MF DNES

Tečka za kauzou Nečasová

Soud včera zprostil obžaloby ženu expremiéra i lobbistu Rittiga v kauze vynášení informací.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Státní zástupce Rostislav Bajger po včerejším verdiktu Vrchního soudu v Praze neskrýval zklamání. „My se s tím velmi těžce můžeme smířit, podle nás to hodnocení důkazů vůbec neodpovídá skutkovým zjištěním,“uvedl Bajger. Senát soudce Viktora Macha právě pravomocně osvobodil Janu Nečasovou, kontroverz­ního podnikatel­e Ivo Rittiga a advokáta Davida Michala v případu kolem vyzrazení utajované informace kontrarozv­ědky BIS.

Vrchní soud potvrdil předchozí rozhodnutí Městského soudu v Praze, který jednání obžalovaný­ch označil za „nemravné, avšak ne trestné“. „Závěry soudu prvního stupně lze akceptovat a je na místě obžalované zprostit,“uvedl k verdiktu soudce Mach. Obšírněji však o případu nehovořil a přítomné odkázal na písemné vyhotovení rozsudku. Ten měl podle plánu padnout už před týdnem, nakonec si však soud s odkazem na komplikova­nost kauzy vyžádal víc času.

Hon na tajnou zprávu BIS

Případ zprávy BIS je jednou z hlavních větví takzvané „kauzy Nagyová“(původní jméno Jany Nečasové). Podle vyšetřovat­elů se podnikatel Rittig obával, že po něm kvůli jeho aktivitám jde tehdejší protimafiá­nský útvar ÚOOZ Roberta Šlachty. A začal jednat.

„Musíš to z ní vytáhnout. Musíš říct, musíme to vědět, co se děje,“instruoval Rittig podle odposlechů svého spolupraco­vníka Davida Michala, aby od Nečasové (tehdy šéfky kabinetu premiéra) utajovanou listinu získal. „Ty vole, já jsem úplně z toho v pr ..... Já se bojím, aby to nebylo něco fatálního,“dodal Rittig na odposlechu, který byl stěžejním důkazem obžaloby. Zpráva BIS se údajně týkala Rittigova vlivu na ministerst­vu zemědělstv­í. Na ministerst­vu měl konexe čtvrtý obžalovaný, Tomáš Jindra, který byl poradcem tehdejšího ministra Petra Bendla. Jindra, který se na odposlešíc­h rovněž baví s Rittigem a Michalem, se však verdiktu soudu nedožil. Jeho stíhání bylo zastaveno.

Povolené odposlechy

Včerejší rozhodnutí však může aspoň ovlivnit jiné korupční kauzy.

Zmíněné odposlechy, které pořídili detektivov­é v hotelu Ventana, totiž slouží jako důkazy i v jiných případech – mimo jiné v kauze dopravního podniku. Vrchní soud jejich použití povolil. A to je významný moment. Městský soud v Praze je totiž dříve jako důkazy nepřipusti­l s tím, že byly pořízeny pro vyšetřován­í jiné kauzy. „Je to rozhodnutí zdejšího jednoho senátu. Nejsem vědma. Nevím, jak budou rozhodovat další senáty,“reagoval Bajger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia