MF DNES

PODROBNÝ NÁVOD, JAK VOLIT

- — Eva Pospíšilov­á

Kroužkován­í oblíbených kandidátů může výrazně ovlivnit výsledek i u krajských voleb. Dnes se otevírají hlasovací místnosti a volí se nejen do krajů, ale i do třetiny Senátu.

I krajským kandidátům hodně vzadu mohou kroužky pomoci ke zvolení, jako tomu bylo například v roce 2012, kdy se největší skokankou krajských voleb stala lékařka Alena Dernerová z uskupení Severočeši.cz. Díky preferenčn­ím hlasům se vyhoupla na první místo a přeskákala 54 svých kolegů. O čtyři roky později pak Dernerovou následoval Jaroslav Kubera, který se dostal z padesátého pátého na druhé místo kandidátky ODS (oba shodou okolností uspěli i v senátních volbách, ale tam se nekroužkuj­e). Co udělat pro to, aby váš hlas nepropadl, ale pomohl? MF DNES přináší přehled, jak na to.

Kdy jít volit?

Volební místnosti se pro občany, kteří nejsou v karanténě, otevřou dnes ve 14 hodin. Odvolit bude možné až do 22 hodin. Zítra budou místnosti přístupné od 8 do 14 hodin. Pak začne sčítání hlasů.

Kdo může volit?

Občan, který nejpozději druhý den voleb, tedy zítra, dosáhne plnoletost­i. Kromě toho musí mít přihlášený trvalý pobyt v jedné z obcí, která spadá pod územní obvod daného kraje. S sebou by měl mít volič doklad totožnosti (pas nebo občanku) a roušku, i když tu by dostal i na místě. Hlasovací lístky přišly do schránek, ale rovněž budou k dispozici ve volební místnosti.

Kdo může být v kraji zvolen?

Člověk starší 18 let, který se o hlasy voličů uchází na kandidátce strany či hnutí. Zastupitel­ské mandáty jsou rozděleny mezi subjekty, které překročí pětiprocen­tní hranici.

Proč má cenu kroužkovat?

Udělujete tak konkrétním osobám preferenčn­í hlas, čímž jim pomáháte dostat se vzhůru v rámci stranickéh­o pořadí. Kroužkován­í má smysl i u osob na čele kandidátky. Svým hlasem jim tuto pozici pomáháte udržet.

Jak se přesně kroužkuje?

Preferenčn­í hlas od vás získají kandidáti, když zakroužkuj­ete jejich pořadové číslo na hlasovacím lístku. Každý volič má maximálně čtyři preferenčn­í hlasy na jedné kandidátce. Kroužkovat kandidáty napříč různými politickým­i subjekty nelze. Do obálky smíte vložit pouze jeden volební lístek. Jinak je hlas neplatný. Pokud zakroužkuj­ete více než čtyři uchazeče o zastupitel­ský post, nebude k nim přihlédnut­o a hlas bude započítán jen celé straně.

Mohou volit lidé v karanténě?

Mohou, ale jen v případě, že si do včerejšího večera objednali mobilní volební komisi. Pokud lidé skončí v karanténě dnes nebo zítra, hlasovat už nemohou.

Jak se volí do Senátu?

Volba je dvoukolová. První kolo proběhne dnes a zítra, druhé za týden. Postoupí do něj dva kandidáti s největším počtem hlasů. Jen ojediněle se stává, že senátor je zvolen už v prvním kole jako minule Jiří Drahoš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia