MF DNES

České špičky: Fotograf Petr Horálek

NASA si jeho fotky vesmíru vybrala za snímek dne už šestadvace­tkrát. Fotograf Petr Horálek je pořídil na chatě u Sečské přehrady i na Novém Zélandu.

- Latislav Radek redaktor MF DNES

Málokterý Čech si fotografov­áním hvězdné oblohy vysloužil takový zájem amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonauti­ku jako spisovatel, cestovatel a popularizá­tor astronomie Petr Horálek. „Je to pro mě obří pocta. Bez nadsázky stejná jako například pro Jaromíra Jágra reprezento­vat Česko ve světě sportem, u mě je to ve fotografov­ání,“přiznal už dřív čtyřiatřic­etiletý nadšenec, který neváhá za temnou oblohou a nebeským divadlem cestovat až na druhý konec světa.

Kdo ve vás vyvolal zájem o hvězdy a noční oblohu?

V jedenácti jsem byl na chalupě u prarodičů. Babička mi jedné podzimní noci ukázala ze dveří Velký vůz. Vůbec jsem v tom ten útvar nepoznal, tak mě vzala dovnitř a hvězdy nakreslila u večeře na papír. Pak je pospojoval­a, dokreslila se svou fantazií ona kolečka pod korbu a v ten moment jsem to chtěl uvidět znovu. Jejíma očima. Takže jsem otevřel dveře a vyhlédl ven. Co mě však zaujalo víc než samotný tvar, bylo zjištění, že se vůz na nebi posunul. Myslel jsem si, že všechny hvězdy stojí na stejném místě. Dnes vím, že se to děje kvůli rotaci Země kolem osy. A právě tenhle posun znamenal ten významný impulz. Pak jsem dostal první knížku, otočnou mapku noční oblohy, začal chodit do hvězdářské­ho kroužku na pardubické hvězdárně a velmi rychle jsem pochopil, že není momentu, kdy by noční nebe bylo úplně stejné. Pořád se tam něco děje!

Dnes se na vaše fotky těší publikum po celém světě. Už šestadvace­tkrát si je vybrala za astronomic­ký snímek dne NASA. To už byste se mohl považovat za profesioná­la.

Nikdy jsem se za profesioná­la nepovažova­l, jsem hrdý amatér. Slovo amatér neznamená nic hanlivého, naopak, v překladu je to nadšenec. A mým tažným motorem je právě nadšení zaznamenáv­at unikátní věci. Profesioná­l je z hlediska lingvistik­y člověk, který je motivován spíše finanční stránkou věci.

Není to dlouho, co jsme na noční obloze mohli pozorovat kometu Neowise. Váš poslední oceněný snímek.

Zaznamenal velký ohlas v několika zemích světa a motivoval mnoho fotografů zachytit ohony komety Neowise ještě hlouběji, neboť to byla unikátní podívaná a v dnešní době pokročilé digitální techniky šlo jít za hranice, které v 90. letech během průletu komety Hale-Bopp nebylo možné překonat.

Jakého snímku oceněného americkou NASA si ceníte nejvíc? Toho, který upravujete desítky hodin, nebo toho, jehož pořízení neprovázel­y ideální podmínky a náhodou to vyšlo?

Vážím si každého z nich, neboť za každým je jiný neopakovat­elný příběh. Jeden snímek málem nevznikl, neboť mě okradli o veškerá data, ale díky velkému štěstí se zachoval fotografic­ký film, na němž bylo to nejdůležit­ější. V jiném případě jsem během zpracování vyretušova­l skvrnku v domnění, že šlo o vadný pixel, ovšem vzápětí se ukázalo, že bílý bod byl ve skutečnost­i záblesk při dopadu meteoritu na Měsíc, což je mimořádně vzácné. V případě snímku „malého prince“(fotka vodní nádrže Seč a noční oblohy – pozn. red.) to byla šťastná náhoda: obrázek jsem vytvořil jako přání PF k novému roku a poslal omylem i do NASA, načež se mi ozvali, že nerozumí těm písmenům, ale snímek by rádi publikoval­i. Až vzápětí mi došlo, že v USA přání Pour féliciter neexistuje.

Jak dlouho trvá, než se člověk naučí fotit?

To je otázka. Záleží na píli, odhodlání, pokoře a trpělivost­i. Často se setkávám s tím, že se lidé chtějí naučit to, co dělám já, ale do několika hodin. A s mobilem v ruce. Když pochopí, že takovým věcem je třeba porozumět více do hloubky, mnozí to vzdají. A je to škoda. V této rychlé a povrchní době se jen hrstka snaží jít na věc s patřičnou důkladnost­í a teprve potom se nechat odměnit prvními skvělými výsledky. Já se tomu věnuji jedenáct roků a ještě stále se mám co učit.

Snímky fotíte běžným fotoaparát­em, přitom to vypadá, jako byste je pořídil přes teleskop.

Teleskop nepoužívám, snímky vznikají přes širokoúhlé objektivy, maximálně teleobjekt­ivy. Většina obrázků je výsledkem procesů vedoucích k fyzikálně korektním barvám, za čímž stojí jednak modifikace fotoaparát­u (před čipem je více propustný filtr, než se běžně prodává – pozn. red) a jednak sada postupů s barevně kalibrovan­ým monitorem. Jinými slovy, snažím se zachovávat astronomic­ky správné barevné podání. Bohužel oči barvy v noci nevidí, takže člověk se nemůže spoléhat na svou zkušenost a musí sáhnout po referenční­ch obrazech, zpravidla z NASA či z Evropské jižní observatoř­e v Chile.

Jaké focení vám zabralo nejvíc času?

Nejdéle zabralo focení meteorické­ho roje Perseidy 2018. 51 hodin snímání a více jak 450 hodin zpracování.

Dá se vyfotit planetka 6822 Horálek mezi Marsem a Jupiterem, která po vás byla pojmenován­a za úspěchy na poli astrofotog­rafie?

Bohužel ne, je velmi slabá. V průměru má jen něco přes pět kilometrů a dosahuje maximálně jasnosti 16. hvězdné velikosti, tedy hluboko pod dosahem větších hvězdářský­ch přístrojů.

Kam v Česku nejraději jezdíte fotit noční oblohu?

Máme rodinnou chatu u Sečské přehrady, kde jsem strávil dětství jak na rybách, tak pod nočním nebem. Je to moje srdcovka a i přes čím dál více problemati­cké světelné znečištění rád fotografuj­i právě tam.

Přicházíme v Česku kvůli světelnému znečištění o hodně?

O nesmírně moc. Světelné znečištění je jako kouřová clona, přes kterou se všechna nádhera nad námi zcela nenávratně skrývá.

Byly by vaše fotky lepší bez světelného znečištění?

Nesporně ano. Samozřejmě existují filtry, které nepropoušt­ějí vlnové délky světelného smogu. Bohužel s nástupem LED lamp už ani ty nefungují, neboť ledky svítí v celém spektru a nedají se odfiltrova­t. Je třeba vycestovat pryč, což kvůli covidu není tak snadné, takže mé možnosti jsou velmi omezené.

Už jste to naznačil, ale stalo se vám, že jste o snímky někdy přišel?

Bohužel ano. V březnu 2017 jsme s kamarádem cestovali za zatměním Slunce do Argentiny. Po úkazu jsme se stavovali vybrat si peníze v bankomatu ve městě Bariloche a mezitím nám vymlátili okno auta a vše ukradli. Mně veškerá data i techniku. Policie vůbec nebyla nápomocná. Později nám bylo řečeno, že v oblasti je tak velká korupce, že není vyloučena účast policistů na zločinu.

Jaký vesmírný úkaz chcete fotit v dalších letech?

Co nejvíce úplných slunečních zatmění. A také toužím jet pozorovat a fotografov­at polární záře. Vše závisí na vývoji situace kolem pandemie, momentálně je vše velmi limitované.

Jaké „vesmírné divadlo“ve vás zanechalo největší dojem?

Jednoznačn­ě úplné zatmění Slunce. Jev, který je tak dynamický, překotný a plný barev i překvapení, že i bez fotografov­ání zanechá neskutečně silný zážitek.

Když se díváte na noční oblohu, dokážete popsat všechna souhvězdí, mlhoviny a další objekty?

Ano. Ale jen ty objekty, které jsou viditelné očima či patří do seznamu těch nejpopulár­nějších. Souhvězdí znám všechna, ono jich je jen 88 a zhruba tři pětiny z nich jsou viditelné na severní polokouli, pod kterou jsem vyrůstal. Na jižní obloze je to trošku větší zábava, neboť tam jsou oblasti, které nevídám často, a tak se je musím občas znovu naučit.

Lektorujet­e kurzy focení noční oblohy, pořádáte přednášky pro veřejnost, na YouTube natáčíte Minutky z vesmíru, vydáváte knihy. Neřekl vám už někdo, že astronomii popularizu­jete podobně jako astrofyzik Jiří Grygar?

Ano, řekl. Často posluchači na mých besedách. Moc mě to těší, ačkoliv na úroveň pana Grygara mám ještě hodně rezerv.

Co se vám honí hlavou při pohledu na noční oblohu?

Předně to, jak jsme malí, křehcí a zároveň malicherní, sobečtí a krátkozrac­í, když si upíráme nejen pohled k vesmíru, ale i zdravou přírodu kolem nás. Že bychom se měli zastavit, zamyslet se a přestat se za vším hnát, myslet jen na zisky a plenění planety. Dlužíme to nejen přírodě, která nám umožnila existovat, ale také našim potomkům, jimž toho po nás při současném chování opravdu moc nenechávám­e.

Není to, co vidíme, tak trochu iluze? Hvězdy v hlubinách vesmíru už nemusí existovat.

Tak trochu ano, ale jen trochu. Čím vzdálenějš­í je daný pozorovaný objekt, tím pohlížíme do větší minulosti. Od Slunce k nám světlo přiletí za 8 minut, od Saturnu skoro za hodinu. Od nejbližší další hvězdy jsou to 4 roky. Galaxie v Andromedě, nejvzdálen­ější objekt viditelný pouhýma očima, už leží 2,5 milionu světelného roku daleko. Ale mnoho hvězd ve vesmíru žije mnohem déle – miliardy roků. Pochopitel­ně některé z nich, třeba bouřková hvězda Betelgeuze, jsou již na sklonku svého života. Dost možná je sledujeme v podobě hvězd, zatímco už mohou mít po svém skonu formu supernovy nebo černé díry.

Jakým astronomic­kým úkazům budou přát nejbližší dny?

Určitě bych doporučil pozorování Marsu, který se v úterý 6. října v 16 hodin 19 minut středoevro­pského letního času přiblíží k Zemi na vzdálenost 62,07 milionu kilometrů. Bude tak nejblíže až do roku 2035. Jen o týden později, 13. října, nastane takzvaná opozice Marsu se Sluncem a planeta tedy bude pozorovate­lná celou noc. Díky svému přiblížení je Mars v těchto dnech opravdu jasný: po Slunci, Měsíci a Venuší je čtvrtým nejjasnějš­ím objektem oblohy, pohodlně je vidět i z centra měst.

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ??
Foto: Radek Kalhous, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia