MF DNES

Město zajistí hroby dřívějších představit­elů

-

Současné vedení hlavního města Prahy bude věnovat zvýšenou pozornost péči o hroby svých bývalých čelných představit­elů, tedy purkmistrů, starostů a primátorů. Část těchto hrobů je nyní ve velmi neutěšeném stavu a chátrá, takže hrozí, že by časem zcela zanikly.

Praha některé hroby svých bývalých čelných představit­elů převezme do péče, případně pomůže s jejich opravou a údržbou. V první řadě jde o hroby Antonína Strobacha, což byl pražský purkmistr v roce 1848, Emiliána rytíře Skramlíka, jenž v Praze starostova­l v letech 1876 až 1882, a Ferdinanda Vališe,

PRAHA

který Prahu vedl v letech 1885 až 1887. Všechny se nacházejí na Olšanských hřbitovech a lze je opravit z prostředků města. Dva z nich už jsou součástí projektu adopce hrobů, který organizuje Správa pražských hřbitovů. Třetí hrob je možné do tohoto projektu zařadit.

„Někteří bývalí čelní představit­elé Prahy jsou známí více, jiní méně, ale všichni si zaslouží důstojné místo posledního odpočinku. Město nesmí dopustit, aby jejich hroby chátraly a jejich odkaz tak postupně upadal v zapomnění. Jsem proto velmi rád, že jsme našli způsob, jak tomu předcházet,“uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Podpora hřbitovníh­o programu

„Tím, že se postaráme o místa posledního spočinutí primátorů, zároveň upozorňuje­me na program Správy pražských hřbitovů, který je zaměřen na adopce hrobů slavných osobností. Primátoři se postarali o Prahu, Praha se teď postará o jejich hroby,“řekl Petr Zeman (Praha sobě), předseda Výboru pro územní rozvoj a památkovou péči pražského zastupitel­stva.

Město na projektu obnovy hrobů svých čelných představit­elů spolupracu­je se Spolkem Malostrans­ký hřbitov, který sleduje příběhy potomků osobností pohřbených na Malostrans­kém hřbitově a mapuje osudy přenesenýc­h ostatků a náhrobků.

„Například purkmistr Antonín Strobach, původně pohřbený v Košířích, nebo starosta Emilián rytíř Skramlík, který je s Malostrans­kým hřbitovem spojen díky svým zde pohřbeným rodičům, jsou přesně těmi osobnostmi, které se těší našemu zájmu,“doplnila předsedkyn­ě Spolku Malostrans­ký hřbitov Alena Lehnerová. (et)

 ?? Foto: MHMP ?? Starost o předky „Starali se o Prahu, Praha se postará o jejich hroby,“zní motto, s jakým šel magistrát do programu.
Foto: MHMP Starost o předky „Starali se o Prahu, Praha se postará o jejich hroby,“zní motto, s jakým šel magistrát do programu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia