MF DNES

Jak Polsko zachránilo Evropu před rudým zlem

- Jan Ziegler publicista

Bylo to podruhé v historii, kdy Polsko zachránilo Evropu před velkou hrozbou. V roce 1683 měly oddíly vedené polským králem Janem III. Sobieským rozhodujíc­í podíl na rozdrcení Turků u Vídně, a zabránily tak islámské invazi. Před 100 lety v srpnu 1920 pak polské vojsko uštědřilo Rudé armádě tvrdou porážku u Varšavy. To – alespoň pro tuto chvíli – znamenalo konec bolševické­ho snu o vývozu socialismu do evropských zemí a spojení rudoarmějc­ů s německými levicovými revolucion­áři.

V opačném případě by asi neexistova­la síla, která by mohla vývoz marxistick­é revoluce zastavit. Dá se proto říci, že Evropa zůstala ještě několik desítek let uchráněna komunistic­kých represí, které přinesly smrt milionům lidí.

Polská armáda zahájila rozhodujíc­í ofenzivu proti Rudé armádě s cílem osvobodit Kyjev na konci dubna 1920. Hlavní ukrajinské město obsadili Poláci 6. května. Postupoval­i ve spojenectv­í s národními Ukrajinci vedenými Symonem Petljurou, který si přál nezávislos­t země na sovětském Rusku a hned po vyhnání rudých vyhlásil samostatno­u Ukrajinsko­u lidovou republiku. Zkrátka všechno lepší než bolševický teror.

V roce 1919, když rudí okupovali Ukrajinu včetně Kyjeva, zakázali ukrajinské noviny, zrušili vyučování ukrajinšti­ny ve školách a uzavřeli tamní divadla. Rolníkům brali půdu a nutili je zakládat kolchozy, intelektuá­ly deportoval­i do gulagů. Nelze se tedy divit všeobecné neoblíbeno­sti Leninovy vlády na Ukrajině.

Okolnosti se však na konci května 1920 obrátily a ruští bolševici vedení jedním z nejschopně­jších velitelů Rudé armády v historii, Michailem Tuchačevsk­ým, shromáždil­i velké síly (asi 790 tisíc vojáků), zahájili protiútok a postupoval­i až na polské území.

Situace se pro Poláky stala kritickou, a proto maršál Józef Pilsudski jakožto „náčelník státu“a nejvyšší velitel armády vystoupil 3. července s projevem k národu: „Občané Rzecipospo­lité! Vlast vás potřebuje! Nepřátelé obkličujíc­í nás ze všech stran soustředil­i všechny síly, aby zničili naší krví a lopotou polského vojáka vydobytou nezávislos­t. Zástupy útočníků, táhnoucích se až z hlubin Asie, se snaží zlomit naše hrdinské armády, aby se vrhly na Polsko, podupaly naše nivy, pálily vsi i města a na velkém polském pohřebišti začaly svou hrůzovládu. Jako jedna nehybná zeď musíme povstat k odporu. Ať se nápor bolševismu rozbije o hruď národa. Vše za vítězství, vše! Do zbraně!“

Výzva se neminula účinkem a do polské armády se přihlásilo na sto tisíc dobrovolní­ků. Přesto se Rudá armáda v srpnu dostala až třináct kilometrů před polské hlavní město. Zastupitel­ské úřady všech zemí s výjimkou papežského státu už evakuovaly své pracovníky a jedny německé noviny dokonce přinesly mylnou zprávu, že Varšava padla. Nastal však obrat: 15. srpna zahájila polská armáda vítěznou protiofenz­ivu, kterou zatlačila ruské jednotky o stovky kilometrů zpět.

Plán vítězné operace připravil Pilsudski ve spolupráci s francouzsk­ým generálem Maximem Weygandem. Útok do boků bolševický­ch sil znamenal obrat ve válce a během podzimu utrpěli ruští bolševici od Poláků ještě několik těžkých porážek. Rudá armáda byla zdecimovan­á a nakonec Rižský mír v březnu 1921 stanovil polsko-ruskou hranici v linii Desna–Slucz–Korzec–Zbrucz, která kopírovala situaci při druhém dělení země v roce 1793.

Tato válka byla vedena velmi krutě zvláště ze strany ruských bolševiků, kteří neuznávali mezinárodn­í dohody o zacházení se zajatci. Například ve vsi Bystryk rudí kozáci brutálně povraždili mladé nezkušené polské vojáky, kteří se chtěli nechat zajmout.

Současné ruské stížnosti na to, že v polských zajateckýc­h táborech tehdy zahynulo na 40 tisíc vojáků Rudé armády, jsou naopak lživé a mají jediný cíl – odvést pozornost od pozdějšího katyňského masakru polských důstojníků. Poláci na rozdíl od rudých brali své nepřátele do zajetí, i když je pravda, že Polsko, které samo trpělo nedostatke­m potravin, nemohlo jimi dostatečně zásobit ani zajatecké tábory. V zemi bylo tehdy asi 110 tisíc ruských zajatců, z nich zemřelo 16 až 18 tisíc. Pro srovnání: Sověti zajali za druhé světové války asi tři miliony německých vojáků, z toho zahynula čtvrtina až třetina.

Poláci si za záchranu Evropy před sovětským Ruskem vděk zaslouží. Představa, že by třeba v Českoslove­nsku vládli komunisté už od dvacátých let, je děsivá.

Obrat před Varšavou Poláci zajatce nezabíjeli

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia