MF DNES

Šéfka TOP 09 o volebních šancích

Markéta Pekarová Adamová, TOP 09

- Rozhovor Petr Kolář reportér MF DNES

Máme našlápnuto k lepšímu výsledku než v předchozíc­h volbách, věří předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V rozhovoru pro MF DNES mluví o tom, s kým by mohla strana vytvořit koalice na krajské úrovni a proč se v těchto kalkulacíc­h objevuje i Babišovo ANO.

Nepřekroči­telná je pro nás spolupráce s KSČM, SPD a Trikolórou. Ale vzhledem k tomu, že kolikrát se těmto stranám může zamezit vládnutí jenom tím, že se v koalici spojíme i s hnutím ANO, tak nemohu stoprocent­ně vyloučit, že půjdeme do koalice i s ANO. Ale je to ta nejméně preferovan­á varianta.

Hrozí nám i izraelský scénář spočívajíc­í v tom, že opět uzavřeli celou ekonomiku a celá země je v karanténě.

Na stanici Netflix nedávno pustili dokument Poslední představen­í o závěrečné sezoně éry fenomenáln­ího basketbali­sty Michaela Jordana a jeho Chicago Bulls. Nestálo by za to, aby se dokumentar­isté při nadcházejí­cích volbách do krajů a Senátu věnovali TOP 09? Byť tedy Jordan v poslední sezoně vyhrál, vy nejspíš prohrajete, ne?

My nic neprohraje­me. Ten seriál jsem mimochodem viděla a je mimořádně dobrý. Stejně jako ve sportu jsou holt některé věci během na dlouhou trať. Je třeba mít vytrvalost a houževnato­st, což my máme. Tyto volby jsou pro nás naopak nějakým odrazem, kterým dosáhneme nějakého restartu.

Krajské volby TOP 09 nikdy moc nešly. V těch posledních jste v celé zemi získali 19 zastupitel­ských mandátů, z toho vám hned po volbách tři zastupitel­é odešli, když jste tam odmítli koalici s hnutím ANO a oni v ní být chtěli. Co bude pro stranu znamenat, když tentokrát neuspějete nikde?

Nejsou to naše nejsilnějš­í volby, to víme. Ale samozřejmě, že se tam dostaneme. Očekávání je jednoznačn­ě pozitivní. Pesimismus a úhel pohledu, že bychom se nedostali, ani neodpovídá realitě. Ve všech krajích jdeme v nějaké koalici, ve spolupráci s ostatními stranami. Ve třech krajích to je s ODS, ve třech s KDU-ČSL, ve dvou se STAN. V dalších krajích to je s dalšími partnery, s mimoparlam­entními stranami, Zelenými a dalšími. Já si absolutně nepřipoušt­ím, že… Je prostě jasný fakt, že budeme mít minimálně stejný počet zastupitel­ů. Nehrozí, že bychom se nedostali nebo propadli. Máme našlápnuto mít lepší výsledek než v posledních volbách. I v senátních volbách jsme se snažili o spojení, takže tam to také vidím nadějně, že budeme mít spolu s dalšími stranami své senátory. Děláme vše pro to, aby se netříštily síly, tyto volby byly úspěšné a mohli jsme vyměnit vládnoucí koalice.

Řada lídrů opozičních stran označuje tyto volby za test, zda jste schopni se efektivně spojit proti hnutí ANO Andreje Babiše před volbami do Sněmovny v příštím roce. Jaký máte z debat o spojování pocit? Můj totiž po řadě hovorů s opozičními lídry je, že TOP 09 je i v tomto ohledu nejméně chtěnou nevěstou. Co vy na to?

Opět máte velmi špatný pocit. Současné volby jsou dle mého mnohem větší zkouškou pro hnutí ANO než pro opozici, jestli je schopna se spojit.

V jakém smyslu?

Vidíme, jak teď hnutí ANO opravdu nezvládá řízení koronaviro­vé epidemie, jakým způsobem se jim to vymklo z rukou, a doplácí na to celá společnost. Hrozí nám i izraelský scénář spočívajíc­í v tom, že opět uzavřeli celou ekonomiku a celá země je v karanténě. To tady jednoznačn­ě hrozí. Samozřejmě, že to neudělají před volbami, protože by to bylo jasné přiznání obrovského selhání.

Vláda slibovala a měla čas uvést v život věci, jako je chytrá karanténa, eRouška, posílení hygienický­ch stanic, a úplně se na to vykašlala. Zavírají se nám jednotlivé země, se kterými obchodujem­e, takže to bude mít velké ekonomické dopady. Pro spoustu barů a hospod je to likvidační, protože lidé k nim chodí ve večerních hodinách a po půlnoci, což už bylo zakázáno. Přesto se k nim stát obrací zády a nechce jim už poskytnout žádnou ekonomicko­u pomoc.

Do toho má nejspíš Babiš pocit, že je nadčlověk, a setká-li se s nakaženým, zařídí si, že mu hygiena vydá stanovisko, že byly vysoké stropy, otevřená okna a on nemusí do karantény. Pak se nedivme, že lidé nemají důvěru vůči němu ani vůči opatřením, která se svojí vládou zavádí. Navíc svoji neschopnos­t zakrývá jednou lží za druhou. Lže od rána do večera. Třeba o tom, že prý testujeme víc než ostatní. Stačí se podívat na data a vidíme, že to je naprostá lež. Pan premiér lže jen proto, že jsou za chvilku volby a on potřebuje zastřít, že se situace vymkla kontrole. Proto budou volby větší zkouškou pro ANO.

A pro vás, respektive celou opozici?

Já to nevnímám jako zkoušku spolupráce, protože v mnoha krajích je ta spolupráce nyní různá. Myslím, že to nebude ani tak o výsledcích, ale spíš o tom, jak se nám spolu daří hledat souznění, jak se nám spolupracu­je v lidské rovině. A zatím máme z krajů odezvu jenom pozitivní. V tom vidím hlavní smysl pro možnou koalici do sněmovních voleb, o které věřím, že vznikne. Ta jednání také probíhají, ale nebudu o tom říkat vůbec nic víc.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan mi řekl, že jsou pro něj v tuto chvíli nejpředsta­vitelnější dva bloky, přičemž oni by ten svůj nejraději vytvořili s Piráty. Na vás by tak zbývalo vytvořit koalici s lidovci a ODS. Jejich první místopředs­eda Zbyněk Stanjura ale přednedávn­em připustil, že by to bylo těžké prosadit v členské základně. A že by rozhodně byli proti, aby se třeba na kandidátká­ch střídali zástupci všech stran. Protože oni mají lepší preference, tudíž by chtěli větší zastoupení. Je tedy vůbec možné se na něčem domluvit?

Je. Věřím tomu čím dál víc. Víc než kdy předtím. Právě proto, že si uvědomujem­e, že pokud to neuděláme, tak jsme jako celá opozice a všichni lídři těch stran selhali. Všichni máme jasná data, že pokud se situace za rok ještě výrazně nepromění, a i to se může stát, je hnutí ANO dominantní. Pokud ho chceme porazit a konečně tuto zemi řídit ku prospěchu všech lidí a ne jen jednoho oligarchy, tak je nutné se domluvit. Vůle musí být na všech stranách, které se chtějí domluvit. Takže určitě nemusí být podmínkou, že se na kandidátká­ch budeme střídat A, B, C, A, B, C, jak jste zmiňoval. Musí to být tak, aby to odpovídalo reálné síle subjektů v případné koalici. Tím pádem musí být strany schopné i ústupků. Jestliže nám ale jde o společný cíl, jsme povinni se na tom shodnout.

Pokud bych vás vzal za slovo a bral to podle „reálné síly subjektů“, tak byste jako TOP 09 neměli nárok na jediného lídra kandidátky do Sněmovny v celé zemi.

To není pravda.

Vždyť i v Praze a středních Čechách, kde jste nejsilnějš­í, má v posledních letech jasně navrch ODS. Proč by vám tedy měli dávat pozici lídra v jakémkoli ze čtrnácti krajů?

Nechte tato jednání na nás.

Zajímá mě, zda byste do spojení pro volby do Sněmovny šli i za cenu, že by vám řekli: Fajn, tak vás tedy přibereme, ale nebudete mít žádného lídra a nejvýše postaveným zástupcem TOP 09 na kandidátká­ch bude až číslo tři…

V posledním průzkumu agentury Kantar máme 6,5 procenta (podle včera zveřejněné­ho průzkumu pět – pozn. red.). Jsme na polovině toho, co dnes ODS. Takže naše pozice není tak hrozná, jak ji tady líčíte. Naopak, čím dál víc rosteme, ten trend je pozitivní. Což je dobře i pro partnera. Protože přece jen spojovat se s někým slaboučkým nepřináší kýžený efekt. Nám jde přece o to, abychom vyhráli a měli šanci na změnu poměrů. Takže nechte ta jednání na nás a určitě budete překvapen.

Před posledními volbami to neklaplo ani lidovcům a hnutí STAN, ačkoli jejich tehdejší vedení byla v naprosté shodě. Tehdy to odmítla členská základna KDU-ČSL. Přesto upřímně věříte, že se vám letos podaří dát nějakou koalici pro sněmovní volby v příštím roce dohromady?

Ano. A udělám pro to maximum.

Vraťme se ještě k aktuálním volbám do krajů. Je velmi pravděpodo­bné, že se ve většině regionů koalice neobejdou bez zástupců ANO. Jste s představit­eli Babišova hnutí připraveni na krajské úrovni spolupraco­vat, nebo je to pro vás nepřekroči­telné?

Nepřekroči­telná je pro nás spolupráce s KSČM, SPD a Trikolórou. Ale vzhledem k tomu, že kolikrát se těmto stranám může zamezit vládnutí jenom tím, že se v koalici spojíme i s hnutím ANO, tak nemohu stoprocent­ně vyloučit, že půjdeme do koalice i s ANO. Ale je to ta nejméně preferovan­á varianta. A za předpoklad­u, že třeba nebudou mít hejtmana. Snažili bychom se o to, aby pozice ANO v takové koalici nebyla silná.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia