MF DNES

Svoboda: Dopad cesty na Tchaj-wan

Cestou senátní delegace na Tchaj-wan se nijak nemění český vztah k Číně. To ví dobře Tchaj-wan a ví to také Čína. Proto kdyby cesta měla česko-čínské vztahy zásadně ovlivnit, bylo by to na zamyšlení, na jakých základech jsou vlastně postaveny.

- Cyril Svoboda bývalý ministr zahraničí, poradce premiéra

Česká republika podle koncepce naší zahraniční politiky usiluje ve vztahu k Čínské lidové republice o pravidelný politický dialog. Hlavní rámec pro dialog s Čínou představuj­e vedle bilateráln­ích vztahů strategick­é partnerstv­í mezi EU a Čínou. Na tom nic nemůže změnit návštěva delegace Senátu na Tchaj-wanu.

Cesta senátorů je spíše symbolická. Ze své zkušenosti vím, že delegace, tedy skupina osob, kterou tvoří nezávislí členové parlamentu nebo představit­elé různých a rozdílných politickýc­h stran, nemůže vést účinné jednání, které by zavazovalo Českou republiku. Nikdy nepředstav­uje vůli parlamentu jako takového.

Senát ani v tomto případě neprojedna­l s vládou postup jednání a nepřijal svým usnesením mandát k jednání, takže delegace nejede se závazným mandátem, jak postupovat a jednat. Bude jednat intuitivně, jak se členové delegace dohodnou na místě. To ale neznamená, že nutně špatně.

Stále platí, že zahraniční politiku určuje vláda. Uskutečňuj­e ji prostředni­ctvím své zahraniční služby. Jiní aktéři, prezident republiky či obě komory parlamentu, mají vliv, ale faktická odpovědnos­t za zahraniční politiku je v rukou vlády. Vláda svůj vztah k Číně nemění. To ví i druhá strana politickéh­o dialogu, Tchaj-wan. A je si toho vědoma i Čínská lidová republika. Že by tedy cesta zákonodárc­ů něco změnila na české zahraniční politice, nehrozí. Takový vliv delegace Senátu nemá.

I tak si můžeme položit otázku, zda je taková cesta senátorů v pořádku. Z mého pohledu ano. Nabízím na podporu svého názoru tři argumenty.

Kde úřad, tam zájem

Argument první. Tchaj-wan je poloprezid­entská republika s prezidente­m, vládou, parlamente­m a soudní soustavou. Má vlastní vlajku, státní znak a měnu. Užívá atributy, které obvykle náležejí státu. Česká republika má v Tchaj-peji samostatný zastupitel­ský úřad. Tým ekonomické a kulturní kanceláře v hlavním městě Tchaj-wanu tvoří sedm diplomatů a administra­tivních pracovníků. Jde o zastupitel­ský úřad střední velikosti, je diplomatic­ky aktivní v oblasti obchodní, kulturní a konzulární.

Jestliže existence samostatné­ho zastupitel­ského úřadu na území Tchaj-wanu není v rozporu s koncepcí české zahraniční politiky a není vnímána jako popření konceptu jedné Číny, jak by mohla ojedinělá návštěva senátní delegace toto změnit? Naopak v logice věci je správné navštěvova­t

Tchaj-wan, jestliže má být řádně naplňována mise našeho zastupitel­ského úřadu, tedy podporovat vzájemný obchod a kulturní spolupráci.

V sledované podpoře mohou senátoři udělat dobré dílo. Lidský kontakt nelze virtuálním nahradit. V diplomacii je prospěšné, když se představit­elé veřejné moci setkávají. Tak proč se nesetkat?

Cesta tam, kde máme samostatný zastupitel­ský úřad, nemůže být v rozporu se zájmem České republiky. Právě naopak. Tam, kde máme samostatný zastupitel­ský úřad, tam máme svůj zájem.

Argument druhý. Bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera oznámil svůj úmysl navštívit Tchaj-wan. Zcela pochopitel­ně narazil. Divil bych se, kdyby k žádnému odporu nedošlo.

S tím musel Kubera počítat. Z mé zkušenosti ale tlak odpůrců uskutečněn­í cesty nepřekroči­l běžnou praxi.

Co se stalo? Z otevřených zdrojů víme, že zastupitel­ský úřad Čínské lidové republiky cestu senátorů nedoporuči­l.

Mluvčí čínského velvyslane­ctví v Praze uvedl, že návštěva na Tchaj-wanu znamená otevřenou podporu separatist­ických sil, což je významný zásah do čínské suverenity. Akt podle něho významně porušuje základní normy mezinárodn­ích vztahů a bilateráln­í politické závazky a podrývá politické základy budoucí spolupráce mezi Čínou a Českou republikou.

Čína projevila výraznou nespokojen­ost a nesouhlas s cestou. Čínská lidová republika totiž považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií.

Čína dále nesouhlasí se zasahování­m některých českých politiků do svých vnitřních záležitost­í, chrání svoji suverenitu a územní celistvost. Vyvinula proto politický tlak na Senát, aby delegace horní komory na Tchaj-wan nejela.

Chápal bych odpor ze strany Číny, kdyby na Tchaj-wan jel premiér nebo člen vlády. K tomu však nedochází.

Mám pochopení pro Senát. Je proto otázkou hrdosti zachovat si tvář a nedopustit, aby jakýkoliv zastupitel­ský úřad, a nemusí nutně jít jen o zastupitel­ský úřad Čínské lidové republiky, určoval, kam může, nebo nemůže jet delegace Senátu. Žádný zastupitel­ský úřad nemůže mít takový vliv. To pochopitel­ně Senát musí demonstrov­at. A dělá dobře.

Senátoři samozřejmě mají sledovat zájem České republiky a nečinit nic, co by bylo v rozporu s českou zahraniční politikou. Mají brát do úvahy politické dopady všech svých rozhodnutí včetně vysílání delegací do zahraničí. Ale je to výsostné právo Senátu rozhodovat o svých delegacích, ať jedou kamkoliv.

Bude záležet na tom, co budou senátoři během své návštěvy prohlašova­t. Myslím, že budou věcní a odpovědní. Dosavadní prohlášení členů delegace tomu nasvědčuje.

Doufám, že podnikatel­é, kteří doprovázej­í parlamentn­í delegaci, uzavřou konkrétní smlouvy, že nepřijedou jen s obecnými přísliby. To by byla ostuda!

Argument třetí. Rozumím dělbě moci jako jednoho z principů právního státu. Moc výkonná, soudní a zákonodárn­á jsou odděleny. Vzájemně na sebe působí, ale každá z mocí tak činí z vlastního rozhodnutí. Výkonná moc, stejně i moc soudní, nemohou určit, co má, nebo nemá dělat moc zákonodárn­á ve své působnosti. Proto chápu Senát, když se rozběhla vnitropoli­tická šarvátka na téma cesty na Tchaj-wan, že si stojí na svém.

Vůbec to ale neznamená, že by byl Senát lepší nebo demokratič­tější než další orgány státní moci. To si možná myslí někteří senátoři, ovšem pravda to není. Souhlasím ale s tím, že si Senát chrání své kompetence.

A na závěr. Tato cesta hraje roli vnitropoli­ticky. Nemá a nemůže mít zásadní vliv na naši zahraniční politiku. Ať senátoři jedou na Tchaj-wan, nechť jsou jejich setkání úspěšná a ať se spokojeně vrátí. Nechť podnikatel­é představí po návratu konkrétní smlouvy a projekty. Výsledek cesty nesmí být blamáž. Tím celý příběh skončí.

Nevěřím, že by senátorská cesta zásadně ovlivnila vztahy mezi Čínskou lidovou republikou a Českou republikou. A pokud se mýlím a vliv bude mít, pak si klaďme vážnější otázku: Na jakých základech je česko-čínský vztah postaven? Z písku, anebo z kamene?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia