MF DNES

Návrh rozpočtu 2021: minus 320 miliard

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vláda se ještě loni s gustem na konci roku chlubila rozpočty, které díky příznivému vývoji ekonomiky končily výrazně lépe, než plánovala. Dvakrát se dokonce povedlo převrátit plánovaný deficit v přebytek. Letos a v příštím roce je všechno jinak.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) navrhuje rozhazovat stamiliard­y, protože to prý pomůže ekonomice v koronaviro­vé recesi. Ministerst­vo financí tento týden předložilo vládě návrh rozpočtu s deficitem 320 miliard korun, druhým nejvyšším v historii Česka. Možná to bude ještě mnohem víc.

V dubnu makroekono­mičtí analytici ministerst­va financí ve své pravidelné rozpočtové strategii počítali se stropem minus 273 miliard korun. Ještě před několika týdny ministryně Alena Schillerov­á v České televizi hovořila o deficitu pouhých 116 miliard.

Podle Národní rozpočtové rady, která dohlíží na dodržování rozpočtový­ch pravidel, si vláda navýšením plánovanýc­h výdajů ztěžuje situaci. „Neponecháv­á vůbec žádný prostor pro řešení nenadálých a neočekávan­ých událostí v roce 2021, což nelze považovat v současné nejisté době za racionální,“tvrdí člen rady Jan Pavel. Jinými slovy – vláda naplánoval­a tak vysoké výdaje, že nemá kam couvnout, kdyby se ekonomická situace v důsledku pandemie ještě zhoršila.

Obří cifra navíc nezahrnuje vládní slib na snížení daně z příjmů spojený se zrušením superhrubé mzdy. Ten má ze státního rozpočtu odsát dalších 60 miliard a zhruba poloviční částku z rozpočtů obcí a krajů.

„Návrh státního rozpočtu nemá obsahovat neschválen­é příjmy z důvodu nejistoty, zda a v jaké formě budou schváleny,“vysvětlil Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerst­va. Nicméně pokud by bylo snížení daní schváleno, je ministerst­vo připraveno zákon o státním rozpočtu pro rok 2021 novelizova­t a deficit prohloubit. Odpovídal by tedy 380 miliardám.

Podle ekonoma České spořitelny Michala Skořepy by to zhoršilo už nyní dlouhodobě neudržitel­né směřování českých veřejných financí. „Zdůvodňova­t to podporou spotřeby domácností nedává smysl: ta nijak zvlášť nekolabuje a v odvětvích, kde je slabší, je tomu spíše ze zdravotníc­h důvodů. To ale nižší daní z příjmů nejde vyvážit,“domnívá se.

Podle něj jsou plánované veřejné investice ve výši 190 miliard těžko k uvěření a vláda by udělala lépe, kdyby podpořila investice soukromé, například urychlením odpisů. Skořepa i rozpočtová rada si přitom všímají, že při přepočtu na velikost ekonomiky bude mít Česko dvakrát vyšší schodek než Německo. Proč se Česko snaží být o tolik horší, nedává smysl.

Národní rozpočtová rada proto varuje, že přehnaná výdajová rozvolněno­st si dříve nebo později vyžádá zásah. „Ten je zpravidla spojený s nárůstem daní a redukcí rozsahu poskytovan­ých veřejných služeb a negativně tak dopadá na životní úroveň obyvatel,“říká Eva Zamrazilov­á, předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady.

Podle ekonoma Komerční banky Františka Táborského Česko při takovém deficitu čeká minimálně zdražení úroků na dluhopisov­ých trzích, kde si Česko půjčuje. Investoři si naše dluhopisy stále rádi koupí, ale už s menší ochotou než letos.

Letos má hospodařen­í státu skončit půlmiliard­ovou sekyrou. Rýsuje se však možnost, že to bude méně. Po třech kvartálech jsme zatím na minus 253 miliardách. V závěru roku se ale dá čekat, že se ještě bude narychlo utrácet. Ekonomové proto letos předpoklád­ají finální deficit ve výši minus 350 miliard.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia