MF DNES

Trojští supi osidlují balkánské hory

-

Další mládě supa mrchožravé­ho dopravila do Bulharska trojská zoo. Zástupce nejohrožen­ějšího evropského druhu supů tak přispěje k navýšení místní populace. Minulý týden byl mladý mrchožrave­c umístěn do pečlivě vybraného hnízda volně žijícího pěstounské­ho páru v Rodopech, přesněji na východě tamního pohoří.

„Od roku 2016, kdy v Bulharsku začal projekt vypouštění supů mrchožravý­ch, jsme pomohli s odchovem a transporte­m dvanácti jedinců, z nichž se přímo v trojské zoo vylíhlo sedm,“vypočítává ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Krom toho jsme zajistili výstavbu chovných voliér ve Staré Zagoře nebo vybudování a provoz ‚supí restaurace‘. Bulharským kolegům z ochranářsk­é organizace Green Balkans jsme také poskytli terénní auto,“pokračuje Bobek.

Při návratu supů do přírody se využívají tři různé metody vypouštění. První možností je umístit mládě do umělého hnízda na skalním útesu,

TROJA

tam je dokrmit a poté nechat vyletět. Tato metoda zvaná „hacking“byla uplatněna doposud u osmi mláďat.

Pro deset supů bylo zvoleno tzv. zpožděné vypouštění, při němž jsou vylíhlá mláďata držena do následujíc­ího jara izolovaně od lidí, pak si přivykají podmínkám ve voliéře v horách a posléze vylétnou do volnosti.

Třetí možností je „fostering“, tedy podložení mláděte do hnízda volně žijících ptáků. „Tato metoda je nejpřiroze­nější, ale zároveň nejméně vyzkoušená, protože je nejnáročně­jší,“vysvětluje kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl. „Je třeba pečlivě vybrat dostupné hnízdo a zkušený pár, který má vlastní mládě podobného věku,“doplňuje kurátor. (et)

 ?? Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha ?? Kriticky ohrožený Sup mrchožravý je ohrožený, na Balkáně dokonce kriticky. Pomoc trojské zoo s návratem je tedy na místě.
Foto: Tereza Mrhálková, Zoo Praha Kriticky ohrožený Sup mrchožravý je ohrožený, na Balkáně dokonce kriticky. Pomoc trojské zoo s návratem je tedy na místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia