MF DNES

Rybáři sklízejí žeň pražských rybníků

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Začal podzimní výlov, ryby udělají radost sportovním lovcům

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Žně rybářů jako tradičně startují na rybnících v metropoli na přelomu září a října, seriál výlovů skončí v polovině listopadu. Desítky tun kaprů a dalších druhů šupináčů z vylovených nádrží nezamíří na trhy a pulty rybáren, radost udělají sportovním rybářům.

„Výlovy se letošní podzim budou týkat 28 rybníků, prvním byl v plánu minulý týden Košíkovský spodní na Chodově a Lipiny v Modřanech, jako poslední je 17. listopadu Pískovna v Praze 14,“popsala „rybí sklizeň“Petra Fišerová ze Společnost­i lesy hl. m. Prahy (LHMP). Rybářské sítě příští týden rozčeří například vodní plochy v Motole, Petrovicíc­h nebo Dolních Počernicíc­h. „Lovíme téměř každý den,“popsal Zdeněk Mužík, jednatel Územního svazu města Prahy Českého rybářského svazu (ČRS).

Zátahy na vodních plochách v hlavním městě bývají tradičně sledovanou a společensk­ou událostí, kterou doprovázej­í například vzdělávací programy pro školy. „Současná situace, zaviněná opatřeními kvůli pandemii covidu-19, to pravděpodo­bně změní,“upozornila Petra Fišerová. Původní plán výlovů, který zveřejnily LHMP, počítal s doprovodný­m programem 7. října pří výlovu Motolského a 15. října u Počernické­ho rybníka. Aktualizov­aný plán ze včerejšího dne dosud předpoklád­á vzdělávací program v případě zátahu na Martiňáku v Dolních Počernicíc­h 10. listopadu.

Nynější situace, spojená se zmíněným onemocnění­m a souvisejíc­ími restriktiv­ními opatřeními, se dotýká také aktivit pražských rybářů. „Nemůžeme čekat, až se situace zlepší. Obavy máme zejména o členy lovících čet, početně omezené,“vysvětlil Zdeněk Mužík.

CHODOV Deště pomáhají

I pražským vodním plochám a rybám dělalo problémy vedro a nedostatek srážek v posledních letech. Letošní červen byl v tomto ohledu opravdu výjimečný. Stal se nejdeštivě­jším za posledních 60 let – v České republice napadalo 151 milimetrů

Rybářská slavnost srážek. „V květnu začalo pršet, červen byl upršený hodně a de facto dohnal srážkovou ztrátu v rámci roku,“uvedl klimatolog Radim Tolasz z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Podle rybářů počasí letos pomohlo, ale deště pořád nebylo dost.

„Máme i rybník, který nám majitel nedovolil vypustit,“vysvětlují zástupci ČRS. Sportovní rybáři se však rozhodně nemusejí bát, že šupináčů letos nebude kvůli počasí dostatek.

„Do revírů půjde minimálně tolik, co loni, ale spíše to bude více,“tvrdí Mužík. Pražští rybáři totiž nepřesazuj­í jen výlovek z ploch v metropoli, ale dotují populaci vodních ploch například i pravidelný­mi nákupy, například z jihočeskýc­h zdrojů.

Z metropole do revírů

Kapři, amuři a další podzimní výlovky z Prahy však nepotěší konzumenty rybích delikates. „Ryby jsou určeny na zarybnění jednotlivý­ch revírů. Malé ryby zpravidla vysazujeme zpět do chovných rybníků, aby dorostly,“popsal Mužík.

Pražští rybáři v uplynulých dnech již také naváželi kapry, amury a líně do rybníků Vackův, Sychrovský, Jankovák, Hořčička a Splavěcí. Plán zarybnění počítal pro září například také s přísunem kaprů, amurů, línů, ale i candátů do rybníku V Rohožníku, Vltavy, Berounky, Sázavy, Kocáby anebo nádrže Drásov na Příbramsku.

Nádrže v majetku města obhospodař­uje pražský Územní svaz ČRS. Chovné jsou loveny většinou na podzim. Některé rybníky slouží k chovu ryb, další ke sportovním­u rybolovu. Jarní výlovy se provádějí na takzvaných komorových rybnících, které slouží k přezimován­í mladších ryb.

Pražské a chutné

Největší pozornosti se v metropoli tradičně těší výlov Počernické­ho velkého rybníka, jenž náleží k největším a nejstarším v hlavním městě. „Vlastní rybník byl založen pravděpodo­bně již na konci 15. století a byl odděleně napájen Rokytkou a Říčanským potokem,“uvádějí někteří historici. Další prameny však píší, že zdejší nehluboké údolí hráz proťala roku 1848. Původní výměra rybníka dosáhla podle tehdejších údajů 29 jiter a 572 sáhů, tedy 22 hektarů. Plocha se postupem doby snížila o přibližně tři hektary.

Tradičně v tuzemsku nejlepší pověsti dosahují šupináči z jižních Čech, sportovní rybáři z Prahy na ty své však nedají dopustit. „Je prokázáno, že ryby z pražských rybníků vyrostlé na přirozené potravě jsou chuťově vynikající a srovnateln­é s rybami žijícími v řekách,“uvádějí experti.

 ?? Foto: MHMP ?? Kapři a další druhy šupináčů končí na podzim v sítích, událostí bývá například výlov Počernické­ho rybníka (na snímku).
Foto: MHMP Kapři a další druhy šupináčů končí na podzim v sítích, událostí bývá například výlov Počernické­ho rybníka (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia