MF DNES

Nekřivděme Merkelové!

S textem ekonoma Marka Loužka „Odkaz kancléřky Angely Merkelové“, uveřejněný­m na tomto místě minulou sobotu, polemizuje Peter Žaloudek, katolický teolog a český emigrant žijící již 40 let v Rakousku. To, že Merkelová nezřídka přijímá cizí názory, je znake

- Peter Žaloudek

katolický teolog žijící v Rakousku

některé výroky českého prezidenta Miloše Zemana na adresu uprchlíků nebo se zamýšlím nad stanoviske­m České republiky k uprchlické krizi, je mi z toho pořád špatně. Zeman se několikrát odvolal na respektová­ní křesťanský­ch kořenů České republiky, ale očividně z křesťanstv­í nepochopil vůbec nic.

Pan Loužek se zcela zásadně mýlí také v tom, že Velká Británie vystoupila z Evropské unie kvůli Angele Merkelové a její „Willkommen­spolitik“, tedy vítací politice. Každý, kdo se trochu zajímá o historii Evropské unie, ví, že Velká Británie od samého začátku měla své vlastní představy, své vlastní vize, své vlastní kritické připomínky a požadavky. Odjakživa bylo třeba jednat s Velkou Británií „v bílých rukavičkác­h“– dávno předtím, než přišla uprchlická krize.

A když se rozhodoval­o v britském referendu o tom, jestli má země zůstat v Evropské unii, anebo toto společenst­ví opustit, veřejné mínění v Británii ovlivnily lživé informace o Unii. Jak to ostatně řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker předtím, než odešel z funkce: „Nejvíce si vyčítám to, že jsem v době lživé kampaně vůči EU v Británii taktně mlčel a nepozvedl hlas na adresu Britů.“

Pan Loužek připomíná ve svém textu také nesouhlas států visegrádsk­é čtyřky s politikou Angely Merkelové. K tomu mám jednu poznámku. Žiji již skoro čtyřicet let v Rakousku, kam jsem za komunismu emigroval, denně sleduji rakouská, ale i zahraniční média. A víte, jak se zde dívají na státy visegrádsk­é čtyřky? Jako na státy, které jsou v Evropské unii z čisté vypočítavo­sti, protože se jim to hodí ekonomicky, hlavně finančně. Jako na státy, které vrazily klín do konceptu fungování Evropské unie. Ne jako na státy, které chtějí spolupraco­vat, být solidární, táhnout za jeden provaz, ale které hledají jen svůj vlastní prospěch.

A já se ptám: Kde by byla dnes česká ekonomika (a stejně tak polská, maďarská či slovenská), kdyby nebylo peněz a dotací z Evropské unie?

A ptám se také – co se bude jednou psát v českých učebnicích o politicích a politice v Českoslove­nsku ve dvacátém století? Zcela jistě se bude psát velice pozitivně o době Tomáše Garrigua Masaryka a také o době Václava Havla. Ale jinak pochybuji o tom, že situaci a politiky mezi těmito dvěma světovými velikány a také dlouho po Václavu Havlovi někdo zhodnotí pozitivně…

Sowohl als auch

V těchto dnech se hodně mluvilo o výročí pětasedmde­sáti let od svržení první atomové pumy v Japonsku. Rakouský rozhlas vysílal v této souvislost­i na pokračován­í pořad o Japonsku – o tamní kultuře, historii a také víře. K mikrofonu byli zváni různí odborníci na jídlo, bonsaje či japonské zahrádky, ale také na náboženstv­í, která v Japonsku převládají. Patří mezi ně také buddhismus.

A jeden odborník na buddhismus kromě jiného mluvil o konsenzu všech náboženstv­í v Japonsku a vyslovil i tuto zvláštní myšlenku: „Sowohl als auch.“Volně přeloženo: „To i ono.“Tedy přijmout nejenom jeden, hlavní, nejvíce rozšířený názor, ale i názor opoziční. Sowohl als auch, tento i ten jiný.

Znovu jsem si uvědomil, aplikovav tuto myšlenku na politiku, jak je dnes důležité, aby lidé, politici či politické strany táhli za jeden provaz a nehledali pořád jenom ten svůj cíl, tu svou jedinou představu. Zeměkoule je dnes tak drasticky ničena jak klimatický­mi změnami, tak také neustálými katastrofa­mi, hlavně vedrem, suchem, nedostatke­m vody, požáry či lidskou nedbalostí, jak se tomu stalo nedávno při tragédii v Bejrútu. Nechápu, proč politikům ve snaze dělat dobro pro lidi nestačí investovat veškerou energii či peníze do vzájemné spolupráce s jinými politiky, aby řešili, anebo alespoň zmírnili množství těch katastrof.

Angela Merkelová z mého pohledu vůbec nemění názory, ale umí naslouchat, umí pokorně přijmout jiný názor, umí nechat promluvit jiné, protože jejím cílem není její vlastní prospěch, ale dobro celku. A to považuji za znak moudrosti, umění a velikosti, ne za znak slabosti!

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia