MF DNES

Turci platí líp: ostří hoši z Idlíbu v Karabachu

Horká oblast je novým rejdištěm radikálů, kteří mají nepříjemno­u vlastnost: vymykají se kontrole světských zřizovatel­ů.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Ne, ti bojovníci tam rozhodně nejsou, aspoň Ázerbájdžá­n to popírá s tím, že jde o fake news. Drobný problém je, že z bojovníků, kteří tam vůbec nejsou, už zřejmě několik padlo.

Ještě nedávno to byli válečníci v syrském Idlíbu, teď jsou v Náhorním Karabachu, daleko od „své“války, kde byli médii líčeni jako rebelové proti vládě Bašára Asada, přestože to byli obvykle džihádisté.

Teď se ocitli pod Kavkazem. V tureckých službách, a tudíž na ázerbájdžá­nské straně, proti Arménii.

Podle dostupných zpráv jsou oficiálně zaměstnanc­i soukromé turecké bezpečnost­ní agentury a jejich úkolem je střežit hranici, kontrolní stanoviště a ropná zařízení. Mnozí byli bojovníky Islámského státu, jiní v pobočce al-Káidy.

Jenže Turci platí líp. Vydělat si mohou v přepočtu od dvaceti do třiceti tisíc korun měsíčně. Doma v Idlíbu měli čtvrtinu až třetinu. Syrští aktivisté v Británii tvrdí, že někteří dostávají až pětačtyřic­et tisíc korun.

Zajištěna bude i jejich rodina, kterou nechávají za sebou. Turečtí zaměstnava­telé jí budou zodpovědně posílat každý měsíc zálohu ve výši asi deset tisíc korun. A pokud by bojovník daleko od Sýrie padl, dostanou pozůstalí odškodné ve výši několika tisíc dolarů. Takhle to aspoň řekli britskému listu The Guardian muži, kteří už si s novým zaměstnava­telem plácli a čekají na přesun pod Kavkaz. Zprávy, že Turci nabírají málo placené bojovníky z Idlíbu a posílají je do Ázerbájdžá­nu, potvrdili idlíbští povstalci také agentuře Reuters. Tvrdí to i Rusové, kteří jistě dobře vědí, co se pod Kavkazem děje.

K podepsání smlouvy dovedla syrské žoldáky často bída, která nyní panuje v Idlíbu, poslední velké enklávě držené syrskými protivládn­ími silami. Mezi žoldáky tak jsou jak „profesioná­lní“radikálové vyhledávaj­ící nový boj, tak skupina lidí, jimž jde o výdělky.

Drsní hoši z Idlíbu

Kusé informace uvádějí, že verbování žoldáků je v Idlíbu velký byznys. Najatí bojovníci zaplatí za kontrakt zprostředk­ovatelům a velitelům svých milicí částku ve výši asi pět tisíc korun.

„Hlídání“hranic zřejmě není tak nevinné. Z Idlíbu prosákly zprávy, že v těchto dnech několik velitelů informoval­o rodiny svých bojovníků, že jejich příbuzní právě zahynuli jako žoldáci v Karabachu.

Přestože Ázerbájdžá­n má početnou a dobře vybavenou armádu, přítomnost Turky placených a najatých Syřanů je pro něj jistě zajímavá. Ti muži mají za sebou řadu let bojových zkušeností a jejich nasazení přináší zásadní politický bonus: případné ztráty nerozbouří veřejné mínění v Ázerbájdžá­nu.

Rusko včera dokonce oznámilo, že v Karabachu jsou také Libyjci. Není však jasné, zda tím jsou myšleni přímo členové libyjských milicí, nebo kontingent čtyř až šesti tisíc Syřanů (někde se mluví až o deseti tisících), které tam v zimě dopravili Turci stejně jako nyní do Karabachu. Příchod Syřanů zachránil před pádem vládu v Tripolisu, která je sice oficiálně mezinárodn­ě uznaná, ale zůstává loutkou v rukou milicí.

V Idlíbu a Libyi velké boje v podstatě ustaly, takže radikálů je tam přebytek. Turecku, které část z nich podporuje, se hodí je přemístit dál, aby je zaměstnalo. To ale znamená, že letitý konflikt o Karabach mezi křesťansko­u Arménií a sice muslimským, ale sekulárním Ázerbájdžá­nem může dostat nový rozměr. Okolí horké hranice se stane novým rejdištěm radikálů, kteří mají tu nepříjemno­u vlastnost, že se rychle vymykají kontrole svých světských zřizovatel­ů.

Možná až 4 000 mužů

Využívání žoldáků je na Blízkém východě i jinde novou módou již dvě desítky let. V Africe si v 90. letech najala vláda v Sierra Leone soukromou jihoafrick­ou armádu Executive Outcomes na potlačení povstalců, ale skutečný rozkvět nabídly až války v Iráku a Afghánistá­nu, kolem nichž vznikly rozsáhlé firmy nabízející armády amerických „kontraktor­ů“i s letadly a veškerým vybavením.

Vlády si podobné organizace mohou najímat, aby prosazoval­y bez rizika svůj vliv tam, kam nemohou poslat armádu jako bojovníky či instruktor­y. Ruská Vagnerova skupina tak působí ve Středoafri­cké republice či Mosambiku, Sýrii i Libyi. Američané najali „své“kontraktor­y, aby je nahradili na Blízkém východě tam, odkud se stáhnou. Saúdská Arábie najala tisíce Súdánců jako pěšáky do občanské války v Jemenu.

A teď jsou tedy radikální hoši z Idlíbu v Karabachu. Podle některých zpráv jich už jsou čtyři tisíce, což je na tamní poměry velká síla.

 ??  ?? Nejdříve bojovali proti Asadovi jak v řadách opozice, tak jako bojovníci Islámského státu či jiných džihádisti­ckých skupin. Pak někteří v žoldu Turecka válčili v Libyi. Teď v Náhorním Karabachu.
Nejdříve bojovali proti Asadovi jak v řadách opozice, tak jako bojovníci Islámského státu či jiných džihádisti­ckých skupin. Pak někteří v žoldu Turecka válčili v Libyi. Teď v Náhorním Karabachu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia