MF DNES

Americká občanská válka? Hloupost

-

Boj o křeslo amerického prezidenta se už blíží ke konci. Za měsíc si lidé vyberou nového či staronovéh­o vládce Bílého domu. Celý proces se však mění ve scénář špatného akčního hollywoods­kého filmu, ze kterého je nicméně možné vyčíst, co s sebou volby přinesou.

Velkým poraženým budou národnostn­í menšiny a hlavně Afroamerič­ané. Pokud zvítězí Donald Trump, tak ještě víc zvýší tlak na to, aby protestují­cí s hesly Black Lives Matter zmizeli z ulic. Vždyť proto ho stoupenci podporují, aby zavedl pořádek.

Afroamerič­ané však budou zklamáni, i pokud vyhraje demokratic­ký tandem Joe Biden a Kemala Harrisová. Přání jejich voličů totiž v tu chvíli budou extrémní – gigantická reforma policie, posílení programů na ochranu národnostn­ích menšin, reparace za otroctví... Jenže dostali by jen drobky. Ani první afroameric­ký prezident Barack Obama nedokázal a vlastně ani nechtěl radikálně měnit zaběhlý systém. Ideály jsou totiž vždy velké, ale výsledné kompromisy neuspokojí nikoho.

Výsledkem by byla velká ztráta iluzí části Afroamerič­anů se „zrádným establishm­entem“, kterou by přiživoval­o levicové křídlo demokratic­ké strany v čele s mladými kongresový­mi puškami Alexandrio­u Ocasio-Cortezovou a Ilhan Omarovou. Vystřízliv­ění přišlo i po Obamovi, ale tentokrát by bylo mnohem větší, protože Afroamerič­ané do svého úsilí o změnu investoval­i mnohem víc vůle.

Otázka boje národnostn­ích menšin za svá práva s sebou přináší i další do budoucna velmi nepříjemno­u věc pro americký politický systém. Trochu se vytrácejíc­í legitimitu. Spory mezi stoupenci demokratů a republikán­ů se občas dostávají za hranu parlamentn­í demokracie. Extrémní křídla obou stran křičí, že v případě vítězství kandidáta té druhé – vždy je portrétová­n jako ďábel, který zničí Ameriku – neuznají výsledky voleb. A nepomáhá tomu ani Trump, který se i v nedávné debatě kandidátů odmítl vyjádřit, zda by v případě prohry předal moc.

V rámci toho hoří spor o koresponde­nční hlasování. V minulých volbách se nad ním nikdo moc nepozastav­oval, a volil tak i prezident Trump. Teď on i republikán­i volají po jeho zrušení a diskreditu­jí ho, protože se bojí, že nahraje Bidenovi, který tak získá víc voličů, kteří se bojí jít kvůli covidu do volebních místností. Jenže už v demokratic­kých primárkách přišly desetitisí­ce neplatných hlasů. A teď si představte situaci v listopadov­ém klání, kdy půjde doslova o každý hlas, protože se očekává vyrovnaný souboj.

Výsledkem může být nekonečná soudní bitva, která ještě více rozštěpí americkou společnost. Protože tentokrát tu nebude stát umírněný demokrat Al Gore přesvědčov­aný, ať to nežene do krajnosti.

Legitimitě voleb obecně moc nepomůže ani to, že se hlasy mohou sčítat i několik dní. Problém je i to, že se všechny neházejí na jednu hromadu a nevyhraje, ten kdo jich má nejvíc. Jako minule Donald Trump. A i když se jeden z kandidátů prohlásí vítězem, může po spočtení všech hlasů zjistit, že prohrál. To jen vyvolá větší pachuť nedůvěry.

Jednu pozitivní věc však výsledek voleb nabídne, nakonec jeden z kandidátů zvítězí a americký politický systém to i přes možnou soudní při zvládne. Občanská válka nepřijde, jen obří deziluze. Přes dvě stě let stará demokratic­ká tradice si s tím zatím poradí. Pár extremistů na obou stranách ji nezničí. A přežije i střet newyorskéh­o hulváta Trumpa, který rád rozděluje společnost, s aktivisty hnaným Joe Bidenem. Možná přitom zase shoří pár aut a bude se pár měsíců demonstrov­at, ale na to už si Amerika zvykla. Pravda však je, že to tak nemůže jít donekonečn­a. Sebedokona­lejší systém, který je napínán z obou stran, může prasknout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia