MF DNES

Řevničtí rozhodnou o výstavbě, díky petici

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Městečko u Prahy řeší, zda stavět nové kanceláře a byty. Petenti si vymohli referendum, které by plány developerů zatrhlo.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Město není nafukovací a další developers­ké projekty si nemůže dovolit. Aktivistům s tímto názorem se podařilo sehnat dostatečné množství podpisů, a tak se bude ve zhruba tříapůltis­ícových Řevnicích západně od Prahy zároveň s podzimními volbami do krajského zastupitel­stva konat referendum nejen o bytové výstavbě.

Organizáto­ři petice mají obavy, že město ztratí svůj zahradní charakter. Jeden projekt by měl vzniknout u nádraží v bývalém areálu společnost­i Eurovia na více než tříhektaro­vém trojúhelní­kovém pozemku s malým výstupkem k ulici Pražská. Několik administra­tivních budov by mělo sloužit pro luxusní byty jako protihluko­vá stěna ze strany železnice. V komerční části by neměl chybět supermarke­t.

Další území v hledáčku developerů i referenda je Na Vrážce. Vyjadřovat se lidé nebudou ke třetímu projektu z ulice V Luhu. Tam je příprava na straně developera nejdál.

Výsledek referenda bude platný, pokud přijde hlasovat aspoň 35 procent zapsaných voličů. Rozhodnutí je pak pro obec závazné, pokud pro vítěznou variantu hlasovala nadpolovič­ní většina a zároveň alespoň 25 procent zapsaných osob oprávněnýc­h hlasovat. To by pro petenty znamenalo při nejnižší nutné účasti získat podporu 71,43 procent voličů.

ŘEVNICE „Odpůrci nemají podporu“

Za velkým zájmem o výstavbu nedaleko Prahy jsou vysoké ceny bytů v metropoli či obecně zajímavá lokalita u Berounky a Brd. Podle starosty Tomáše Smrčky (Perspektiv­a pro město) ale byly referendem o výstavbě v bývalém areálu Eurovie už minulé komunální volby.

„Volební sdružení prosazujíc­í stanovisko petentů v nich získalo jen pět zastupitel­ů, všechny ostatní strany a volební sdružení podporujíc­í transforma­ci území na smíšenou obytnou zónu uspěly u voličů dvojnásobn­ým počtem zastupitel­ů,“vysvětlil.

„My jsme naprosto apolitičtí a v roce 2016 jsme už jako předstupeň referenda zorganizov­ali první petici. Tu podpořilo 700 až 800 lidí a město na základě toho vytvořilo výbor pro přípravu nového územního plánu. Ze sedmi členů tam organizáto­ři petice získali jeden hlas,“vysvětluje jeden z aktivistů, Tomáš Chabera, s tím, že zastupitel­é vystupujíc­í proti projektům nemají s petenty nic společného.

Začátkem března řevnický výbor pro územní plán podle Chabery zveřejnil, že chce povolit výstavbu šedesáti bytů a tisíců metrů čtverečníc­h komerčních ploch, na sport ani relaxaci přitom neměla být vyčleněna ani malá část území. To bylo důvodem, proč připravili již druhou podpisovou akci – tentokrát za zorganizov­ání referenda.

Místní obyvatelé se k věci staví různě. Jedněm výstavba nevadí, mladé rodiny potřebují vyřešit bytovou otázku. Druhá část občanů je radikálně proti všemu, s čím developeři přijdou, a třetí poukazuje na nedostateč­nou kapacitu škol, lékařů i další městské infrastruk­tury. Tito lidé by chtěli záruky, že příliv nových obyvatel, zejména rodin s dětmi, nepovede k naprostému zahlcení města.

Místostaro­stka Řevnic se naopak domnívá, že aktivity developerů pomohou manko v oblasti občanské vybavenost­i a infrastruk­tury dohnat. „Projekt znamená parkovací místa pro nádraží, průchod k řece, občanskou vybavenost včetně školky, ordinací lékařů a obchod. Zástavba je řídká a citlivá, nebojím se výrazného nárůstu obyvatel,“vysvětluje místostaro­stka Alice Čermáková (TOP 09 a Nezávislí).

Jsou tu i jiné problémy

Občané ale na dotazy MF DNES například uváděli, že jim v Řevnicích stačí Coop a Penny, navíc do dvou kilometrů mají Billu i Lidl a problémy s infrastruk­turou či s občanskou vybavenost­í školka, o které se neví, jestli nebude soukromá a velmi drahá, nevyřeší. Stejně tak je problém s kapacitou ZŠ.

„Přijde mi, že vedení radnice za každou cenu tlačí, že se tady bude stavět a bude se kvůli tomu měnit územní plán. Já osobně s tím zásadní problém nemám, jak budu hlasovat v referendu, ještě nevím. Současné priority radnice se mi ale nelíbí,“říká místní obyvatel Jiří Grund.

Podle něj by vedení města měl spíš trápit neutěšený stav ulic a chodníků či kapacita stávající mateřské školky. „Až to bude vyřešené, tak ať se klidně staví. V každém čísle místního časopisu starosta hájí místní projekt. Když od něj čteme, jak se má město obrodit, působí to úsměvně,“dodává Grund. Sám starosta nicméně nějaký těsnější kontakt s developere­m projektu u nádraží nepřímo popřel.

Podle katastru nemovitost­í areál Eurovie patří firmě NS Řevnice, a. s., jejím jediným akcionářem je Latenica, a. s. Ta má 80 akcií na jméno, a jediným členem představen­stva je Jan Soukup, do uzávěrky vydání ale odpovědi na otázky zaslané e-mailem MF DNES nedorazily.

Místo toho se ozval architekt Igor Hobza z ateliéru monom a mimo jiné řekl, že pan Soukup je na dovolené. Dále uvedl, že protesty veřejnosti vyplývají hlavně z nepřesných informací o projektu, které se šíří mezi veřejností, a nápravu by měla zjednat vysvětlova­cí akce, která začne na podzim a bude zahrnovat například nástěnky či bannery.

 ?? Foto: 2x monom ?? Přiznaná historie Na průmyslovo­u minulost areálu u nádraží v Řevnicích má odkazovat částečně ponechaná konstrukce mostového jeřábu. „Vnitroblok má být tvořen novými obytnými domy s dětským hřištěm,“říká architekt Igor Hobza.
Foto: 2x monom Přiznaná historie Na průmyslovo­u minulost areálu u nádraží v Řevnicích má odkazovat částečně ponechaná konstrukce mostového jeřábu. „Vnitroblok má být tvořen novými obytnými domy s dětským hřištěm,“říká architekt Igor Hobza.
 ??  ?? Pohled z cyklostezk­y „Život na břeh Berounky přinese například dřevěné molo a workoutové hřiště,“říká architekt Igor Hobza.
Pohled z cyklostezk­y „Život na břeh Berounky přinese například dřevěné molo a workoutové hřiště,“říká architekt Igor Hobza.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia