MF DNES

Deep Purple stvořili neškodnou, uhlazenou desku

- Jindřich Göth redaktor MF Dnes

Vášeň je pryč, ale ruku na srdce, kdo by ji čekal od skupiny, která funguje od roku 1968, nahrála několik zcela zásadních hardrockov­ých skladeb a desek, prožila období euforie i naprosté krize, vypořádala se s mnoha personální­mi rošádami. Hádky, facky, třenice, hvězdné manýry již mnoho let bývalého kytaristy Ritchieho Blackmorea, předávkova­ný Tommy Bolin, smrt klávesisty Jona Lorda. Prostě vše, co očekáváte od velké rockové skupiny. A Deep Purple velcí jsou, o tom není sporu. Jsou v pozici, kdy si vlastně mohou dělat, co chtějí, zároveň by bylo velmi pošetilé očekávat, že se odkloní od léty vykovaného fundamentu. Jejich

novinka Whoosh! je typickým příkladem desky skupiny, která už má to nejlepší za sebou a teď si hraje vyloženě pro potěchu.

Skvěle zahraná vata

Což je na jedné straně chvályhodn­é a pochopitel­né, na straně druhé to vzbuzuje lehký úsměšek. Není pochyb o tom, že čas už se přes Deep Purple dávno převalil a těch třináct nových písniček působí unaveně, anachronic­ky a místy tak trochu úsměvně.

Nahráli je samozřejmě mistři svých nástrojů, poslouchat zdobně ornamentál­ní kytarové vyhrávky Stevea Morsea v Nothing At All je lahůdková záležitost, stejně jako si zas a znovu užít nádherně sehranou rytmiku Rogera Glovera (baskytara) a Iana Paice (bicí). Tihle dva by snad na sebe reagovali i v naprostém

Mistři svých nástrojů

deliriu. A klávesista Don Airey, který nahradil zmíněného zesnulého Jona Lorda, dělá vše proto, aby „párplové“stále zněli barokně a velkolepě jako za starých časů, kdy byl jejich přístup k rocku něčím zcela novým a neslýchaný­m. Formálně tedy v naprostém pořádku, ale málo platné, jiskra se prostě nekoná. Whoosh! je pásový výrobek, smontovaný z poněkud opotřebova­ných součástek. Melodické linky jsou banální, místy jako kdyby kapela nevěděla, kudy dál, třeba jako ve skladbě No Need To Shout, která zní jako nějaký pomp rock vytažený odněkud z osmdesátýc­h let. Je v ní něco nepříjemné machy. Lepší je následujíc­í Step By Step. Začíná dramaticky, chrámovými varhanami, pak se ale zlomí v působivou, zadumanou skladbu ve středním tempu s opravdu charizmati­ckým hlavním motivem. Škoda jen, že končí podivně do vytracena.

Deep Katapult

A že hned za ní následuje boogie-woogie dupárna What The What, který dojem z předchozí písničky vygumuje tupoučkým bigbítkem jak odněkud z odpoledníc­h tanečních čajů v Zadním Nedvězdíčk­u. Nenahrát ji výteční hudebníci, člověk by si s hrůzou a opoceným čelem vzpomněl na prominenty českého zemědělské­ho rocku Katapult. Až takhle kacířské myšlenky se při poslechu letošních Deep Purple vynořují. Ale co naplat, ty „zábavové“refrény jako ve skladbě The Long Way Round tomu vyloženě nahrávají.

Takže spíš opravdu kulisa. Skvěle zahraná, ale tak nějak opatrná, neškodná, konzervati­vní. Vyhýbám se slovu důchodcovs­ká, ale párkrát mi na mysl přišlo. Na druhé straně je to album ve své bezelstnos­ti docela sympatické.

Whoosh! Deep Purple

 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? Deep Purple (snímek je z jejich brněnského koncertu v červenci 2018) si už hrají spíš pro potěchu.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA Deep Purple (snímek je z jejich brněnského koncertu v červenci 2018) si už hrají spíš pro potěchu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia