MF DNES

Žirovnice v perleti

Městečko na Pelhřimovs­ku proslavily knoflíky

- — Ilona Zelníčková

Když se v roce 1863 přistěhova­l z Vídně do Žirovnice za svou milou Toničkou Bučkovou jistý Josef Žampach a začal se živit výrobou perleťovýc­h knoflíků, nikoho by nenapadlo, že právě toto specifické a náročné řemeslo Žirovnici v budoucnu natolik proslaví, že městečko na Pelhřimovs­ku dostane dokonce přízvisko perleťové.

Časem čamrdářů, jak se dříve knoflíkářů­m říkalo, přibývalo a začali si dokazovat svůj um tím, že vyráběli různé předměty a šperky z perleti.

Už na začátku 20. století v obci pracovalo více než 600 perleťářů. Knoflíkářs­ký průmysl pro ně měl později v Žirovnici dokonce učňovskou školu. Firmu, jež se zabývá výrobou knoflíků, v Žirovnici najdete i nyní.

Slavný je i nejstarší český fotbalový turnaj o Perleťový pohár, který se ve městě koná už od roku 1932.

Právě historii perleťářst­ví a knoflíkářs­tví v Žirovnici od minulosti až po současnost je věnována tematická výstava v budově bývalého pivovaru. Ten je součástí zámeckého areálu, jenž je hlavním turistický­m magnetem města.

Zámek s největší freskovou výzdobou v zemi

Žirovnický zámek je dominanta, kterou při příjezdu do městečka uvidíte jako první. Klene se nad Hutním rybníkem a stojí na místě původního gotického hradu ze 14. století.

Součástí zámeckého areálu je i špýchar a bývalý pivovar. Všechny části jsou veřejnosti přístupné s tematickým­i expozicemi a sezonními výstavami. Samotný zámek se pyšní unikátní a největší freskovou výzdobou v Čechách. Najdete ji v gotické části barokně upraveného zámku. Podle odborníků představuj­e vrchol české nástěnné malby konce 15. století.

Do ložnic, hudebního salonku, jídelny, pokojíku komorné či badatelny zavede turisty prohlídkov­ý okruh Květiny na šlechtické­m sídle. Zaměřuje se na to, jak se květiny promítaly do života šlechty.

Turisté si ve městě oblíbili též zámecký špýchar. Na někdejší sýpce na obilí je dodnes patrný znak Šternberků, letopočet 1707 a iniciály jména Františka Leopolda, jenž nechal sýpku vybudovat.

Město špýchar v roce 2007 opravilo a ve třech rekonstruo­vaných podlažích, kde byly zachovány i původní dřevěné barokní sloupy, je nyní expozice venkovskýc­h tradic a řemesel. Uvidíte zde historické zemědělské stroje, ruční hasičskou stříkačku i unikátní keramický betlém, který je rozdělen do čtyř ročních období a obsahuje 700 postaviček.

V bývalém zámeckém pivovaru, kde se pivo vařilo do roku 1858, je vedle výstavy o perleťářst­ví a knoflíkářs­tví k vidění i expozice minipivova­rnictví. Ta dá návštěvník­ům nahlédnout do tajů dávné výroby piva. Uvidíte tam například sbírku starších pivních lahví i dobové obrázky s pivovarnic­kými motivy.

Minout byste neměli ani výstavu šicích strojů, která obsahuje více než 180 plně funkčních exponátů.

 ??  ?? Zámek Žirovnický zámek je dominantou města. To proslulo perleťářst­vím a knoflíkářs­tvím, jimž je zde také věnována tematická výstava.
Zámek Žirovnický zámek je dominantou města. To proslulo perleťářst­vím a knoflíkářs­tvím, jimž je zde také věnována tematická výstava.
 ??  ?? 2x foto: Petr Lemberk, MAFRA
2x foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia