnímá, má na rozdíl od aktérů snímku problém sám se sebou.

Pompeova úterní návštěva v Plzni byla veskrze fajn počinem a dobrou předehrou k jednáním, kvůli kterým přijel. Každoroční květnové oslavy osvobození – a letos měly být půlkulaté – omezila pandemie na minimum. Je to velká škoda, protože pamětníků osvobození, zejména veteránů amerických a dalších, kteří jsou ozdobou programu a rok co rok za nimi přicházejí spousty dojatých lidí, bohužel valem ubývá. Teď se našla příležitos­t letošní deficit dohnat. Sice bez veteránů, zato se zastoupení­m, jaké může trumfnout už jen americký prezident.

Návštěva v Plzni začala tak, jak se dalo očekávat – přísnými opatřeními, akreditace­mi, zábranami. Kamery a fotoaparát­y očuchal cvičený pes, okolí pomníku osvobození obstoupila spousta vyholených chlapíků v decentních oblecích. Ale finále pietního aktu bylo naprosto překvapivé: kdo chtěl, dostal se k šéfovi americké diplomacie prakticky na metr. Lidi z jeho doprovodu nepochybně věděli, co dělají, a měli situaci pod kontrolou, ale působilo to mimořádně uvolněně a sympaticky.

Pompeo při projevu v Plzni mimo jiné zmínil, že v 80. letech sloužil u amerických kavalerist­ů v Bavorsku a poznal tedy železnou oponu z druhé strany. Druhý den v Senátu doplnil, že sloužil v Bayreuthu a v té době bylo téměř nemožné si vůbec představit, že americký ministr zahraničí bude mít někdy projev v Praze, protože tohle byla zóna vlivu komunistů. „Mě ani nenapadlo, že bych to měl být já, protože jsem byl mladý poručík,“vzpomněl.

Je to zajímavá shoda náhod. Jednak – právě tyto jednotky kavalerist­ů, u kterých sloužil, přišly před 75 lety přes Český les a Šumavu do Čech a osvobozova­ly Plzeň. A paradoxně možná právě Trumpova administra­tiva rozhodne o jejich stažení, pokud se to tedy vůbec stane a pokud to nebudou jiné útvary v Německu.

Co se fotek s pivem týče, existuje jedna opravdu krásná z doby, kdy na nesmysly nebyl čas. Je tři čtvrtě století stará a na ní – s dalekohled­em na prsou a úsměvem ve tváři – zdraví zdviženým půllitrem Plzeňáky plukovník Charles H. Noble, jehož obrněná kolona přijela 6. května 1945 ráno do Plzně jako první. Sud plzeňského prý tehdy lidi narazili přímo mezi tanky. S jednáním o protokolu ani společensk­ým dopadem pivního gesta si nikdo hlavu nedělal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia