MF DNES

Registraci hostů Babiš Prymulovi zatrhl

- — Ondřej Krutilek S přispěním Josefa Kopeckého

PRAHA Ministerst­vo zdravotnic­tví zvažuje novinku, která by měla usnadnit hygienikům trasování nemocných s koronavire­m. Hosté by v restaurací­ch nově museli zaregistro­vat své osobní údaje. Problém je, že nový ministr Roman Prymula s nápadem nepochodil u premiéra.

„Lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování,“řekl Prymula, když odpovídal na dotaz poslance Pirátů Ondřeje Profanta k Chytré karanténě.

Jenže večer Prymulův čerstvý nápad odmítl předseda vlády Andrej Babiš. „Je to nesmysl, bylo to vytržené z kontextu,“tvrdil Babiš na televizní debatě lídrů stran. Není však úplně jasné, jak to Babiš myslel, protože Prymula svůj návrh formuloval poměrně jasně a zřetelně, a to dokonce na plénu Sněmovny.

Německý systém

Podobný systém funguje už několik měsíců například v německém Bavorsku.

Při vstupu do restaurace hned po pozdravu obsluha předává hostům speciální formulář, ve kterém musí zákazník vyplnit základní kontaktní informace včetně telefonníh­o čísla a také data a času návštěvy. Až potom je ochoten číšník přijmout od zákazníka objednávku. Pokud by se v restauraci objevil někdo nakažený, hospoda poskytne kontakt hygieně a ta se zákazníkov­i ozve. Obvykle stačí, aby své údaje předal hospodě jeden člověk ze skupiny. Alternativ­ou, na kterou některé restaurace přistoupil­y, je mobilní aplikace. Princip zůstává stejný. Nestačí čestné slovo, že host údaje vyplnil. Před objednávko­u servis kontroluje, zda aplikace přijetí údajů potvrdila.

Německo není jediné, kdo podobný systém zavedlo. Zapsání kontaktu vyžadovaly také bary na chorvatské­m ostrově Pag, který se v polovině prázdnin stal významným ohniskem nakažených, a to hlavně kvůli oblíbené pláži Zrće plné klubů.

„V klubu měřili každému před vstupem teplotu, chtěli po nás osobní údaje, jako je jméno, telefonní číslo a země, odkud jsme přijeli,“popsala v srpnu jedna z návštěvnic, Angelina Kostyshyn.

Když vláda ve středu schválila na třicet dnů vyhlášení nouzového stavu od pondělí 5. října, ministr Prymula také oznámil, že v restaurací­ch, jež smějí být otevřené jen do 22 hodin, bude moci být u jednoho stolu maximálně šest lidí.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? další návrh Ministr zdravotnic­tví o možné registraci v hospodách mluvil ve Sněmovně po dotazu pirátského poslance.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA další návrh Ministr zdravotnic­tví o možné registraci v hospodách mluvil ve Sněmovně po dotazu pirátského poslance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia