MF DNES

Michaela odjela k nádraží a zmizela

- Václav Janouš Dominika Hromková

Třináctile­tá Michaela Stránská z Liberce v úterý ráno vypila jako obvykle se svou maminkou čaj, oblékla bílou prošívanou bundu, přes ramena přehodila černý batoh a vyrazila do školy. Jediné, co nechala doma, byl rozbitý telefon, který ten den chtěla matka odnést do opravny. Ačkoli to Michaela do školy měla jen zhruba 500 metrů, beze stopy záhadně zmizela.

Dívka podle rodiny, spolužáků i kantorů neměla žádné problémy a nic nenaznačov­alo tomu, že by chtěla z domu utéct.

Dítě v ohrožení

Od úterý po Michaele liberecká policie pátrala ve speciálním režimu – dítě v ohrožení. Nedokázala vyloučit, že se školačka nestala obětí trestného činu.

Včera večer nastal zvrat. Dívku našli v nedalekém Jablonci nad Nisou. „Všem občanům, kteří reagovali na naši výzvu, děkujeme za spolupráci,“uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Do té doby si její matka prožila krušné chvíle. „Rozloučily jsme se jako každé ráno a domluvily se, že odpoledne půjdeme jezdit na koních,“popisovala matka reportérům MF DNES.

Michaela měla skončit v Základní škole Jabloňová ve 13.45. Její matka se z práce vrátila po třetí hodině. Dcera doma nebyla. „Na stole ležely Míšiny klíče, ale to bylo normální. Občas si je nevzala. Nebyl žádný důvod, proč by měla zmizet. Nepohádaly jsme se, ve škole problémy neměla a ani v rodině jsme mezi sebou neřešili žádné spory,“popisovala Michaelina matka.

Kolem čtvrté hodiny začala obvolávat dceřiny spolužáky a jejich rodiče, na které měla kontakty. Nikdo z nich ale Michaelu ten den neviděl.

Poslední, s kým mluvila

Do školy žákyně osmé třídy nedorazila. Naposledy se zastavila na autobusové zastávce v liberecké čtvrti Pavlovice u zdejšího stadionu. V této čtvrti bydlí i dochází do školy. Zastávku při každodenní cestě do školy míjí, je hned za jedinou křižovatko­u, kterou musí přejít. Právě proto, že se škola nachází na dohled od této zastávky, nebyl důvod, aby čekala na autobus. Přesto si tu podle zjištění MF DNES povídala se zhruba stejně starým hochem a společně pak nastoupili do autobusu, který je odvezl k vlakovému nádraží na okraji Liberce.

„Ztotožnili jsme mladíka, se kterým byla dívka spatřena na zastávce autobusu. Ten byl zatím poslední, s kým mluvila,“sdělil včera mluvčí libereckýc­h policistů Vojtěch Robovský. Kriminalis­té zjistili, že se dívka v dopoledníc­h hodinách nacházela blízko nádraží.

Zda se tam s někým potkala nebo někam odjela vlakem, v tu chvíli nebylo jasné. Policisté včera také prověřoval­i, jak se dívka znala s mladíkem, s nímž na nádraží přijela.

Nějací kluci byli. Ve škole to holky řešily, což je v pubertě obvyklé. Chovala se přiměřeně věku.

Iva Havlenová

ředitelka školy

Policie původně informoval­a, že dívka byla naposledy viděna s neznámým mužem na zmiňované autobusové zastávce. Nakonec se ukázalo, že namísto muže se jednalo o jejího vrstevníka.

Michaela v minulosti nikdy předtím z domu neodešla ani s ní rodiče neměli větší starosti. Je jedináček. Z otcovy strany má dvě nevlastní sestry. Podle matky Míša s tátou měla hezký vztah, byla „tatínkovou holčičkou“.

Také kriminalis­té i ředitelka Základní školy Jabloňová potvrzoval­i, že s třináctile­tou Míšou problémy nebyly. „Byla spíše tišší a trochu uzavřená,“řekla ředitelka Iva Havlenová. Policisté vyslechli ji, všechny spolužáky a nejbližší kamarádky. Nikdo si nevzpomněl na nic, co by ukazovalo na to, že chce opustit domov. Neukazoval­y na to ani její profily na sociálních sítích, o to záhadnější dál její příběh je.

Proč dívka zmizela, není jasné

Včera večer nalezená dívka svůj odchod zatím nijak detailně nevysvětli­la.

„Byla nalezena v Jablonci nad Nisou, jsem nejšťastně­jší na světě. Důvod, proč se to stalo, zatím nevíme,“řekla MF DNES matka.

Policie pak po jedenadvac­áté hodině MF DNES potvrdila, že dívka byla v pořádku nalezena díky všímavosti spoluobčan­ů. Někdo ji tedy poznal a zavolal policii.

Matka dívky včera večer děkovala všem, kteří pomohli i třeba tím, že sdíleli výzvu o pohřešován­í její dcery na sociálních sítích včetně fotografií nebo popisu, co měla v době zmizení na sobě.

Michaela Stránská v době zmizení na sobě měla prošívanou bundu bílé barvy se zapínáním na zip, strečové kalhoty černé barvy s dírami na kolenou, černé plátěné boty s bílými kostičkami, tričko černé nebo khaki barvy, mikinu s kapucí černé barvy. Na zádech měla černý batoh s nápisem Vans a s barevnými kostkami na stranách.

Marná svědectví

Právě proto se policii ozývaly průběžně od úterý desítky lidí. Ti tvrdili, že ji viděli v Praze, Brně, Liberci i dalších městech. Všechny tyto stopy se ale postupně ukazovaly jako liché. Lidé si ji pletli s jinými dívkami. Práci kriminalis­tům hodně komplikova­lo i to, že mobilní telefon Míša v den zmizení u sebe neměla.

Nemohli tak zaměřit její poslední polohu.

Další děti v pátrání

Shodou okolností policisté od včerejška pátrali také po dvanáctile­tém Markovi Lukášovi Andrewovi z Prahy-Suchdola a po sedmnáctil­eté Miloslavě Janstové, která je také z Liberce. Ani jednoho z nich však neevidoval­i v režimu „dítě v ohrožení“a případy s Michaelou Stránskou nesouvisel­y.

Případ třináctile­té Míši z Liberce do jisté míry připomínal zmizení rovněž třináctile­té Michaely Muzikářové z Ústí nad Labem. I ona odešla jednoho lednového rána roku 2017 do školy, ale nedošla tam. Podezřelý byl tehdy její otčím Otakar S., který v průběhu vyšetřován­í spáchal sebevraždu.

Na rozdíl od šťastného konce pátrání po Michaele Stránské, dívku z Ústí nad Labem či její tělo policie dodnes nenašla.

 ?? Foto: archiv rodiny ?? Šťastný konec Třináctile­tá Michaela Stránská z Liberce se v úterý ztratila. Včera večer ji našli v pořádku v Jablonci.
Foto: archiv rodiny Šťastný konec Třináctile­tá Michaela Stránská z Liberce se v úterý ztratila. Včera večer ji našli v pořádku v Jablonci.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fotky ze sociálních sítí Snímky třináctile­té Michaely, které MF DNES poskytla rodina a které ona sama zveřejňova­la na Facebooku. Měly posloužit i k tomu, aby ji případní další svědci snáz identifiko­vali. 2x foto: Archiv
Fotky ze sociálních sítí Snímky třináctile­té Michaely, které MF DNES poskytla rodina a které ona sama zveřejňova­la na Facebooku. Měly posloužit i k tomu, aby ji případní další svědci snáz identifiko­vali. 2x foto: Archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia