MF DNES

Babiš: Unie by měla Lukašenka zařadit na sankční seznam

-

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie včera odpoledne v Bruselu zahájili vrcholnou schůzku, na níž se pokoušejí sjednotit rozdílné pohledy svých států na vztahy s Tureckem a na další zahraničně­politická témata. Předseda Evropské rady Charles Michel krátce před začátkem summitu prohlásil, že evropský blok hodlá usilovat o stabilitu ve východním Středomoří a chce se postavit za své členy Řecko a Kypr. Ostrovní stát přitom blokuje přijetí sankcí vůči běloruském­u režimu a svůj souhlas podmiňuje podporou tvrdšího přístupu vůči Turecku, což je krok, se kterým řada unijních zemí váhá.

Nikósie požaduje potrestání lidí a společnost­í odpovědnýc­h za průzkumnou tureckou těžbu u kyperského pobřeží, což však odmítá řada unijních států včetně předsednic­kého Německa.

BRUSEL Sankce proti Lukašenkov­i

Lídři zejména pobaltskýc­h států před začátkem vrcholné schůzky vyzývali k tomu, aby summit schválil sankce proti běloruským představit­elům, na nichž se státy s výjimkou Kypru shodly již před měsícem. Pokud se však nepodaří státníkům zlomit kyperské veto příslibem tvrdšího postoje k Turecku, patrně se shodnou pouze na výzvě k ukončení násilností vůči běloruským demonstran­tům a k uspořádání nových voleb.

Evropská unie by měla na běloruský sankční seznam zařadit i autoritářs­kého vládce Alexandra Lukašenka. Před začátkem unijního summitu to řekl český premiér Andrej Babiš. Prezidenti a premiéři unijních zemí by podle něj neměli spojovat reakci na vývoj v Bělorusku s postihy vůči Turecku, což požaduje Kypr. Kyperský prezident, jehož země blokuje sankce vůči běloruským představit­elům, však dal najevo, že nehodlá ustoupit.

Unijní diplomacie připravila seznam čtyř desítek činitelů odpovědnýc­h za volební manipulace a násilné potlačován­í protestů v Bělorusku. Mezi lidmi, jimž chce evropské společenst­ví zmrazit majetek a zakázat vstup na své území, však Lukašenko zatím nefiguruje. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia