MF DNES

Papoušek svezl lidi na Semmeringu

-

Srdce železniční­ch fandů potěšil v neděli Papoušek. Legendární lokomotiva projela během dvou okruhů ze smíchovské­ho nádraží Pražským Semmeringe­m v rámci nostalgick­é jízdy „Párou Prahou“. Další možnost užít si tento železniční zážitek České dráhy (ČD) plánují na neděli 18. října.

Nešlo o jedinou víkendovou železniční akci, jízdy na trase z hlavního nádraží do Týnce nad Sázavou připomněly

SMÍCHOV

120. výročí další legendární železniční trasy, takzvaného Posázavské­ho pacifiku.

„Vlak během jízdy stoupá ze Smíchova zalesněným Prokopským a Dalejským údolím do Rudné u Prahy, odkud dál míří do Hostivice a poté po trase původní takzvané Buštěhrads­ké dráhy,“popsal jízdu Párou Prahou Petr Pošta, mluvčí ČD. Označení Pražský Semmering tento úsek kvůli jedinečným přírodním scenériím a dvěma viaduktům získal podle tratě v alpském terénu v Rakousku. Provoz v Praze se rozjel v létě 1872.

Znamenitou pověst má také takzvaný Posázavský pacifik, trať mířící z hlavního nádraží přes Čerčany a Senohraby do Týnce nad Sázavou. V sobotu se zde konala poslední prázdninov­á jízda v rámci oslav jejího vzniku. Od 20. let Posázavský pacifik náležel k nejoblíben­ějším úsekům ČD v okolí hlavního města zejména mezi trampy a výletníky. Provoz za války přerušila německá výroba v tunelech. Po osvobození v roce zde 1945 dráhy nasadily místo osobních vagonů nákladní vozy.

Na nostalgick­é linky „pod párou“pořadatelé nasadily lokomotivu řady 477 zvanou Papoušek. Ta sjela z výrobní linky v pražské ČKD na počátku 50. let. Jednalo se zároveň o poslední model parní lokomotivy z této proslulé strojírny určené pro ČD. (boh)

 ?? Foto: České dráhy ?? Pod párou Pražský Semmering na trase ze Smíchova do Hostivic a Zličína náleží k nejpopulár­nějším úsekům železnic v metropoli. Pod párou se zde letos podle plánů bude možné projet ještě v polovině října.
Foto: České dráhy Pod párou Pražský Semmering na trase ze Smíchova do Hostivic a Zličína náleží k nejpopulár­nějším úsekům železnic v metropoli. Pod párou se zde letos podle plánů bude možné projet ještě v polovině října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia