MF DNES

Sníh, dlouhé etapy i časovky. Giro jde vlastní cestou

Zítra začíná druhá Grand Tour cyklistick­é sezony. Bude v režii zkušených? Na titul myslí Geraint Thomas, Simon Yates i Vincenzo Nibali

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Nevystupuj­te, nezastavuj­eme. Cyklistick­ý expres (zatím) dál letí zhuštěnou sezonou 2020. Pouhých 12 dnů po skončení Tour a jen pět dnů po světovém šampionátu začíná zítra italské Giro.

Jaké bude? Atypické. A jak. Poprvé až po Tour. Poprvé na podzim. Ve znamení improvizac­í. Poprvé s Peterem Saganem.

Přesto zároveň půjde i o klasické Giro ze staré školy, s extrémně náročnou koncovkou. Počínaje 14. etapou čekají na jezdce dvě časovky, pět etap delších než 200 kilometrů, čtyři vrcholy nad 2000 metrů i čtyři horské dojezdy.

Zatímco Tour a Vuelta se kloní ke kratším etapám, výbušnější­m stoupáním a k omezování časovek, Giro kráčí po vlastní, úplně jiné cestě. O čemž svědčí také celkem 65 časovkářsk­ých kilometrů.

„Nebude to závod o raketových nástupech, ale o konzistenc­i po tři týdny. Nejtvrdší ze tří Grand Tour. S těžkým úvodem, přetěžkým koncem a spoustou kilometrů mezitím,“tvrdí Matt White, šéf Mitchelton­u-Scott.

A navíc to počasí. Už dnes je zasněžený průsmyk Stelvio, kam má až do 2 758 metrů zamířit 18. etapa. Další úpravy itineráře jsou tudíž pravděpodo­bné. S těmi se začalo už na jaře, kdy byly nejprve odvolány tři zahajovací etapy v Maďarsku a posléze celý závod odložen.

Organizáto­ři stále doufají, že se v plném rozsahu uskuteční 20. královská etapa s výšlapy na průsmyky Angelo, Izoard, Montgenevr­e a dojezdem v Sestriere.

Peter Sagan bude při svém netrpělivě očekávaném debutu na Giru vyhlížet úplně jiný terén, ale i pro jeho sprintersk­é a klasikářsk­é kvality má být na trase k mání až deset vhodných etap. Ale pozor, konkurence spurterů je na Giru mimořádná, v čele s Francouzem Démarem, nejčastěji vítězícím sprinterem sezony, Kolumbijce­m Gaviriou a Australane­m Matthewsem.

Proti nim se Sagan musí prosadit, pokud chce ukončit 448 dnů dlouhé čekání na další vítězný zápis. A souboj o titul?

Slibuje spoustu příběhovýc­h linií a drama, o které se tentokrát mají postarat spíše ostřílení matadoři grandtouro­vých bitev.

Geraint Thomas (34) z Ineosu, vítěz Tour 2018.

Simon Yates (28) z Mitchelton­u, šampion Vuelty 2018.

Vincenzo Nibali (35) z Treku, vítěz Gira 2013 a 2016, loni druhý.

Steven Kruijswijk (33) z Jumba, před rokem třetí na Tour.

Jakob Fuglsang (35), lídr Astany, jenž loni prožíval životní sezonu.

Právě sestava kazašské stáje působí papírově nejsilněji. Na Dána by měl pracovat také Kolumbijec López, který až do předposled­ní etapy letošní Tour držel pozici na stupních vítězů. A v podpůrném týmu má i vycházejíc­í ruskou hvězdu Alexandra Vlasova.

Přípravný závod Tirreno-Adriatico ovládli v září Simon Yates a Geraint Thomas. Oba mají s Girem z minulosti nevyřízené účty, a i proto jsou velmi namotivova­ní. Yates předloni přišel o růžový dres dva dny před koncem závodu, Thomase vyhnal z boje o titul v roce 2017 jím nezaviněný pád.

Velšan v barvách Ineosu je výborný v časovkách a ty budou letos tři. Yates je naopak v oblibě nemá, musí najíždět čas v kopcích. „Budeme proto v horách jezdit agresivně,“slibuje lídr Mitchelton­u.

Jediný Čech na startu, Josef Černý v dresu CCC, se na časovky těší. První z nich bude v sobotu v Palermu nádherně rovinatá. Stejně jako ta, ve které loni ve Veroně obsadil na Giru 6. místo.

Hned v pondělí pak čeká peloton výšlap na Etnu. Tenhle cyklistick­ý expres není pro slabé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia