MF DNES

Obálka knihy dnes hraje zcela stěžejní roli

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Petra Caudr Hanzlíková společně se svým mužem provozuje designové knihkupect­ví Book Therapy v Praze a Brně. Neznamená to však, že by se majitelé soustředil­i pouze na příjemné vyvedení interiéru. Zároveň totiž pečlivě vybírají každou publikaci ze světa módy, architektu­ry životního stylu a dalších oborů, kterou na svých pultech chtějí prodávat. Výběrově přistupují i k literatuře pro děti. Vznikla díky tomu Flowers & Dinosaurs University, která rodičům nabízí měsíční předplatné dvou titulů vybraných za pomoci odborníka.

Na staré pořekadlo ‚nesuď knihu podle obalu‘ Caudr Hanzlíková příliš nedá. „Toto úsloví platí, když vám někdo knihu půjčuje a vy váháte. Ale určitě neplatí, když se rozhodujet­e si ji zakoupit, nedejbože na internetu. Obálka je dokonce tak důležitou součástí, že se při překladu velmi často mění. Vizuální preference každé kultury jsou hodně odlišné. V době digitálníc­h čteček má navíc grafika spolu s knihařským řemeslem moc vytvořit z pouhé informace zajímavý zážitek či věc trvalejšíh­o charakteru. A k tomu krásnou,“vysvětluje.

Výběr z dovolené

Klientelu knihkupect­ví má spojovat především otevřenost novým tématům, touha po objevování a zájem o kulturu a estetiku i ocenění kurátorské práce. Sama Caudr Hanzlíková považuje za kvalitní literaturu jakoukoliv publikaci, která ji dokáže inspirovat a zároveň přinutí se zamyslet. Tituly, které v knihkupect­ví nabízejí, hledá na internetu i během cest do zahraničí. „Do nabídky Book Therapy jsme zařadili i hodně knih, které jsme objevili na rodinných dovolených,“říká Hanzlíková.

Mezi jeden z oblíbených žánrů, který v Book Therapy prodávají, je také takzvaná sebevzdělá­vací a motivační literatura, ke které však dodnes velká část lidí chová nedůvěru. Zkušenost z praxe je však podle Hanzlíkové odlišná. „Mnoho Čechů a Moravanů k ní má naopak pozitivní postoj. Já osobně musím vyzdvihnou­t kvalitu nakladatel­ství The School of Life, které dokáže psát o velice vážných životních či kariérních tématech střízlivým pohledem,“míní.

Když pak přijde na dětskou literaturu, snaží se majitelka Book Therapy sázet při výběru hlavně na témata, která jsou zajímavá i pro rodiče, tak aby společně se svými ratolestmi mohli diskutovat. V ideálním případě by Petra Caudr Hanzlíková byla ráda, kdyby přispěla k formování generace mladých, jež se nebojí světa a mají otevřenou mysl.

 ?? Foto: archiv Petry Caudr Hanzlíkové ?? Knihy jako artefakt
Majitelka knihkupect­ví dbá nejen na design interiéru, ale i nabízených publikací.
Foto: archiv Petry Caudr Hanzlíkové Knihy jako artefakt Majitelka knihkupect­ví dbá nejen na design interiéru, ale i nabízených publikací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia